KADIN HAKLARI TARTIŞMASI!

KADIN HAKLARI TARTIŞMASI!

Bülent Ecevit Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 5 Aralık Dünya Kadın Hakları kapsamında panel gerçekleştirildi.

Moderatör Öğr. Gör. Dr. Seda Tapdık paneli 3 Aralık dünya engelliler gününü anarak açtı. İlk olarak panelist BEÜ öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Figen Uzar Özdemir kadına yönelik şiddet raporlarına değerlendirerek kadının temel hakkı olan yaşam hakkına değinerek konuyu değerlendirdi. Öğr. Gör. Dr. Tapdık, TÜİK verilerini ortaya koyarak kadının yerel yönetim ve siyasette temsilde yeterli düzeyde varlık göstermediğini oysa yerel yönetimlerde alınan kararların bireylerin gündelik yaşantısına etki ettiğini bu yüzden kadın katılımının önemli olduğunu söyledi. Daha sonra iş yaşamında kadın çalışan oranlarını vererek sözü kadının ekonomik yaşama katılma hakkını konuşmak üzere Dr. Öğr. Üyesi İsa Demir’e bıraktı.

Dr. Öğr. Üyesi Demir, kadınların ekonomik yaşamlarına katılımlarına yönelik Türk ve yabancı kaynaklardan faydalanarak istatistiki verilere yer verdi. Öğr. Gör. Dr. Tuğba Teke; ayrımcılığın toplumsal rollerle ve kültürel kodlarla ilgili olduğu konusuna değinerek eski Türk kaynaklarını incelemek üzere panele çevrimiçi bağlandı. Teke, eski Türk masallarına sunumunda yer vermiş ve kaynakların incelendiğinde bilinenin aksine Türklerin ataerkil değil anaerkil bir toplum yapısında sahip olabileceğini ifade etti. Zonguldak TSO KGK üyesi Ayşegül Savaş Likoğlu bireysel olarak davranışlarımıza yansıyan ve ayrımcılığa sebep olan kültürel davranışlardan bahsetti.

Farklı bakış açılarıyla “kadın hakları” akademik zeminde tartışıldı ve kadınların toplumsal, ekonomik, siyasal ve yönetsel alanda daha görünür olabilmeleri dilekleriyle panel son buldu.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER