Kestane ormanlarına dönüştürülecek

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Ormanlarda Kestane Bahçesi oluşturuluyor.

Kestane ormanlarına dönüştürülecek
​  Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü çalışma alanı içerisinde yer alan Bartın İlinde kestane türünün ekolojik isteklerine cevap verecek geniş alanlar bulunmakta üretimi yapılan kestane meyvesi ile kestane balındaki verimi artırmak amacıyla asli olarak yayılış yaptığı alanlarda her türlü bakım ve rehabilitasyon çalışmalarına ek olarak Kestane Bahçesi tesis edildi.

Bartın İli Merkez İlçesi Uğurlar Köyü mevkiinde 11 dekarlık alan üzerinde tesis edilen Kestane Bahçesi Fidan Dikim Etkinliğine Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Bölge Müdür Yardımcısı Cevdet Çiçek, Şube Müdürleri, Bartın İşletme Müdürü, İşletme Şefleri, İşletme Müdürlüğü personeli ile bir çok köy muhtarı ve vatandaşlar katıldı.

Bölge Müdürü Beşel, “Kestane bahçesi fidan dikim etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Bartın İlinde Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2003-2016 yılları arasında 120.898 dekar arazide çalışma yapılarak 10.913.938 adet fidan toprakla buluşturulmuştur. 2017 yılında 5.007 dekar arazide çalışma yapılarak, 470.897 adet fidan toprakla buluşturulacaktır.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü çok çeşitli ekolojik çeşitliliğe sahiptir. Bu zengin ekolojide ekonomimize ve orman halk ilişkilerine önemli katkılar sağlayan Kestane gibi bir türün yetişmesine uygun alanlara sahip bulunmaktayız. 5.000 köye 5.000 orman Projesi ile orman köylerinde yaşayan vatandaşların gelir seviyelerinin arttırılması için ceviz, badem, kestane, fıstıkçamı, ıhlamur gibi gelir getirici fidanlar dikilerek köylerimizde gelir getirici ormanlar oluşturulmaktadır. Bu kapsamda Bartın ilimizde 2016 yılı sonuna kadar 61 köyde 95.103 adet gelir getirici fidan dikilmiştir. 2017 yılında toplam 10 köyde, 17.750 adet ceviz, fıstıkçamı, ıhlamur ve dut fidanı dikilerek gelir getirici ormanlar oluşturulacaktır.

Kestane bahçeleri kurarak bu kurulan bahçelerde ağaçlarda meyve üretimine yönelik budama ve malçlama yapılarak hem kestane meyvesinin verimi artırılacak hem de bölgemiz için önemli bir bal olan kestane bal üretiminin önü açılmış olacaktır. Mevcut olan kestane ormanlarında her türlü bakım ve rehabilitasyon çalışmalarına ilave olarak yapılacak, Kestanenin biyolojisine uygun açıklık alanlar Kestane Ormanlarına dönüştürülecektir.” dedi.
 
750 adet kestane fidanının toprakla buluşturulmasının ardından etkinlik sona erdi.
 
Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2017, 11:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER