´

´
Ramazan ayının habercisi olan Beraat Kandilini bu akşam idrak edeceğiz.  Gündem Gazetesi olarak tüm okuyularımızın kandilini kutluyoruz.

 

Öte yandan Ereğli ve Alaplı ilçelerinde Beraat Kandili Kamu kurumları ile siyasi partilerden gelen mesajlarla kutlandı.

Kdz Ereğli Müftü Vekili Vaiz Mehmet Ergün yayınladığı mesajında; 04 Temmuz Çarşamba gününü Perşembeye bağlayan gecenin Ramazan ayının habercisi olarak mübarek Berat Kandili olduğunu belirterek, şunları söyledi:

&[#]8220;Millet olarak Yüce Allah&[#]8217;ın sınırsız af, merhamet, yardım ve bereketinden istifade etmek üzere, bu geceye erişmenin heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Berat Gecesi, iman, ibadet ve düşünce bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için önümüze konulan büyük bir fırsattır.

Berat gecesini idrak eden herkes, Yüce Allah&[#]8217;ın Kur&[#]8217;an-ı Kerim&[#]8217;deki; &[#]8220;De ki, ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah&[#]8217;ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O çok bağışlayan, çok esirgeyendir.&[#]8221; (Zümer-53) müjdesinin farkına vararak kendi özüne dönmeli, ümitlerini canlandırmalı, bağışlama ve bağışlanma duygularını güçlendirmelidir.

         Sevgili Peygamberimiz; &[#]8220;Kendi nefsin için  istediğini başkası içinde iste; kendi nefsin için istemediğini başkası için de isteme!&[#]8221;, &[#]8220;Kim dünyada bir mümin kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir&[#]8221; ve &[#]8220;Kim bir müslüman kardeşinin ayıbını örterse Allah da onun ayıbını örter&[#]8221; ilkelerini getirerek, sağlıklı bir toplumun oluşumunda olgun kişiliklerin önemli olduğuna dikkatlerimizi çekmektedir.

          Allah&[#]8217;ın ilahi emirleri ve sevgili peygamberimizin tavsiyeleri ışığında Mübarek üç ayları ve idrak edeceğimiz Berat gecesini de fırsat bilerek;  ruhumuzun gelişmesi ve olgunlaşması için düşünce ve davranış biçimlerimizi gözden geçirmeli, yeni düşünce ve fikirlere açık olmalı, birbirimizi anlamalı; ilişkilerimizde doğruluk, adalet ve samimiyeti esas alarak zaman zaman ortaya çıkan anlaşmazlıkları çatışmaya ve inatlaşmaya dönüştürmeden çözmeli, bilerek ya da bilmeyerek yapılan bireysel hataları hoş  karşılamalı ve affetmeliyiz.

         

AZAPTAN SIĞINMAYA

Ak Parti ilçe Başkanı Faruk Çaturoğlu&[#]8217;da Berat Kandili&[#]8217;ni idrak edileceğini ifade ederek şunları söyledi:

&[#]8220;Şaban ayının 15&[#]8217;ine tekabül eden Berat gecesinde &[#]8220;Allah&[#]8217;ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim&[#]8221; (Müslim, Salat, 222/1090; İbn-i Mâce, Hadis no: 3841) niyazlarıyla dua edip Yüce Rabbimiz&[#]8217;e yakaran Rahmet Elçisi Sevgili Peygamberimiz (sav), bu gecede Cenab-ı Allah&[#]8217;ın kendisinden bağışlanma dileyenleri affedeceğini, içtenlikle yapılan duaları kabul edeceğini müjdelemiştir (İbn Mace, İkâmetü&[#]8217;s-Salât, 191). Sevgili Peygamberimiz (sav)&[#]8217;in bu duası ile özdeşleşen ve mübarek Ramazan ayının müjdecisi olan bu gece, inananların kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla suç ve yanlışlardan kaçınmaları, günahlardan arınmaları ve Yüce Yaratıcı&[#]8217;nın sonsuz rahmet ve merhametine iltica etmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatır. Bu itibarla Berat gecesi, bilerek veya bilmeyerek işlenen hata ve günahlardan tövbe ederek, günahların kalplerde bıraktığı kirlilikten arınma, sıkılan ve bunalan ruhların Yüce Rabbimizin rahmetine ve mağfiretine ulaşması adına Müslümanların önüne açılmış bir fırsat kapısıdır.

Milletimizin kandil olarak adlandırdığı bu geceler, dünyanın koşuşturması içerisinde varlık ve yaratılış gayesini adeta unutup sonu gelmez emeller ve hevesler peşinde koca bir ömrü heba eden bizlere, özümüze dönme ve kendimizi sorgulama, geçici olanla kalıcı olanı fark etme, kalp gözümüzü açma ve gönül dünyamızı temizleme fırsatı sunar. Ayrıca Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatır, bu görevlerimizi ihmal edip etmediğimizi yeniden düşünme, tövbe ederek geçmişi affettirme, dua, azim ve kararlılıkla geleceği inşa etme imkânı sağlar.

Sadece ferdi ve ailevi mutluluğumuzu değil, toplumsal hayatımızı, barış, huzur, dayanışma ve kardeşlik içinde yaşayabilmemizi de tehdit eden maddi-manevi pek çok olumsuzluğun yaşandığı günümüz dünyasında Kur&[#]8217;an-ı Kerim&[#]8217;deki; &[#]8220;Allah&[#]8217;ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O çok bağışlayan, çok esirgeyendir.&[#]8221; (Zümer, 39/53) müjdesinin farkına vararak günah ve kusurlarımızdan dolayı tövbe etmeliyiz. İbadet ve dualarımız ile Rabbimize yakınlaşmalı, Yüce Mevla&[#]8217;mıza, ailemize, çocuklarımıza, çevremize, milletimize ve tüm insanlığa karşı olan görev ve sorumluluklarımızı yeniden hatırlayarak yeni bir ümit ve kararlılıkla geleceğe bakma melekemizi güçlendirmeliyiz.

Kurtuluş, af ve arınma gibi anlamlara gelen bu mübarek gecenin bize sunduğu manevi iklimde; Kur&[#]8217;an&[#]8217;ın bizlere öğrettiği &[#]8220;Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka kaybedenlerden oluruz.&[#]8221; (A&[#]8217;raf, 7/23) vb. dualar, tövbe istiğfarlar ve yakarışlarla beratımızı almamızın ancak, nuzûlünün 1400. yılını idrak ettiğimiz hayat rehberimiz olan Kur&[#]8217;an-ı Kerim&[#]8217;i anlamakla, yaşamakla, Sevgili Peygamberimiz (sav)&[#]8217;in bizlere miras bırakmış olduğu sünnetini ve evrensel ahlakî erdemleri hayatımıza yansıtmakla mümkün olacağını hatırımızdan çıkarmamalıyız.

Gündelik hayatın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevi hayatın ihmaliyle daralan kalplere bir kandil olması dileğiyle aziz milletimizin ve yurt dışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızla birlikte bütün İslâm âleminin Berat Kandili&[#]8217;ni kutluyorum. Yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını temenni ediyor, bu gecenin, ülkemizin, İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tövbe ve dualarının kabulü ile arınma ve affına vesile olmasını Yüce Allah&[#]8217;tan niyaz ediyorum.

 

 

 

SEVİNÇ VE MUTLULUK
&[#]8220;Ramazan Ayı´nın müjdecisi, Yüce Allah´ın engin af, mağfiret ve rahmetiyle dolu çok kutlu ve pek mübarek Berat Kandili´ni bir kez daha idrak etmenin sevinç ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. 
Berat Kandili, müslümanların sınırsız af ve merhamet sahibi olan Yüce Allah´a sığınarak günahlardan arındıkları, ilahî lütuf ve bereketlere erişebilecekleri müstesna zaman dilimlerinden birisidir. Bu gece müminler için; af, mağfiret ve ilahî rahmete kavuşma vesilesi, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını yoğun olarak yaşadıkları önemli bir gecedir. Bu gece, ana baba ve akrabaların kandilleri tebrik edilmeli, hayır duaları alınmalıdır. Fakir ve muhtaçlara imkânlar nispetinde yardım eli uzatılmalıdır. Unutulmamalıdır ki, paylaşılmayan sevinç ve mutlulukların insan için fazla bir anlamı yoktur. Sevinç ve mutluluklar paylaşıldıkça artar, kederler de paylaşıldıkça hafifler. İşte Berat Gecesi, sözünü ettiğimiz iç gözlemin yapılmasına fırsatlar sunması bakımından, bizler için büyük önem arz etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle bu mübarek gecenin hem İslam Dünyası hem de insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah´tan niyaz ediyor ve tüm hemşehrilerimizin ve Türk-İslam aleminin Berat kandilini kutluyorum.

 

 

 

 
Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2012, 05:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER