ERDEMİR KAPILARINI AÇTI

ERDEMİR KAPILARINI AÇTI

Ereğli ilçesinde 7 bin 800 çalışanı ile bölgenin en önemli özel sektörü olan Ereğli ve Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) kapılarını Ereğli İlçesi&[#]8217;nde görev yapan yaygın ve yerel basın mensuplarına açtı.

Fabrika içersinde modernizasyonu devam Zübeyde bacası, kuvvet santralı ile 2. Sıcak haddaneyi basın ordusuna  gezdiren ERDEMİR yetkilileri yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Erdemir Basın Şefi Noyan Keskin önderliğindeki Basın Şefliği personelleri, Aziz Demirok, Korhan Gümüştekin, Burak  Aksoyhan,  Peray Özdil ve Haydar Özsu ile birlikte ilk önce Erdemir&[#]8217;in işçi ve mühendisliğini kedi imkanları ile yaptığı Zübeyde bacasındaki modernizason çalışmaları gören basın mensupları  ayrıntılı şekilde yürütülen faaliyetleri yerinde gördü.

Burada Demir ve Üretim Başmüdürü Şevket Erol tarafından yapılan modernizasyon anlatılarak, yapılan çalışmanın büyüklüğünden bahsedildi.   

 ZÜBEYDE % 100 ERDEMİR ESERİ OLARAK YENİDEN DOĞUYOR

Erol  yaptığı açıklamada, Zübeyde&[#]8217;nin yüzde yüz ERDEMİR eseri olarak yeniden doğduğuna vurgu yaparak, ERDEMİR  ve personelin başarılarından söz etti.

ERDEMİR&[#]8217;in 2. Yüksek Fırını ZÜBEYDE&[#]8217;de Reline heyecanı yaşandıklarını ifade eden Erol, şu görüşlere yer verdi:

&[#]8220;Yüksek Fırınlarda Reline, refrakterlerin yenilendiği, fırının tüm sistemlerinin elden geçirildiği ve modernizasyonların gerçekleştirildiği bakım periyodudur. 2. Yüksek Fırın Zübeyde 1988 yılındaki tam reline sonrası 1995 yılında yarım reline&[#]8217;a alınmıştır. 2000 yılında yapılan tam reline&[#]8217;nın ardından 2. Kampanya ömrünü tamamlamıştır. 17 Nisan 2012 tarihinde başlayan tam reline ile 3. Kampanya ömrünü yarım reline yapmadan kesintisiz 11 yıl 4 ay olarak tamamlayacaktır.

34 yaşındaki 2. Yüksek fırının reline sonrası üretim kapasitesi 4800 ton/gün&[#]8217;e çıkarılacak ve fırın daha verimli bir yapıya kavuşacaktır.

90 gün sürmesi planlanan reline, çalışmaların başarılı bir şekilde yürütülmesi ile planlanandan önce tamamlanarak 2. Fırın Temmuz ayı başında devreye alınacak.

17 Nisan 2012 tarihinde başlayan ve 90 gün sürmesi planlanan çalışmalarda 24 saat esasına göre 900 kişilik bir kadro görev yapıyor. 2. Yüksek Fırın 2012 Reline&[#]8217;ında, Yüksek Fırınlar Müdürlüğü işletme, mekanik bakım, elektrik bakım ve otomasyon grupları, Refrakter Müdürlüğü işletme grupları, Mühendislik Müdürlüğü, tüm Atelye grupları, İş Güvenliği Müdürlüğü, Yapım Montaj Müdürlüğü ekipleri, Yatırım Sözleşme, Kontrol ve Koordinasyon Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Nakliyat Müdürlüğü ve Enerji Dağıtım Müdürlüğü gruplarının görev aldığı 667 kalem iş yapılıyor.

45 milyon dolarlık bütçe ile yapılan reline&[#]8217;ın tamamlanmasıyla, 1978 yılında Japon Teknolojisiyle kurulup devreye alınan 2. Yüksek Fırın Zübeyde,  geçmiş Reline&[#]8217;larda yapılan dizayn değişikleri de dahil olmak üzere nerdeyse tamamen değiştirilmiş olacak ve 1.Yüksek Fırın Ayşe gibi sobalar hariç % 100 ERDEMİR eseri olan bir fırın haline gelecektir. Ayrıca, 200 kg/TSM kömür enjeksiyonu alt yapısına sahip,  100.000 ton/yıllık bir üretim artışı ile  1.750.000 ton/yıl dizayn kapasitesine ulaşacaktır. Mevcutta 110 kg/TSM olan kömür enjeksiyon oranlarının 150 kg/TSM&[#]8217;ye çıkması ve yıllık 100.000 tonluk üretim artışı kazancı toplamda 16-18 milyon $/yıl kazanç sağlayacaktır.

Reline&[#]8217;a Bağlı Olarak Çelik Üretim Tesisleri Bakım Ve Modernizasyon Faaliyetleri

Çelikhane Tesisleri&[#]8217;nde 165&[#]8217;er tonluk 4 adet şarj ve döküm vinçlerinin otomasyon modernizasyonları yapılıyor, vinç kirişleri değiştiriliyor, 2 adet hurda vinci yenileniyor, otomasyon sistemleri modernize ediliyor ve alt ve üst yapıda gerekli olan birçok bakım ve iyileştirme çalışmaları yürütülüyor.&[#]8221; denildi.

Buradan kuvvet santralına geçen basın mensuplarına yapılan çalışmalar anlatıldıktan sonra son olarak 2. Sıcak haddaneye geçildi.

FIRINLAR MODERNİZE EDİLİYOR

2. Sıcak Haddane Müdürü  Kürşat Konca,  Üretim kapasitesinin artırılması için çalıştıklarını belirterek,  şu görüşlere yer verdi:

&[#]8220;3 ve 4 nolu Sürekli Döküm Tesisleri&[#]8217;nde otomatik ebat değiştirme ve hidrolik osilasyon sistemi kuruluyor, slab markalama makinaları değişiyor ve otomasyon sistemleri modernizasyonu gibi iyileştirme çalışmaları yapılıyor.

2 Nolu Slab Tavlama Fırını Modernizasyonu Projesi 14 Nisan tarihinde fırının söndürülmesi ile başlamıştır. 42 günlük süre içerisinde tamamlanarak, fırından malzeme alınması hedeflenen projenin 4 ana bölümü vardır.

Buhar Tankı ve Borulama Faaliyetleri

Fırın Giriş ve Küllük Duvarı

Isıtma Bölgesi

Cehennemlik Bölgesi

Kireç Fabrikalarının Bakım Faaliyetleri

Tesislerde iyileştirmeler yapılmakta, toz toplama sistemlerinin genel bakımları yapılmaktadır.

Oksijen Fabrikalarının Bakım Faaliyetleri

Tesis ana ekipmanlarının bakımı ve soğutma kulelerinin temizliği yapılmakta, tesis genel anlamda defroz edilmektedir. 4 Nolu Oksijen Fabrikasının 21 gün süreli bakım faaliyeti tamamlanmıştır. No:5&[#]8217;de 26 gün sürecek olan çalışmalar başlamış olup, devam etmektedir. No:52deki bakım faaliyetleri tamamlanınca No:6&[#]8217;da  yapılacak çalışmalara başlanacaktır.

 

 

 

 

 

ERDEMİR&[#]8217;DE DEVAM EDEN YATIRIMLAR VE BEKLENİLEN FAYDALAR

 

     2. Slab Fırını Modernizasyonu ve Soğutma Sistemi (ECS) İyileştirmesi

Proje ile mamul kalitesinde iyileştirmeler sağlanması, bunların yanında, slab fırını soğutma sisteminin değiştirilmesiyle proses buharı üretilmesi, Kuvvet Santrali&[#]8217;nden temin edilen proses buharı kullanımının söz konusu buhar ile ikame edilerek Kuvvet Santrali&[#]8217;nde ilave elektrik üretilmesi amaçlanmaktadır.

 

      Buhar Türbini - Blower No.5 Projesi

         Yeni Turbo Blower Yüksek Fırınlar&[#]8217;ın hava ihtiyacını karşılayacak şekilde 3,5 barg basınçta 3.800 Nm3/dk hava akışı kapasitesinde olacaktır. Proje sayesinde karbon emisyonunda 13.800 ton/yıl azalma olacağı hesaplanmıştır.

 

4. Kok Bataryası Projesi

     ERDEMİR bünyesinde 700 bin ton/yıl kok üretecek bir tesis kurulacak, proje ile dışarıdan kok satın alınmayacak, kullanılan kok kalitemiz yükselecek, kok üretimi aşamasında oluşan kok gazı slab fırınlarında değerlendilerek doğal gaz tasarrufu sağlanacaktır.

7. Hava Ayrıştırma Tesisi

ERDEMİR üretim süreci için gerekli oksijen, azot ve argon üretimi açısından yeterli ve güvenli bir seviyeye gelecek, ilave sıcak maden ve sıvı çelik üretiminin gaz gereksinimleri sağlanmış olacak ayrıca üretim fazlası gazlar 3. Şahıslara satılarak mevcut durumda sağlanan gelirin üstüne ilave gelir elde edilebilecek konuma gelinecektir.

 

Yüksek Fırınlar Tepe Basıncı Genleştirme Türbinleri (TRT)

Yüksek Fırınlar Tepe Basıncı Genleştirme Türbinleri tesisi ile tepe basıncı ayarı yapılması ve gazın basıncından yararlanarak elektrik enerjisi üretilmesi amaçlanmaktadır. İlave elektrik üretimiyle dışarıdan satın alınan elektrik miktarında tasarruf sağlanacaktır.&[#]8221;

Yapılan çalışmaları yerinde gören basın mensupları ardından öğle yemeği yiyerek, geziyi tamamladı.

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2012, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER