İLK CEP UYDUSU UZAYDA!

İLK CEP UYDUSU UZAYDA!

Grizu-263A takımının yaptığı ilk cep uydusu Space X Falcon 9 uzay aracıyla geri sayım yapılmasının ardından uzaya gönderildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263A takımının yaptığı ilk cep uydusu bugün Space X Falcon 9 uzay aracıyla Amerika’da uzaya gönderildi.

Uzaya gönderilen cep uydusu için bugün Sezai Karakoç Kültür Merkezin’de tören düzenlendi.

Törene, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Yusuf Deniz, Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Kd.Alb.Cezmi Yalınkılıç, Kdz.Ereğli Bölge Komutanı Tuğ Amiral Niyazı Uğur, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, Bülent Ecevit Üniversitesi Genel Sekreteri Hayri Bulazer, Türk Sat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertürk, Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Şentürk, Roketsan Genel Müdür Yardımcısı Sartuk Karasoy,Can Burak Kaynak, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin, Erdemir Genel Müdür Yardımcısı Saliçe Oralı, Ak Parti Milletvekili Zeynep Yıldız, İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, Sanayi ve Teknoleji Müdürü Yaşar Karaman, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve
davetliler katıldı.

Rektör Çufalı; ‘Bugün artık Türkiye’nin en küçük uydusunu fırlatma noktasına geldik’

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, “Önemli bir gün bugün. Grizu 263 takımımız 5-6 sene önce başladı bu serüvene o günü bu gün hayal ediyordu. Zaman içerisinde başarıları arttıkça daha da inanmaya başladılar. Daha üst seviyeyi düşündüler. Bugün artık uzaya Türkiye’nin en küçük cep uydusunu fırlatma noktasına geldik. Bundan sonra ki başarılar daha üzerine çıkacak. Üniversitemiz dışarıda bazı büyük şehir üniversitelerinin ortalama üniversite. Zonguldak sıradışı olanların şehiridir. Grizu 263 takımın örneğidir. Filyos çalıştayı oldu. Üniversitemiz bir çok başarılı operasyonlarla sergiliyorlar. Bolu İzzet Baysal Üniversitesiyle kariyer günleriyle ilgili bölgenin en büyük fuarını yapacağız. Karabük ve Bartın üniversitesiyle fikir alışverişi yapıyoruz”dedi.

Vali Tutulmaz; ‘Aslında gelişen Türkiye’nin ayak sesleri bu’

Vali Mustafa Tutulmaz, “Tarihi bir yıl yaşıyoruz. Sizlerle beraber şahitlik ediyoruz. İllerin kalkınmasında marka değeri olmadı için bu tür etkinlikler çok önemli. Son 4 5 yol domine eden Zonguldak’ı tebrik etmek gerek. Üniversite rektörümüze, hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür etmek gerek. Başarılar bu eleştirileri elinin tersiyle itiyor. Hem ülkemize hem dünyamıza gösteriyorlar. Erdemir’e teşekkür ediyoruz. Özellikle Oyak grubuna teşekkür ediyoruz. Bu destek olmasa uluslar arası konuma gelmesi zordu. Aslında bu gelişen büyüyen Türkiye’nin ayak sesler bu”diye konuştu.

Protokol üyelerinin konuşmalarının ardından Teknofest yarışmalarında alınan dereceler anlatılarak bilgilendirmeler yapıldı.

Öte yandan uydunun amacı ise dünyaya sinyal göndermesi ve gönderdiği sinyalin yansıtması hedefleniyor.

Cep uydusu geri sayım yapılmasının ardından uzayın derinliklerine gönderildi.

Uydunun uzaya gönderilmesi anında ise salonda büyük bir coşku yaşandı.

Protokol üyeleri ve davetliler meraklı gözlerle cep uydusunu izledi. Salonda bulunan öğrenciler ise ellerine aldıkları cep telefonlarıyla o anları kameraya kaydetti.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER