Zonguldaklı genç Cumhurbaşkanı'nın ilgisini çekti

Zonguldaklı Yağız Efe Karadayı geçtiğimiz Mayıs ayında Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen ve dünyada aynı anda yapılan NASA Space App Challenge yarışmasında üniversite statüsünde birinci olan tek ortaokul öğrencisi oldu.

Zonguldaklı genç Cumhurbaşkanı'nın ilgisini çekti

İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde yaşayan Zonguldaklı Yağız Efe Karadayı geçtiğimiz Mayıs ayında Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen ve dünyada aynı anda yapılan NASA Space App Challenge yarışmasında üniversite statüsünde birinci olan tek ortaokul öğrencisi oldu.

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinden olan ve İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde yaşayan Ozan Karadayı’nın oğlu aynı zamanda Avrupa Koleji 7. Sınıf öğrencisi Yağız Efe Karadayı, Mayıs ayında Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen NASA Space App Challenge yarışmasında üniversite kategoresinde yarışarak birinci olmayı hak etti. Karadayı önümüzdeki 2018’in Ocak ayında Amerika Birleşik Devletlerinde olan NASA tarafından Amerika’ya davet edildi.

Yarışmaya kendisi başvuran Yağız Efe Karadayı’nın “Migration of Wood Storks” adı ile Türkiye’de People’s Choices kategorisinde birinci olması herkes tarafından takdir topladı. Projede hedeflenen konu; kıtalararası göç eden kuşların bu göç sırasında sürdürdükleri yaşamsal fonksiyonlarını bir datada toplayan mobil bir yazılım ve bu yazılımı NASA ve diğer kuruluşlarda kullanılması idi.

Üniversite öğrencilerinin yanı sıra yarışmayı takip eden General Elektric, IBM ve Microsoft yöneticileri de Yağız Efe Karadayı’nın daha ortaokul çağında kodlama yapabiliyor olmasını ve yaptıkları projenin, NASA’nın 200 milyon dolarlık projesine büyük katkı sağlamasını tebrik etti. 7. Sınıf öğrencisi olan Karadayı’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile eşi işadamı Özdemir Bayraktar’da yakından ilgilendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Koleji öğrencisi Yağız Efe Karadayı ile yaptığı proje konusunda yaklaşık 25 dakika yanında kaldı.

Öte yandan Yağız Efe Karadayı’nın babası Ozan Karadayı ise oğlunun 4 yaşından bu yana IQ’sünün yüksek derece olduğunu ve çalışma azminin de başarılı olduğunu açıkladı. 2018 yılında Amerika’ya gidecek olan Karadayı, NASA’ya projesini gösterecek. 

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2017, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER