TUTULMAZ: ZONGULDAK ELEŞTİRİLERİ HAK ETMİYOR

TUTULMAZ: ZONGULDAK ELEŞTİRİLERİ HAK ETMİYOR

Zonguldak Belediyesi tarafından kentte yapılacak imar revizyon çalışmalarının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Alaborina Restaurant yapılan toplantıya Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü (BEÜ) Prof. Dr. Mustafa Çufalı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ömer Gülay, Merkez İlçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek ve partililer ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Varol Demirköse, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ZTSO) Metin Demir, Belediye Meclis Üyeleri, STK üyeleri katıldı.

Selim Alan: Zonguldak’ın 50-100 yılını plan yapmak zorundayız
Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, toplantıda yaptığı konuşmada, “Kısmen de olsa ilk fikrin fitilini buradan ateşleyeceğiz. Ama bunu biraz daha hızlandırmamız gerekiyor” dedi. Alan şöyle devam etti:
“Yıllardır mülkiyet sorunu ile uğraşıyoruz. Yeşili mavisi Karaelması ile var olmuş bir şehir. Ne yazık ki 1958’den buyana mülkiyet yapılamadığı için ne yazık ki çarpık kentleşmenin önüne geçilmemiş. Memnun kalmadığı düzeltilmesini canı gönülden istiyoruz. Göreve geldiğimiz günden beri bunların çalışmalarını yaptık. Teknik anlamda sizleri rakamlarla boğmak istemiyorum.
Sizlerin sorun ve görüşlerini alacaklar. 1986 yılında kısmen sorunlar giderilmiş. 2018 yılında has Taşkömürü Havzasında bir kanunun çıkarıldı. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Zonguldak’ın 50-100 yılını plan yapmak zorundayız. Önümüzde bir stratejik planı olacak. Bizden sonraki nesillere daha yaşanılabilir imarlı planla yeşil alanıyla 20-30 yılıyla bizden sonra ana yasa kitapçığı olmasını istiyoruz. Şehrin nüfus yoğunluğu nereye kayacak bir anayasa kitapçığı oluşturmak istiyoruz. Her kesimden desteğe ihtiyacımız var. Türkiye’nin Almanya’sı diyorduk ama maalesef şuan göç veriyoruz.”

Kentsel dönüşüm vurgusu
WMimarlar Odası Başkanı Turan Demirta da, “bu kentsel dönüşüm işi kesinlikle olması gereken bir iş. Teferruatlı yasası 2011 yasasında çıktı. Öyleydi böyleydi diye zaman harcadılar. Zonguldak en önce kentsel dönüşüme kavuşması gereken bir ildir. İnanarak asılarak bu işi yapmak niyetimde olduğu peşinde ısrarlı olduğunu göstermektedir. Bu yönde elimizden gelen be varsa gerekeni yapacağız” diye konuştu.

Uçar: Yollarımıza asfalt dökerek bu sorunları çözemeyiz
AK Parti Milletvekili Hamdi Uçar ise şehrin en önemli probleminin kentsel dönüşümlü ilgili sorunlar olduğunu söyledi. Uçar, “Siyasilerimizin biraz uzak durduğu proje. Vatandaşlarımızın yerine dokunmayacaksınız. Ama böyle bir dünya yok. 2/b arazilerle ilgili sıkıntılar ile ilgili problemlerle karşılaşmaktayız. 30-40 yıldır vatandaşlar arazileri satın alamıyor. Kentsel dönüşüm için herkesin bu taşın altına eline koyması gerek. Yollarımıza asfalt dökerek bu sorunları çözemeyiz. Fikir ayrılığı gözetmeksizin herkesin buna destek vermesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Vali Tutulmaz: Zonguldak eleştirileri hak etmiyor
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da toplantının önemini “İlimiz adına başlangıç günü” diye özetledi. İmar ve kentsel dönüşümlerin zor olduğunu, Zonguldak’ın eleştirileri hak etmediğini öne süren Tutulmaz, şunları kaydetti:  
“Ekonominin şartlarıyla bozmaya gayret göstermişiz. Şimdi de yapma yönüyle gayret göstermeliyiz. Bugünde onun başlangıcı olur inşallah. Bizden önce ki konuşmacılara teşekkür ediyoruz.
Eskiyen evler bugün ki ihtiyaçları karşılayamıyor. Bugün için bu durum iyi değil. Şehre gelirken insanlar iyi düşünceyle geliyor ama dönerken böyle gitmiyor. Zonguldak o eleştirileri hakketmiyor. İmar ve kentsel dönüşümler zor. Gerçekten ortak payda da buluşmayı gösterir. Zonguldak’ta ortak payda da buluşmayın diye bir hava var. İnşallah burada olmaz. Kamuoyuna anlayışlı olmaya davet ediyoruz. Mülkiyet hakkı çok kutsaldır. Herkesin mahallesi en iyisidir. Bunu Zonguldak’ın projesi olduğunu anlayın. Sorun varda şimdi söyleyin. Herkese gören plan yapışmaya kalkışsa bu durum çözülmez. Şehir kazanınca yer sahipler de kazanacak. Filyos’a kadar ciddi yollar yapılıyor. Bu bölgeden Zonguldak’ın Merkezi ve Kozlu’ya fayda sağlaması bu yolun bitmesi gerek. Yanında ki de ilçenin hazır olması gerek. Başkanlar gelip geçicidir. Biz bunun Zonguldak’ın problemi olarak görelim.”
Ardından Ankara İmar Şirketi ortaklarından şehir plancısı Teoman Mehmet Arslan protokol üyelerini kentte yapılacak imar revizyon çalışmaları hakkında bilgilendirme yaparak sinevizyon gösterisi izlendi. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonucunda alınan kararların altında toplantı sona erdi.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER