Yavuzyılmaz’dan ‘yeni koronavirüs’ soruları

Yavuzyılmaz’dan ‘yeni koronavirüs’ soruları

Yavuzyılmaz’dan ‘yeni koronavirüs’ soruları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Türkiye’de koronavirüs şüphesi olan bir kişinin test sonucunun pozitif çıktığını açıklamasıyla birlikte, ülkemizde ilk vaka tespit edilmiş oldu. Bakanlık, hastanın ve ailesinin durumunun iyi olduğunu söylerken, gözler bundan sonra neler olacağı sorularına çevrildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ocak ayından bu yana koronavirüs ile ilgili Sağlık Bakanlığına vermiş olduğu soru önergelerine işaret ederek, Bakanlıkça, küresel virüsle mücadelede kapsamında bir tatbikatın yapılmadığının ve kargaşa senaryosunun yeteriz şekilde ele alındığının altını çizdi. 

Milletvekili, geçtiğimiz günlerde İranlı tır şoförlerinin karantinaya alınması ile hareketliliğin yaşandığı Zonguldak’ta, “karantina bölgesine dönüşecek referans hastanelerin hangileri olduğu ve bu hastanelerde karantinalar nedeniyle oluşabilecek hizmet aksamaları adına hangi tedbirlerin alınacağı” sorusu da dahil olmak üzere, koronavirüs sorularının yanıtsız bırakıldığını söyledi. 

CHP’li Milletvekilinin virüsün Türkiye’de görülmeden önce vermiş olduğu ve Bakanlığın yanıtlamadığı sorulardan bazıları şu şekilde sıralandı: 

 1- Salgın nedeniyle oluşabilecek, simsarcılık, stokçuluk gibi ticari suistimallere engel olmak adına Bakanlığınızca, ilgili Bakanlıklarla koordineli olarak bir çalışma yapılmakta mıdır?

2 - Koronavirüs salgınının ülkemizde görülme ihtimaline karşın Bakanlığın bir “kaos senaryosu” var mıdır? Salgının yayılma ihtimaliyle birlikte halkın gıda, sağlık, akaryakıt, temizlik gibi temel madde ve malzemelere gösterebileceği yoğun talebe karşın ne tür önlemler alınmaktadır?

3 - Zonguldak ilinde Koronavirüs eylem planı kapsamında karantina bölgesi olacak referans hastaneler hangileridir? Bu hastanelerde karantinalar nedeniyle oluşabilecek hizmet aksamaları adına hangi tedbirler alınmaktadır?

4 - Virüs salgını nedeniyle ülkemizde oluşan ve/veya oluşacak tıbbi malzeme tedarik sorunlarına istinaden sağlık ürünlerinin ihracatının durdurulmasıyla ilgili olarak bir planlama ya da çalışma var mıdır? 

5- Hastanelerde sağlık personeli için yeterli sayıda koruyucu tıbbi malzeme var mıdır?

6- Koronavirüs hakkında ve virüsle mücadele kapsamında kamuoyunun bilinçlenmesi adına Bakanlığın web sitesi dışında, ulusal televizyon kanallarında yayınlanacak kamu spotları hazırlanmış mıdır? Bu spotların yayına alınma tarihleri ne zamandır?

8- Virüsün evcil, sahipsiz ve kesim hayvanlarına, bu hayvanlardan da insanlara bulaşma ihtimali kapsamında bir çalışma yapılmakta mıdır?

Gündem

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2020, 16:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER