MERKEZ SERVİSLER ŞUBESİ KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ

MERKEZ SERVİSLER ŞUBESİ KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Merkez Servisleri Şubesi 12. Dönem Olağan Genel kurulu gerçekleştirildi.

GMİS Şemsi Denizer Salonu'nda düzenlenen ve 116 delegenin oy kullandığı kongreye katılım yoğun oldu. Kongren Divan Başkanlığını GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu yaptı. Amasra maden faciasında yaşamını yitiren maden şehitleri ve tüm şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Divan Başkanı İsa Mutlu, sandıktan çıkan sonuca herkesin saygı göstermesini istedi.

HAKAN YEŞİL'DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
Kongrede konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, grizu faciası için, "Hiç şüphe yok ki yapılmış hatalar ve ihmaller olmasa böyle bir kaza meydana gelmezdi" dedi. Son 30 yılın en iyi toplu sözleşmesini imza attıklarını belirten Yeşil şunları söyledi:

“14 Ekim günü Türkiye Taş Kömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde bizleri acıya boğan bir grizu faciası meydana geldi. Şehit sayımız tedavi gören bir arkadaşımızın vefatıyla 42 oldu. Maden şehidimize Allah'tan rahmet ailelerini yakınlarına sendikamızı camiasına ve tüm madencilere başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun Allah böylesine acıları Bir daha yaşatmasın. Kaza ile ilgili adli soruşturma sürüyor bu hafta gözaltılar ve tutuklamalar yapıldı kaza ile ilgili teknik ön rapor soruşturma dosyasına girdi. Diğer yandan mecliste bir araştırma Komisyonu kuruldu. Hiç şüphe yok ki yapılmış hatalar ve ihmaller olmasa böyle bir kaza meydana gelmezdi.

Biz genel maden işçiler Sendikası olarak en baştan bugüne bu faciada ihmali bulunanların bu facianın sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz ve sonuna kadar da takipçisi olacağız.
Ülkemizin demir çelik sanayisi başta olmak üzere taş kömürüne ihtiyacı var. Hafızamıza bir buçuk milyar ton taş kömür rezervi var. Oysa ülkemiz her yıl milyarlarca dolar ödeyerek 36 milyon ton taş kömürünü ithal ediyor. Son dönemde dünyada ve özellikle Avrupa'da yaşanan enerji krizi özkaynakların değerlendirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Yarının ne olacağı belirsiz olan bu coğrafyada kendi teknolojimizi geliştirmeli ve kendi doğal kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız. İş sağlığı ve güvenliğini tam anlamıyla sağlayarak üretimi arttırma zorunluluğumuz var. Türkiye taş kömürü kurumunun öncelikle yer üstü ve yeraltı iş yerlerinde norm kadro ile ve istikrarlı bir şekilde çalışması gerekiyor. Kurumun göz bebeği olan maden makineleri fabrikamız Türkiye taş kömürü kurumunun kurulu kapasitesi olan yıllık 5 milyon ton üretim hedefine ulaşmamızı sağlayacak teçhizatın üretilmesinde aktif görev almalı personel sayısı ve yapısı bu hedefe uygun olarak planlanmalıdır. Aynı anlayışla madenlerimizi araştıran Maden teknik arama kurumunu daha aktif hale getirmeliyiz.
29 dönem toplu iş sözleşmesi döneminde harici servisler yerüstü çalışanları arkadaşlarımız için birlikte mücadelemizde önemli kazanımlar elde ettik. Son 30 yılın en iyi toplu sözleşmesini imza attık. 30’uncu dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerimize ise 2123 yılının ilk aylarında başlayacağız. Bu yüksek enflasyonla birlikte yenilen alım gücünü yükseltmek en öncelikli hedefimizdir. Birlikteyim mücadelemiz ve hedeflerimize ulaşma kararlılığında olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Biz her ortamda ve her fırsatta haklı taleplerimizi dile getiriyor önerilerimizi anlatıyoruz. İnsanca çalışıp insanca yaşayacağımız koşulları sağlama mücadelemiz devam ediyor. İşimize aşımıza geleceğimize birlikte mücadelemizde sahip çıkacağız."

Kongrenin son bölümünde ise oy kullanma işlemine geçildi. Oy kullanma işleminin sona ermesin ardından saat 17.00’da sandıklar açılacak.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER