ZONGULDAK İL PLANLAMA VE GELİŞTİRME KURULU TOPLANTISI YAPILDI

ZONGULDAK İL PLANLAMA VE GELİŞTİRME KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Planlama ve Geliştirme Kurulu 2020 Yılı Toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Vali Tutulmaz, Zonguldak’ın kalkınması için birinci önceliğimizin üretim olması gerektiğini, üretim olmadan kalkınmanın sağlanamayacağını, üretimin nitelikli olması ve teknolojiyle üretilmesi ve Ar-Ge özelliklerini taşıması gerektiğini vurguladı.

Zonguldak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü sekretaryasında yürütülen Zonguldak Kamu – Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulunun 2020 yılı toplantısı Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında Zoom programı üzerinden on-line olarak gerçekleştirildi.
Toplantıya kurul üyelerinden, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel (BEÜ Rektör Yardımcısı), Zonguldak Belediyesinden Strateji Geliştirme Müdür Vekili Necati Akkaş, İŞKUR Müdürü Gönül Demirsu, Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Hasan Akçaalan, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Erdal Yılmaz, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı YDO Koordinatörü Mustafa Ayhan İnanır, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, Türkiye Taşkömürü Kurumu Maden Makineleri Fabrikası İşletme Müdürü Kadir ÇELİK, BEÜ Teknopark MüdürüDr. Öğr. Üyesi Ferdi Kesikoğlu, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Zonguldak MÜSİAD Başkanı Salik Kuvvetli, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, Zonguldak KOSGEB Müdürü Güven Akktaş, Zonguldak Alaplı OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Alaplı Kaymakamı Vedat Yılmaz, Zonguldak Çaycuma OSB Müdürü Özgür Okur, Zonguldak Ereğli OSB Yönetim Kurulu Üyesi Engin Mehmet Özertan, Maden Makineleri Kümelenmesi (MAKZON) adına Kooperatif Başkanı Caner Uzun ve Yönetim Kurulu Üyesi Soner Aksakal’ın katılımları ile gerçekleştirildi.

YAŞAR KARAMAN ÜYELERE, KURULUN ESKİ YAPISI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Toplantı Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yaşar Karaman’ın açılış konuşması ve sunumu ile başladı. Toplantı Bakanlık tarafından belirlenen 10 gündem maddesi çerçevesinde yapıldı. Karaman, ilk önce üyelere, Kurulun eski yapısı hakkında bilgi verdi. Akabinde konu ile ilgili eski KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. İbrahim Alışkan konuşmasını yaptı ve geçmiş yılda yapılan çalışmalar hakkında Kurulu bilgilendirdi. Karaman, kurulun yeni yapısı ve değişen hedefleri ve İlimiz için hazırlanacak olan 2021-2023 Zonguldak Sanayi ve Teknoloji Çalışma Planı içeriği konusunda bilgilendirme yaptı. Covid-19 Pandemisinin ilin sanayi üretimi ve istihdamı üzerinde oluşturduğu etkiler hakkında sözü tekrar alan Doç. Dr. İbrahim Alışkan, Pandeminin sanayiyi nasıl etkilediği konusunda bilgilendirip yapılabilecek çalışmalar hakkında önerilerini sundu. Daha sonra İl Sanayisinin geliştirilmesine yönelik güçlü ve zayıf yönlerin belirlenerek risk analizinin yapılması ve kontrol faaliyetlerinin geliştirilmesi noktasında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı YDO Koordinatörü Mustafa Ayhan İnanır; ilimize ait güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler olarak konu ile ilgili Kurulu bilgilendirdi.


Karaman; İl özelinde güçlü olunan Gıda Ürünleri ve Kömür (Taş Kömürü) sektörlerinin sorunlarının tespit edilmesi ve mevcut konumlarının korunması ve geliştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması maddesi adı altında söz konusu sektörlerin sektörel dağılımları ve çalışan sayılarının bilgilerini paylaşarak konu ile ilgili Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR’e söz verdi. Demir, sektörlerin durumundan ve sanayicilerin ihtiyaçlarından bahsedip ilimizdeki hayvancılığın geçmişten bugüne olması gereken yerden çok uzak bir seviyede olduğunu vurguladı.Ardından KARAMAN, bahse konu gündem maddesi ile ilgili Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Hasan Akçaalan’a sözü verdi. Akçaalan’ın, ilimizin tarım ve hayvancılık sorunlarından, yapılması gerekenlerden ve beklentilerden oluşan konuşmasının ardından Karaman sözü ilgili madde kapsamında Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz’a verdi. Kiraz’ın yaptığı sunumun ardından Karaman, gündemin bir diğer maddesi olan İlin sanayisinin katma değeri yüksek ürünlere yönlendirilmesiyle ilgili çalışmaların yapılması ile ilgili temel bilgileri verip katma değeri yüksek ürünlerin neler olduğu ile ilgili ve bu hususta yapılabilecek olan çalışmalardan bahsettikten sonra sözü Türkiye Taşkömürü Maden Makineleri Fabrikası İşletme Müdürü Kadir Çelik’e devretti. Çelik, fabrikanın geçmişten bugüne geçirdiği evreleri ve ilimiz için önemini vurgulayıp sunumu tamamladı. Ardından Karaman’ın bahse konu madde ile ilgili sözü alan Kuantum Siber Güvenlik firma sahibi Tuncay Karaman, firmasının tasarladığı ürün ve ürünün patent, Ar-Ge vb açıdan tanıtımını ve geçirdiği evreleri anlatıp Ar-Ge faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermiş oldu. Ardından diğer gündem maddesi İl özelinde ithal edilen ürünlerin yurt içinden temini konusunda tarama yapılması ve potansiyel işbirliği çalışmalarının değerlendirilmesi konusunda Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yaşar Karaman, ilimize ait 2019 yılı sonu itibariyle toplam İhracat ve İthalat miktarlarını, İlimizde ihracatta en fazla yer tutan sektörleri, ilimizde ithalatta en fazla yer tutan sektörleri, ilimizin en fazla ihracat yaptığı 5 ülkeyi ve ilimizin en fazla ithalat yaptığı 5 ülkeyi istatistiksel veriler ile Kurul ile paylaştı. Daha sonra Karaman gündemin diğer maddesi olan İlin ihracat kapasitesinin artırılabilmesi maksadıyla yeni ürün geliştirilmesi ve yeni pazarlara ulaşılabilmesi için potansiyel ürün ve üreticilerin tespit edilmesi konusunu paylaştı ve sözü Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Makineleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Ekmekçi’ye bıraktı. 
Ekmekçi’nin sunumunun ardından Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz değerlendirmelerini yaptı.
Zonguldak Valisi Tutulmaz sözlerinde Zonguldak’ın kalkınması için birinci önceliğimizin üretim olması gerektiğini, üretim olmadan kalkınmanın sağlanamayacağını, üretimin nitelikli olması ve teknolojiyle üretilmesi ve Ar-Ge özelliklerini taşıması gerektiğini vurguladı ve markalaşmanın önemini ortaya koydu ve bu hususta üniversitelerin devreye girmesi gerektiğini ve ilimizin potansiyelini vurguladı ve Ardından Karaman gündemin diğer maddesi olan Ülke genelinde ithalatı yapılan ürünlerin (savunma sanayi, enerji sektörü, ulaşım araçları vb.) il tarafından karşılanabilmesi için ana yüklenici veya tedarikçi olabilecek potansiyel ürün ve üreticilerin tespit edilmesi ve gerekli çalışmaların yapılması konusunu paylaşıp sözü Zonguldak Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Kesikoğlu ’ya verdi. Kesikoğlu Teknopark ile ilgili bilgilendirmesini yaptı. Bahse konu gündem maddesi ile ilgili KaramanN sözü Zonguldak Maden Makineleri İmalatçıları Derneği (Makzon) Kooperatif Başkanı Caner Uzun’a verdi. Uzun, MAKZON ile ilgili gündem maddesi kapsamında bilgilendirmesini yaptı. Ardından gündemin son maddesi olan Ulusal ve uluslararası teşvik ve destekler ile ilgili kurulun bilgilendirilmesi kapsamında Karaman, sözü Zonguldak KOSGEB Müdürü Güven Aktaş’a bıraktı. Aktaş, KOSGEB kapsamında yer alan teşvik ve destekler hakkındaki sunumunu yapıp Kurul’u bilgilendirdi ve Karaman gündemin ilgili maddesi ile ilgili Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı YDO Koordinatörü Mustafa Ayhan İnanır’a sözü verdi. İnanır Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı kapsamında yer alan teşvik ve destekler hakkında sunumunu yapıp Kurul’u bilgilendirdi. Son olarak Karaman, Kurul üyelerine tek tek teşekkürlerini ileterek, görüş ve önerilerini alarak kapanış konuşması ile toplantıyı sonlandırdı.
 

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2020, 18:04

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2020, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER