Zonguldak'ta Zika Virüsü Var Mı? Uzmanlar GÜNDEM'e Konuştu!

Zonguldak’ta Zika Virüsü Var Mı? Uzmanlar GÜNDEM’e Konuştu!

Zonguldak'ta Zika Virüsü Var Mı? Uzmanlar GÜNDEM'e Konuştu!

Zika Virüsü ilk defa Güney Amerika bölgelerinde görülmeye başlamasıyla adından sıkça söz ettirmişti. Bunun sonrasında, 20den fazla ülkeye de yayılım gösteren bu bulaşıcı hastalık dünya gündemine oturarak uzun bir süre konuşulmaya devam etti.
ugüne kadar Türkiyede 4 kişide görülen Zika Virüsünün, vatandaşlar tarafından yeni bir tehlike oluşturup oluşturmayacağı konusu en çok merak edilen ve sorgulanan listesine girdi. Hamile kadınlara bulaştığı takdirde, bebeklerinde anormallikler görülmesine yol açan Zika Virüsü ile ilgili Sağlık Bakanlığı çalışma başlayacağını açıklamıştı.
Virüsün taşıyıcısı olan iki sinek türü, Türkiyenin bazı bölgelerine ulaştı ve oralarda yerleşik hale geldi. Bunlar: Aedes aegypti ve albopictus. Birinci sivrisineğin yayılımı Doğu Karadeniz, Batum, Gürcistan, Kırım yarımadasına uzanan bir bölgede aktif. AE. albopictus ise daha yaygın görülüyor. Batı Trakya ve İstanbul, Doğu Karadenizde Giresunda aktif ve 5 ila 7 yıla kadar da Orta Anadoluya yayılacağı öngörülüyor.
Karadneiz Bölgesinde var olan ve yayılacağı tahmin edilen virüslü sivri sineklerin Zonguldak bölgesinde olup olmadığı şimdilik bilinmiyor. Ancak Karadeniz iklimine sahip Zonguldak bölgesinde bataklık alanlara bağlı olarak oluşan sivrisinek yoğunluğunun bu tür sivri sineklerin yaşama alanı olup olmayacağı ise kafalarada soru işareti yaratıyor.
ZONGULDAK’TA ZİKA VİRÜSÜ VAR MI?
Konuyla ilgili yetkililere ulaşan GÜNDEM Gazetesi, Zonguldak’ta Zika Virüsü vakası yaşanıp yaşanmadığını sordu. Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Tülay Çakır Bakkaloğlu, “Zonguldak’ta ve bölgemizde Zika Virüsü ile ilgili bir vaka yok. Zika virüsü ile ilgili bilgi verecek olursak; Sivri sinekler yoluyla bulaşan ve genelde sıcak ülkelerde olan bir enfeksiyon hastalığı. Normal bir gribal enfeksiyon gibi belirtileri var. Hafif bir ateş, halsizlik ve kırgınlık gibi belirtiler gösteriyor. Aslında bu konuda belli bir tanı yöntemide yoktur. Şuan için Zonguldak’ta tanı koyulan böyle bir vaka görülmedi. Bu hastalığın veya virüsün önlenmesi için sivri sinekler ile mücadele ön görülüyor. Biz özel enfeksiyonlar için hastahanelerimizden kan örneklerini Ankara’ya gönderiyoruz. Bu Zika virüsü ile ilgili hiç bir vaka bildirimi olmadı bize. Kesin olarak Zonguldak’ta böyle bir durum olmadığını söyleyebilirim.” Dedi.
Diğer taraftan kış mevisimi sebebiyle sivri sineklerin kalmamasının ardından yaz aylarına yönelik sivri sinek ile mücadele etmenin daha önemli olduğu gözler önüne serildi. Sağlık Bakanı Demircan’ın Doğu Karadeniz vurgusu bu konunun Zonguldak bölgesinde önem arz ettiği belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2018, 08:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER