Zonguldak'ta firma ziyaretleri gerçekleştirildi

Zonguldak'ta firma ziyaretleri gerçekleştirildi

Zonguldak'ta firma ziyaretleri gerçekleştirildi

 Teşvik ve destekler konusunda sürdürülen faaliyetlerin reel sektör temsilcilerine doğrudan aktarılması yönünde çalışmalarını sürdüren Ekonomi Bakanlığı Zonguldakta firma ziyaretleri gerçekleştirdi. 17 Mart 2018 Cumartesi günü il merkezindeki 10 firmayı ziyaret eden heyet, firma temsilcilerine Bakanlık tarafından verilen destek ve hizmetler aktardı. Görüşmelerde dâhilde işleme rejimi, ihracata yönelik devlet destekleri ve uygulamaları, ithalatta uygulanan ticaret politikası savunma araçları, ilave gümrük vergileri ile telafi edici vergi uygulamaları, yatırım teşvik mevzuatı kapsamında uygulanan destekler, serbest bölgeler, yurt dışı müteahhitlik ve müşavirlik faaliyetleri, çeşitli hizmet sektörlerine yönelik destekler, Bakanlık tarafından yürütülen ürün güvenliği uygulamaları ile genel olarak ürün belgelendirmeleri, teknik engeller ve bazı tarım ürünleri ihracatında ticari kalite denetimleri konularında firmalara bilgiler verildi.

 Gerçekleşen saha ziyaretlerinin ardından  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda, Ekonomi Bakanlığı, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda il ve ilçelerde ihracat yapan ve konu ile ilgilenen firmaların temsilcilerinin katılım sağlayadığı “ Ekonomi Bakanlığı destek ve faaliyetlerine ilişkin” bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Ekonomi Bakanlığı’ndan; İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, Ürün Güvenliği Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay, Serbest Bölgeler Yurt Dışı Daire Başkanı Yusuf Yıldız, Teknrik Uygulama ve yabancı Sermaye Uzmanı Türker Kocamış, İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanı Sinan Yavaz, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Uzmanı Mustafa Cesar, Ekonomik Araştırma ve değerlendirme Genel Müdürlüğü Uzmanı Kudret Ceran katıldı.

Toplantını açılış konuşmasını Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir yaptı. Demir konuşmasında, Ekonomi Bakanlığı yetkililerine ziyareti için teşekkür ederek, “Malumlarınız Zonguldak bu yakın dönemde bir ekonomik modeli güncelleme, değiştirme, yolunu bulma çabası içerisindedir. Yeni sektörler arayışındayız, yeni girişimcileri yaratma çabasındayız. Ve Tamda bu biz bu süreçten geçerken teşvikler ve dış ticaret konusunda çok kıymetli bilgiler vereceğine inandığımız Ekonomi Bakanlığı Heyetimizi Zonguldak’ta görmek bizi ziyadesiyle memnun etti. Ben bu yapılan ziyaret ve yapılacak bilgilendirmeler ışığında üyemiz olan firmalarımızın Ufkunun açılması konusunda mesafe alacağımıza inandığımızı belirtmek istiyor ve toplantımızın da hayırlı sonuçlar vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Başkanımızın bize göstermiş olduğu misafirperverliğe, Zonguldak’ın bizler göstermiş olduğu misafirperverliğe çok teşekkür ediyoruz. İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri’nin organizasyonuna da verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ederiz. Ben Hakan Kızartıcı Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel müdür yardımcısıyım. Ahmet Karabay ise yine Ekonomi Bakanlığımız da ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısıdır. Şimdi zaten ziyaret ettiğimiz firmalarımızın bir kısmı burada. Biz Sayın ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçinin talimatları doğrultusunda şimdiye kadar yaklaşık 60 tane il’e ulaştık. İllerimizde özellikle ihracat potansiyeli olan firmalarımıza ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak biz neler yapıyoruz onu anlatmaya çalışıyoruz, ne gibi destekler verebiliriz firmalarımıza onu anlatmaya çalışıyoruz, firmalarımızın neler yaptığını görmeye çalışıyoruz. Bunu bize çok faydası oluyor, çünkü biz Ankarada masa başında bir takım kararlar vermenin çok sağlıklı olduğuna inanmıyoruz. Dolayısıyla firmalarımıza yerinde ziyaret etmiş oluyoruz. Özetle aslında bir çeşit dertleşmiş oluyoruz, sohbet etmiş oluyoruz. Bugün de burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. İşin gerçeği bir bürokrat olarak değil ama kişisel olarak Zonguldak’a birkaç kez gelmiştim ancak değerlendirme fırsatım olmamıştı. Bu arada şunu da söyleyeyim Bu seyahatiniz sırasında şu anda Karabükte Müsteşar Yardımcımız Sayın Kadir Bal Başkanlığında bir heyetimiz var ve aynı faaliyeti yapıyoruz. Heyetinde ithalat Genel Müdürü arkadaşımızın Başkanı olduğu bir grup ta aynı faaliyeti yapıyor. Zonguldakta da biz iki grup olarak Cuma günü benim başkanlığında grubumuz Ereğli bölgesindeydik, Ahmet Karabay’ın grubu ise Çaycuma’daydı. Bugünde yani Cumartesi günü de iki grup birleşerek Zonguldakta Merkez bölgesinde firmalarımızın ziyaret ettik. Bir kere bu kapsamda hep şunu görüyoruz. Zonguldak normal koşullar altında potansiyeli çok yüksek. Başkan beyle de biraz önce konuştuk ekonomisini çeşitlendirme ihtimali ve imkanı çok yüksek olan bir şehir. Bir kere doğası çok güzel bir şehir. Çelik sektörümüzün göz bebeği firmalarımıza barındıran bir şehir. Ve dolayısıyla malum kömür tarihçesi olan kendisine göre eksiklerini şimdi daha fazla artıya çevirme çalışan bir şehir. Dolayısıyla biz en azından bu vesile ile kendimiz Ankaranın bürokratları olarak çok faydalandığımız da söylemek istiyorum”

 Toplantıda ayrıca; Ürün Güvenliği Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay, Serbest Bölgeler Yurt Dışı Daire Başkanı Yusuf Yıldız, Teknrik Uygulama ve yabancı Sermaye Uzmanı Türker kocamış, İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanı Sinan Yavaz, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Uzmanı Mustafa Cesar, Ekonomik Araştırma ve değerlendirme Genel Müdürlüğü Uzmanı Kudret Ceran, katılımcıların soruların cevaplandırdılar, yaptıkları çalışmaları anlattılar.

 Toplantı bitiminde ise Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Hakan Kızartıcı ile Ürün Güvenliği Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay’a hediyeleri takdim etti.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2018, 14:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER