ÇÖKEN ALANDA İNCELEME

ÇÖKEN ALANDA İNCELEME
Zonguldak İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesindeki Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) yetkilileri, Kdz. Ereğli´de çöken tarihi istinad duvarı, tarihi ev ve çevresinde incelemelerde bulundu.
Zonguldak İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesindeki KUDEB yetkilileri, Kdz. Ereğli ilçesinde 2 Mart 2012 günü akşam 22.30 sularında Yalı Caddesi üzerinde çöken tarihi istinat duvarının çökmesinin ardından çökmenin yaşandığı bölgedeki tarihi ev ve çevresinde incelemelerde bulunarak Belediye Başkanı Halil Posbıyık´tan bilgi aldı. Yetkililer, hazırlayacakları raporlar doğrultusunda gerekli açıklamaları yapacaklarını belirtti.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, çöken bölgede çalışmalara hemen başlayacaklarını, bu konuda gerekli izni beklediklerini söyledi.
KUDEB uzmanlarının çöken bölge ve çevresinde incelemeler yaptığını, Ankara´dan da Anıtlar Yüksek Kurulu üyelerinin gelerek incelemelerde bulunacağını belirten Posbıyık, şöyle konuştu: Tarih Doğa Derneğinin binasının oradan itibaren sahil taksinin bulunduğu yere kadar 10 metre açalım istiyoruz. Çöken bölge üzerinde bir oynama yapmayalım. Çünkü, 2 metre derinliğinde istinat temeli olacak, delici tabancalarla çalışırken, titreşim nedeniyle diğer duvarlarda bir takım tetikleme olur diye korkuyoruz. Bu arayı
dolduralım dolgu ile kapatalım ve belediye otoparkından kazancımız olmasına rağmen vazgeçelim feda edelim diyoruz. Ancak, bizi maalesef çok zorluyorlar. Hemen bugün başlayabiliriz, inşaata paramızda var. Fakat izin almakta çok zorluk çekiyoruz. Onlar sadece çöken bölgeyi yapın diyorlar. Biz çöken kısmı yaptığımız da yarın bir gün diğer yerlerde de göçme olacak. Halkımız diyor ki belediye uyuyor. Bu olayın belediye ile ilgisi yok, Anıtlar Yüksek Kurulu diyor ki, taşlar gözükecek diyor halbuki bu taşlar 400
yıllık bir duvar. Cenevizler ve Horasanlılar döneminde yapılmış, o zamandan bu yana arasındaki çimento vazifesini gören malzeme özelliklerini kaybetmiş. Her an yıkılmaya mahkum, fakat bizim imkanlarımız var, hemen başlayabiliriz ama bize izin gelmesi gerekiyor.
Vali Erol Ayyıldız´ın da bu konu üzerinde çok durduğunu belirten Posbıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: Oda bizim gibi düşünüyor. Çünkü ileride de yolda da çatlamalar var. Bu çökme olayı diğer yerleri tetiklemiş, Valimiz Erol Ayyıldız, Ankara´dan ve Karabük´ten kurul üyelerini buraya çağırmış, bugün Zonguldak KUDEB´den uzmanlar geldi, yarında Ankara´dan Anıtlar Yüksek Kurulu üyeleri ve Başkanının geleceğini söylediler. Onlarda burada inceleme yapacaklar, ancak onlar bize istinat duvarına başla iznini
vermeden çalışmalara başlayamıyoruz. Yoksa müteahhitlerle konuştuk, hazır vaziyette afet konumunda olduğu için ihaleye girmemize gerek yok, herhangi bir müteahhide belli bir pazarlıkla başla diyebiliyoruz, afet olması dolayısıyla zaman kaybımızda yok, tüm meselemiz bize talimatla iznin verilmesidir
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Posbıyık, sözlerine şöyle devam etti: Valimiz bu konuda çok hassas, gereğini yapıyor, inanılmaz bir enerji sarf ediyor ve bizimle aynı düşünüyor. Diğer bölgelerde de çökmeler yaşanacağını kendisi gördü. Hükümet, Bakanlık, Anıtlar Yüksek Kurulu düzeyinde girişimleri ile bu işi çözerse çözecek.
KUDEB uzmanlarının çöken bölgedeki eski bir tarihi evde yeni bir balkon çıkıldığını tespit ettiği yönündeki soruya da yanıt veren Posbıyık, şunları söyledi: O eve çıkılamıyor zaten, biz o binayı yıkmak için aylardan beri Anıtlar Yüksek Kuruluna yazı yazıyoruz. Bu sahil yıkılırsa orası da yıkılacak.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2012, 08:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER