Zonguldak'ta demokrasi şehitleri anıldı...

Uğur Mumcu, Zonguldak'ta anıldı

Zonguldak'ta demokrasi şehitleri anıldı...

 24 Ocak-1 Şubat Adalet ve  Demokrasi Haftası kapsamında Zonguldak'ta demokrasi şehitleri anıldı.

Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen anma programı kapsamında çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri madenci altında toplandılar ve ardından Valilik önüne kadar yürüdüler. Özellikle Demokrasi Şehidi Uğur Mumcu'nun resmi bulunan çelengi Atatürk anıtına bıraktılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından ise Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Gülay Çetin tarafından Uğur Mumcu'nun şiir ve yazısı okundu. Ardından demokrasi Platformu sözcüsü Erdoğan Kaymakçı tarafından basın açıklaması yapıldı.

Erdoğan Kaymaklı demokrasi şehitlerini unutmayacaklarını ve unutturmayaaklarını ifade ederek şunları kaydetti: ''Unutmadık, Unutmayacağız. Özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesi her devirde ve hemen her coğrafyada sancılı olmuş, zaman zaman çok ciddi bedellerin ödenmesine yol açmıştır. Aydınlıktan korkan, bilgiden ve gerçeklerden kaçınan, varlık nedenlerini karanlık hesaplar üzerine kuranlar, baskı ve zulüm üzerine kurdukları dünyalarında karşılarına her çıkanı yok etme politikası uygulamışlardır. Sabahattin Ali’den Abdi İpekçi’ye, Uğur Mumcu’dan Hrant Dink’e kadar uzanan yurtsever aydın kıyımı da on yıllardır ülkemizde sürdürüle gelen bu yok etme politikasının sonucudur. Silah değişse de, tetiği çeken parmak değişse de, bizler biliyoruz ki bu kıyımın sahibi tektir. İdeolojik yönsemelerden (eğilimlerden), gündelik sığ politikalardan başımızı kaldırıp, “faili meçhul” kavramına, bilinçle ve dirençle karşı koyduğumuzda gerçek katilin emperyalizm ve onun işbirlikçileri olduğunu göreceğiz. Bu cinayetlere “kurşun nereden gelirse gelsin” diyemezsek, terörün her türlüsüne karşı direnemezsek, yalnızca aydın olmanın değil, insan olmanın da gereğini yerine getiremeyiz. Adalet ve demokrasi, ancak zulme, baskılara, hoşgörüsüzlüğe, haksızlığa kararlılıkla ve dirençle karşı çıktığımızda bir anlam taşımaktadır. 

Değerli dostlar, Hepimizin de bildiği gibi, Cumhuriyetin, Atatürk ilke ve devrimlerinin ödünsüz savunucusu Uğur Mumcu, kitlelere mal olmuş bir gazeteci ve yazardı. Ona göre çağımızın en büyük suçu, haksızlıklara, adaletsizliklere karşı çıkmayarak susmaktı. Uğur Mumcu bu suçu işlemediği için öldürüldü. Ölümü ülkeyi ayağa kaldırdı. Çünkü öldürülen ülkenin, halkın ta kendisiydi. Uğur Mumcu ile birlikte öldürülen geniş halk kesimlerinin düşüncesi, özlemleri ve umutlarıydı. Uğur Mumcu cinayeti, aradan 27 yıl geçmesine rağmen hâlâ aydınlatılamamıştır.  27 yıldır her 24 Ocak’ta bir araya gelen bizler aynı bedeli ödemek için yine buradayız. Dün olduğu gibi bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. Yaşadığımız sürece demokrasiyi, insan haklarını, barışı, kardeşliği, özgürlüğü ve bir arada yaşamayı savunmaya devam edeceğiz.Uğur Mumcu’nun öldürülüşünün 27.Yıl dönümünde demokrasi şehitlerimizi saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2020, 17:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER