ZİRAAT ODASI DOLUDİZGİN

ZİRAAT ODASI DOLUDİZGİN

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu,  oda olarak 2011 yılında güzel hizmetler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkoğlu beraberinde oda yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği kahvaltılı basın toplantısı ile 2011 yılını değerlendirdi.

Çiftçilere yönelik olarak önemli hizmetler gerçekleştirdiklerini kaydeden Türkoğlu burada yaptığı açıklamada şu görüşler yer verdi:

2011 yılında delege seçimlerini yaptık ve Odamızın genel kurulunu yaptık.

Şubat 9-Mart tarihleri arasında Organik tarıma geçen çiftçilerimiz dönüm başına 25,00TL.almak için İlçe Tarımda 840 kişi işlem yaptırmaya hak kazandı. Organik tarıma geçen çiftçilere ödenmek üzere Ziraat Bankasına 340 bin TL. para geldi.Bu para Alaplı ekonomisine katkıda bulunmuştur.

Ayrıca çiftçilerimizi devamlı bilgilendirmek sureti ile Kırsal Kalkınma Projesinden 264 çiftçimiz pat pat, ilaçlama motoru, tırpan motoru almışlardır.

05.02.2011 tarihinde Genel Kurulumuzu yaptık. 15.03.2011 tarihinde Avrupa Birliğinin İyi Tarım veya Organik Tarım yapan çiftçilere çevre koruma amaçlı kısa adı Çatak olan Proje ile çiftçilerine dekar başına 90 dolar vermektedir. Bu uygulama 18 ilde uygulanmaktadır. Bizim ilimiz kapsam dışı kalmıştır.

İlimizin de Çatak Projesi kapsamına alınması için Zonguldak valiliğine müracaat ettik. Valiliğin Bakanlığa müracaatından sonra gelen yazının olumlu cevabı Bakanlık tarafından 21.03.2011 tarihinde Valiliğe bildirilmiştir. 2012&[#]8217;de inceleme programına alınacağı bildirilmiştir. Bu proje gerçekleştiği takdir de ilçemizde Organik Tarıma geçmeyen çiftçi kalmayacak ve maddiyatın yanında hava, su ve topraklarımız kimyasallardan arınmış olacaktır. Aynı zamanda arılarımız yok olmaktan kurtulacak ve organik bal üretimine başlayacağız.

2011 yılında Tarım Danışmalığı Sistemine geçtik. 5 Ziraat Mühendisini Odamıza danışman olarak aldık. Merkezi köylerde 150 örnek bahçe yaptık. Proje dahilinde olan 12 Ocağı budadık ve macunladık. Bu 12 ocağın kapladığı mevkii sürdük. Aynı zamanda örnek bahçelerin toprak numunelerini aldık. Analiz sonuçlarına göre kireç, cips veya organik gübre verdik. Bu örnek bahçeleri dondan, kuraklıktan korumak için yapraktan sulu gübreyi vermeyi de düşünüyoruz.

Amacımız nüfusun gittikçe çoğaldığı, arazilerimizin de parçalandığı ortamda verimi artırmaktır.

Şuanda fındık bahçelerinden Karadeniz ortalamasına göre 105 kg fındık çıkmaktadır. Bu rakam çok az. Bu rakamı en az 200 kg çıkartma gayreti içindeyiz.

Malumunuz üzere 1938&[#]8217;den 2006 yılına kadar fındık alımını ve satımını düzenleyen, müdahale alımı yapan Fiskobirlik&[#]8217;imiz vardı. Bu kurum günün şartlarına göre kendini yenileyememiş bu üreticiye hizmet verememektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi de kendisini geriye çekmiştir. Fındık ise serbest piyasa koşullarına kalmıştır. Eskiden fındık fiyatlarını Bakanlar Kurulu belirlerdi. Şimdi ise ihraççılar birlikleri belirliyor. Buna karşılık Alaplı Ziraat Odası olarak Tarım Kanunu nimetlerinden faydalanmak sureti ile Organik Tarım Projesi uygulamasına geçtik. Çiftçiye öncülük yaptık.

 

2012 yılında Alaplı da 4000 ton civarında organik fındık olacak. Burada çiftçinin menfaati ne olacak? Piyasa da fındık kaç lira ise % 20 gibi fazlaya satacak.

 

Bununla da kalmayıp Organik Fındık A.Ş. kurduk. Bu şirket, organik fındık kırma, kavurma, paketleme yapacaktır.. Çalışmalarımız hızla devam etmektedir.

 

Amacımız üreticinin fındık fiyatlarını az çok belirlemesine öncülük yapmaktır.

 

Odamız 4 Ziraat Mühendisi Tarım Danışmanı ile Alaplı çiftçisinin sorunlarını çözmek için  çalışmaktadır. Toprak insan gibidir. İnsan hasta olursa yemek yemez sağlığı bozulur ve verimsiz hale gelir. Toprakta öyledir. Toprağın tansiyonu yüksekse toprağa ne gübre verirsen toprak almaz ve tansiyonu düşükse de aynıdır.

 

İlk işimiz toprağımızı analiz yaptırmaktır. Analiz yaptırmayınca kireci yüksek olan toprağa yine kireç atılıyor. Onu anlamak için topraklarımızı analiz yaptırmak şarttır. Analiz odamızda yapılıyor. Ziraat Mühendislerimiz ile irtibat kurarak problemlerinizi çözebilirsiniz.  

 

2011 yılında Mazot, gübre, fındık desteği almak için 5310 çiftçimize belge verdik. 300  adet de çiftçi kayıt sisteminde olmayan çiftçimize belge verdik. Toplam 5610 çiftçimize çiftçi belgesi verdik.

 

150 çiftçimiz tarım danışmanlığı sisteminde eğitmeye çalıştık. Eski ziraat odası binamızı dershane olarak düzenledik. Her Çarşamba çiftçilerimize eğitim ve seminer vermekteyiz. Takriben 540 çiftçimize eğitim verilmiştir.

 

Odamız eğitim araçlarını temin etmiş eğitimci mühendislerini işe başlatmış, çiftçi dershanesini kurmuştur. Kalkınmanın aracı olduğuna inandığımız eğitim hızla devam etmektedir.

 

2 defa Ordu Üniversitesi dekanı Turan Karadeniz getirilmiş 300 çiftçimize fındık budama semineri verilmiştir.300 çiftçinin 150 çiftçimize Odamızın açılış töreninde sertifika verilecektir.

 

Odamız 2011 de bütün bahsettiğimiz hizmetlerin yürütülmesini sağlamak için, Alaplı Ziraat Organik fındık kırma, kavurma, paketleme fabrikasını kurmak için 15-20 dönüm arazi temini için gerekli çalışmaları sürdürmektedir.

 

Üç yıldır devam eden dekar başına 150 TL olan destek bu sene sona ermektedir. Devlet müdahale alımı yapmayacağına göre alan bazlı fındık desteğinin devam etmesini istiyoruz.

 

Alan bazlı fındık desteğinden veya diğer desteklerden bütün çiftçilerin yararlanması gerekir. Bu hususta çalışmalarımız devam etmektedir.

Tarım kanununun öngördüğü lisanslı depoculuğa bir an önce geçilmesini temenni etmekteyiz.

 

Çiftçimiz bahçesine gübre atamamaktadır. Sebebi gübre fiyatlarının yüksek oluşundandır. Gübrede ÖTV ve KDV alınmamasını temenni ediyoruz.

 

Hayvancılığa gelince Ziraat Bankası en az 10 hayvan talep edene kredi veriyor. Bizim bölgemizde bu uygulama itibar görmemektedir. Bu hayvan sayısının 2&[#]8217;ye düşürülmesini talep etmekteyiz. Aynı zamanda hayvan kayıt sistemi 5&[#]8217;den 1&[#]8217;e düşürülmelidir.

 

 

 

    

 

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2012, 12:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER