SICAKLAR MAĞARA RAĞBETİ ARTIRDI

SICAKLAR MAĞARA RAĞBETİ ARTIRDI
Zonguldak&[#]8217;ta artan sıcaklar mağaralara rağbeti artırdı. Uzmanlar, astım hastalarına yönelik rahatlama sağlayan mağaralara öğle saatlerindeki zararlı güneş ışınlarından korunmak için de gidilebileceğini ifade etti.
Zonguldak&[#]8217;ta 30 dereceyi aşan sıcaklık ve yüzde 90 oranına ulaşan nem nedeniyle kimileri denize girerek serinlerken bazıları mağaraları tercih ediyor. Son bir hafta öncesine kadar günde ortalama 20 kişinin ziyaret ettiği Gökgöl Mağarası&[#]8217;nı son bir hafta içerisinde günlük ziyaretçi sayısı 50&[#]8217;ye ulaştı. Gökgöl Mağarası Sorumlu personeli İsmail Bilge, hava sıcaklıklarının artmaya başlaması ile birlikte günlük ortalama ziyaretçi sayısının bine ulaşmasını beklediklerini ifade etti. 20 yıldır mağaracılık yapan Engin Zaman ise, uzmanların uyardığı öğle saatlerindeki güneş ışınlarından korunmanın en güzel yolunun mağaralar olduğunu ifade etti. Astım hastalarının rahatladığı mağaralarda, kavurucu sıcakların aksine oldukça ferah ve serin hava bulunduğunu belirten Zaman, &[#]8220;Güneş ışınlarından korunurken, mağaraların o doğal güzelliklerini görme imkanı bulunuyor. Her yerde görülmesi mümkün olmayan bu güzelliklerle birlikte ciğerlerinde temizleme imkanı bulabilirsiniz. En azından uzmanların uyardığı ve güneş ışınlarının en zararlı bir şekilde geldiği bilinen 10.00 ile 14.00 saatleri arasında mağaralarda serinleme fırsatını kimse kaçırmamalıdır&[#]8221; dedi.
Bunaltıcı sıcaklarda gezilebilecek tek yerlerin mağara olduğunu belirten bir ziyaretçi ise, &[#]8220;İyi geldik. Dışarıyla kıyasladığımızda, 10-15 derecelik bir sıcaklık farkı bulunuyor. Aynı zamanda bu doğal güzellikleri görüyoruz. Gerçekten çok serin, ferah bir ortam var. Çok harika bir yer. Dışarı çıkmasak yeridir. Zaten eski dönemlerde insanlar, hep mağaralarda yaşamış. Mağaraların kışın ılık, yazın serin olması nedeniyle bu tercihi yapmışlar&[#]8221; diye konuştu.
Mağarayı daha önce gezenler hazırlıklı gelirken, mağaradaki ısı farkını bilmeyenler ise kısa kollu kıyafetlerle mağarayı gezmek zorunda kalıyor. Soğuktan kavurucu sıcaklara çıkan kamera ve fotoğraf makinesi objektifleri ile gözlük camlarının da buharlanarak ısı farkını ortaya koyması dikkat çekti.
Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2012, 05:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER