ZONGULDAK'TA AHİLİK HAFTASI KUTLANDI

ZONGULDAK'TA AHİLİK HAFTASI KUTLANDI

Zonguldak'ta, Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

Zonguldak'ta, Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi. Törene Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Ticaret İl Müdürü İsmail Maden ile çeşitli esnaf oda temsilcileri katıldı. Tören kapsamında Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun tarafından anıta çelenk sunuldu. Ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'mız okundu.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Ahiliğin esnaf arasında birlik ve beraberliğin yanında dayanışmayı öne aldığını söyledi. Pandemiden dolayı bu sene kutlamaları sönük geçtiğini belirten Coşkun, "Günümüzde Ahilik esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta, Ahilik denilince esnaf, esnaf denince'de Ahilik akla gelmektedir. Ancak bu kavramın günümüze ve geleceğe ışık tutan daha derin ve geniş anlamı da vardır. Ahilik kelime olarak kardeş, eli açık konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahilik teşkilatı ise Türkler arasında gelişip yaygınlaşan sanatta, ticarette dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur. Ahilik hem dünya ve hem de ahiretti birlikte düşünen bir anlayışa sahiptir. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış hadisi de bu görüşü desteklemektedir. Ahilikte ekonomi bir araçtır ve bu aracın amaç haline getirilmesine izin verilmez. Sadece mal, Servet ve kazanç için çalışmak hiçbir zaman kendi başına bir anlam taşımaz. Para kazanmak amaç haline gelirse amaç olan ahlaki değerler de araç haline gelir ki bu son derece ahlaki olmayan bir dünya görüşüne temel teşkil eder .Ahi birliklerinde mesleki eğitimle Genel Eğitim ve sosyal hayat iç içedir. Ahilikte yamak,çırak, kalfa ve usta olarak meydana gelen mesleki hiyerarşi sanat ve meslekte gelişmenin yükselmenin de bir gereğidir. Mesleki dayanışma üzerine kurulu. güzel ahlaka dayalı, üretimi standarda bağlayan ve ihtiyaca göre sınırlayan, sanatı geliştirmeyi ve dünyaya bırakmayı hedefleyen,nefis terbiyesinin önemseyen, sevgi, saygı ve yardımlaşmayı öne çıkaran, insanı merkez alan ve devleti koruyup kollayan Ahilik kültürünün daha canlı yaşanması temennisiyle 33.Ahilik haftasını kutluyorum" ifadesini kullandı.

VALİ TUTULMAZ'A KAFTAN GİYDİRİLDİ

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen çelenk sunum töreninin sonrasında Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Vali Mustafa Tutulmaz'ı makamında ziyaret etti.  Ziyarette Vali Tutulmaz'a, kaftan giydirildi. Kaftanı giyen Vali Tutulmaz Ahilik Haftası'nı kutladığını ifade etti

Bu sene, Her yıl geleneksel olarak yapılan çıraklıktan ustalığa geçişi simgeleyen Şed Kuşatma töreni yapılmadı.


 

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2020, 13:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER