İlaç Yazdıracaklar Dikkat! Binlerce İlaca Zam Geldi.

ek çok sektörde fiyat artışları yaşanmaya devam ediyor. Son açıklamalara göre, binlerce ilaca da zam geleceği duyuruldu. Bu yeni zamlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) da üzerine ek bir yük getiriyor. İşte konuyla ilgili tüm detaylar.

İlaç Yazdıracaklar Dikkat! Binlerce İlaca Zam Geldi.

Resmî Gazete'de 7 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" doğrultusunda, TEİS (Türk Eczacıları İşveren Sendikası) Genel Başkanı Nurten Saydan, KDV oranının %10'a çıkarıldığını açıkladı. Bu KDV artışının ilaç fiyatlarını etkileyeceği ve birçok ilaca yeni zamların beklenildiği ifade ediliyor.

TÜM YÜK SGK'NIN SIRTINDA

TEİS (Türk Eczacıları İşveren Sendikası) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilacın ertelenemeyen ve insan sağlığı için son derece önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak açıklamalarda bulundu. KDV artışının devlet için ekstra bir finans yükü olduğunu belirten Saydan, aynı zamanda geçim sıkıntısı çeken vatandaşların ödeyeceği katkı payı ve farkların da ekstra bir külfet olduğunu dile getirdi. Saydan, "Bu artan KDV yükünün zararını hem biz eczacılar hem de SGK taşımak zorunda kalacak" şeklinde konuştu. İlaçların erişilebilirliği ve maliyetlerin kontrol altında tutulması konusunda önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Saydan, ekonomik zorluklarla karşı karşıya olan vatandaşların ödeyeceği katkı payı ve farkların da ek bir külfet olduğuna dikkat çekti.

14 BİN 900 İLACA ZAM GELİYOR

TEİS (Türk Eczacıları İşveren Sendikası) Genel Başkanı Nurten Saydan, gelişmiş ülkelerde ilaçların vergilerinin sıfır veya 1 olarak uygulandığını belirterek bu durumun farkına varıldığını ifade etti. Geri ödeme sisteminde ilaç gibi yaşamsal ürünlerin vergilerinin hafifletildiğini söyleyen Saydan, ilaç tedavilerindeki vergi yükünün devletler tarafından azaltıldığını vurguladı. Konuyla ilgili yaptığı önemli açıklamalarda Nurten Saydan şu sözleri dile getirdi: “Gelişmiş ülkeler bu durumun farkına varmış ve devletlerin geri ödeme sistemindeki ilaç gibi yaşamsal ürünlerin vergileri (yani KDV) sıfır veya 1(bir) olarak uygulanıyor. Yani Devletler geri ödeme kurumlarının ilaç tedavilerindeki vergi yükünü hafifletiyor. Temel gıda ürünlerinde belirlenen yüzde 1 (birlik) KDV oranı, yaşamamız için en temel ihtiyaç olan ilaç için de kabul edilmelidir ve asla değiştirilmemeli. 10 Temmuz’dan itibaren KDV oranında değişiklik yapılan 14.900 çeşit ilacın fiyatları bir kez daha artacak. Bu artışın bizlerden kaynaklanmadığını vatandaşlarımızla paylaşmak isteriz”

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER