ZONGULDAK'TA ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

ZONGULDAK'TA ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Zonguldak'ta iklim değişikliği politika ve Araştırma Derneği tarafından Zonguldak'ın dünü bugünü ve yarını konu edildiği çalıştay düzenlendi.

Cumartesi günü Maden Mühendisi Odası Lokali'nde düzenlenen çalıştayda,iklim değişikliği politika ve araştırma derneği başkanı Çevre mühendisi Baran Bozoğlu ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi sosyoloji bölümü araştırma görevlileri Bahattin Cizreli ve Alkan Üstün , katılımcılara Zonguldak'ta madencilik ve alternatif sektörler konularında görüşler dile getirildi.

Çalıştaya, ZBEÜ Sosyoloji Bölümü, Tema, TMMOB, , akademisyenler kurum yöneticileri katıldı. Çalıştayda Zonguldak'ın madenlere bağımlılığı ve alternatif sektörlerin oluşturulması gerekliliği konuları görüşüldü.

Çalıştay öncesi açıklama yapan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi sosyoloji bölümü araştırma görevlisi Alkan Üstün, "Biz Öncelikle Bir literatür araştırması yürüttük Ocak'la Şubat ayında. daha sonra Şubat ayından bu yana da kentin önde gelen temsilcileri de bir görüşmelet yaptık ve onların sonucunda belli bulgular derledik ve bu bulguları, verirleri bugün burada çalışsaydı açmak istiyoruz. Zonguldak  madenciliğin 150 yıla yaklaşan bir tarihi var. Dolayısıyla şehrin hayatında çok etkili, fakat son 90 arası son 30 yılda gerek işte ekonomik olarak küçüldü. Şehir göç verdi, istihdamın azaldı.  Günümüzde madencinin eski gereken önemli kaybettiğini görüyoruz. Bu sadece Zonguldak'a özel  bir şey değil küresel bir gelişmenin yansıması durumu. Biz şunu düşündük. Kimi  ülkeler kömürden çıkışı deneyimliyorlar.İşte Almanya gibi İspanya gibi Fransa gibi.Dolayısıyla kömürden madenden tasfiyesi durumunda Zonguldak'ta ekonomik sosyal kültürel nereye buradaki alternatif alanlar nelerdir biz bu soruların cevaplarını aradık. İşte  Zonguldak'ın dünü bugünü ve yarını görüşmek üzere bu çalıştayı biz anlıyoruz. topladım vurguları çalışacağım paylaşacağız" ifadesini kullandı.

İklim değişikliği politika ve araştırma derneği başkanı Çevre mühendisi Baran Bozoğlu'da katılımcılara teşekkür ederek Türkiye'de ilk kez böyle bir çalıştığın düzenlendiğini ifade etti.

 

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2020, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER