Rekor İndirim Geliyor.

Kurumlar Vergisi’nde rekor indirim geliyor. Özel sektörün önünde büyük engel olan yüzde 20 seviyesindeki Kurumlar Vergisi’ni Bakanlar Kurulu 5’e kadar düşürebilecek.

Rekor İndirim Geliyor.

Hükümet, güçlü büyüme için vergi ayağında da önemli hamlelere hazırlanıyor. İşletmeler, sermaye şirketleri ve iktisadi kuruluşların önünde büyük engel olan yüzde 20 seviyesindeki Kurumlar Vergisini (KV) aşağı çekmek için harekete geçildi. Maliye, KDV sisteminde olduğu gibi Kurumlar Vergisinde de 35 ülke uygulamasını masaya yatırdı. Birçok ülke 2020ye kadar KVyi aşağı çekmeye hazırlanırken, Maliye de sektörel ve alan bazlı çalışma ile bu yükü hafifletmeye hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu, Kurumlar Vergisini dörtte üçe kadar indirebilecek. Bu durumda mevcutta yüzde 20 olan vergi oranı sektörel bazda 5e kadar düşürülebilecek.

35 ÜLKE UYGULAMASINA İNCELEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni Gelir Vergisi Kanunu kapsamında üretimin teknolojik seviyesine bağlı olmak üzere Kurumlar Vergisi indirimi yapmayı amaçladıklarını söyledi. Ağbal, indirim yapılacak sektörler ve oranlar üzerinde senaryo çalışmaları yapacaklarını açıklarken, 35 ülkede uygulamalar mercek altına alındı.

Maliyenin hazırladığı yeni Gelir Vergisi Kanunuyla küçük işletmelerin sermaye piyasalarında halkla arzını teşvik edecek vergi kolaylıkları getiriliyor. Sermaye artırımına giden, halka arzyapan küçük işletmeler indirimli Kurumlar Vergisinden yararlanacak. Vergi oranının dörtte üçe kadar indirme noktasında Bakanlar Kuruluna yetki verilecek.

OECD ülkelerinde ortalama Kurumlar Vergisi oranı yüzde 25 seviyesinde. İngiltere, vergi oranını G-20 ülkeleri içinde en düşük seviyeye çekmek için çalışma yürütüyor. Ülke, üç yıllık geçiş sürecinde Kurumlar Vergisini yüzde 19dan 17ye düşürmeyi planlarken, inovatif şirketler için vergi desteğine hazırlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump vergi reformu kapsamında yüzde 38.9 olan oranı 15e düşürme kararı aldı. Türkiye de Kurumlar Vergisini 2006da yüzde 20ye indirmişti.

İNDİRİM İÇİN SIRAYA GİRDİLER

Birçok ülke Kurumlar Vergisi yükünü hafifletmek için indirim oranı ve takvimini açıklamaya başladı. Fransa yüzde 34.4 olan Kurumlar Vergisini üç yıl içinde yüzde 28e, Belçika da yüzde 34ten 20ye düşürmeyi planlıyor.

Avustralya 2026 yılına kadar oranı yüzde 30dan 25e, Lüksemburg 2018e kadar yüzde 27den 26ya, İsrail ise yüzde 24ten 23e indirmeyi öngörüyor.

EN DÜŞÜK VERGİ MACARİSTANDA

Maliye Bakanı Ağbalın incelenmesi talimatı verdiği 35 ülke içinde en düşük kurumlar vergisi yüzde 9 ile Macaristanda alınıyor. Kurumlar Vergisi Almanyada 32, Meksika ve Japonyada 30, Portekizde 29.5, Yunanistanda 29, Yeni Zelandada 28, İtalyada 27.8, Lüksemburgda 27.1, Kanadada 26.7 oranında uygulanıyor.

Avusturya, Hollanda, İspanya, Şilide yüzde 25 olan Kurumlar Vergisi, Norveçte yüzde 24, Danimarka ve İsviçrede yüzde 22 oranından alınıyor. Estonya, Finlandiya, İzlanda, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovenya, Letonya ve İrlandada ise yüzde 20 ve altında uygulanıyor.

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2017, 06:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER