Zonguldak'ta Kenevire teşvik var üretim yok!

Zonguldak'ta Kenevire teşvik var üretim yok!

Zonguldak'ta Kenevire teşvik var üretim yok!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine daha önce izin verilmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu,Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilecek. Fakat Yönetmelik çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine belirtilen bölgeler dışında da izin verilebileceği kararı daha önce alınmıştı.

Daha önce teşvik kapsamına alınan Zonguldak ile ilgili GÜNDEM Gazetesi olarak yaptığımız araştırmada İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kaynaklarından elde edilen bilgilere göre ‘kenevir’ üretimi hiç yok. Kaynaklar Zonguldak’ın teşvik kapsamında olduğunu ancak üerticilerin ‘Güvenlik’ kaygısı ile kenevir üretimine yanaşmadığını belirtti. Kenevir üretimini çiftçilerin ‘belalı’ bir iş olarak değerlendirdiğini belirten yetkililer, uygun koşulların sağlanması durumunda ise Bakanlık olarak çiftçileri teşviklerden yararlandırmak istediklerini dile getirdi. 

ESRAR ÜRETİMİ YASAK
Kenevir yetiştiriciliği yapan çiftçiler, kamu görevlilerinin yetiştiricilik alanında yapacağı kontrollere yardımcı olmakla, hasat sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için kenevirin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıkları derhal imha etmekle yükümlü kılındı. Hangi amaca yönelik olursa olsun izinsiz yetiştirilen kenevirler imha edilecek ve konu adli mercilere intikal ettirilecek.

Kenevir yetiştirmek için koşullar neler?
Kenevirin üretimi için başvuruda, çiftçinin daha önce izinsiz ekim, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine ilişkin taahhütname verilmesi gerekiyor.

Yönetmeliğe göre yetiştiricilik izni; lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik başvurularda en fazla bir üretim dönemi, bilimsel araştırmalar için yapılan başvurularda proje uygulama süresi dikkate alınarak en fazla üç yıl geçerli olacak.

Ayrıca, Bakanlığın il veya ilçe müdürlükleri teknik personelince izin verilen yerler kenevirin ekiminden hasada kadar en az ayda bir defa kontrol edilecek.

Haber Kaynağı, Sinan Çerçioğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER