'Zihin ve kalplerden engel kalksın'

Karadeniz Ereğli’de Engelliler Kortej Yürüyüşü ve Engelliler Şenliği etkinlikleri gerçekleştirildi. Kdz Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, “Bizlerin zihin ve kalplerinde engelimiz yoksa biz engeli değiliz. Tam tersi, fiziksel engelli, zihinsel engelli veya herhangi bir engel grubunda olsak bile, eğer normal olarak hayatımızı yaşıyor, diğer insanlar gibi toplum içinde yaşıyorsak, diğer insanların bize engelli deme şansı da yok” dedi.

'Zihin ve kalplerden engel kalksın'

Ereğli’de faaliyet gösteren 5 Rehabilitasyon merkezinden öğrenci, öğretmen ve yöneticiler, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğrencileri ve vatandaşlar Ereğli Emniyet Müdürlüğü önünden TED Koleji Bandosu eşliğinde yürüyüşe geçti.

Devrim Bulvarı üzerinden Sahil Kesimindeki amfitiyatroya geçen yürüyüşçülere Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de eşlik etti.

Kortejin amfitiyatroda yerini almasının ardından,  Kaymakam Madenoğlu, Başkan Uysal ve Dekan Azar ve beraberindekiler sahil kesiminde ilçede engellilere yönelik rehabilitasyon çalışmaları yapan merkezlerde eğitim gören öğrencilerinin el işi eserlerinden oluşan stantların açılışını gerçekleştirdi.

Amfitiyatroda gerçekleştirilen etkinlikte saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

KAYMAKAM MADENOĞLU’NDAN ÇARPICI TEŞBİH!

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, haftanın başarıyla geçmesi için kurumların elbirliği yapmasından mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Engellilik bir realite. Engelli oluş bir gerçek. Sadece Türkiye’mizde değil, tüm dünyada engelli insanlar olduğunu biliyoruz. Dünya ortalaması yüzde on beş civarındayken, Türkiye’de yüzde on iki civarında bir engelli nüfus olduğunu biliyoruz. Buna göre yetkililer gerekli tedbirleri alıyor. Bu tedbirler hem manevi, hem maddi anlamda, sırf bu ailelerin hayatlarını kolaylaştırmak, çocuklarımızın diğer insanlar gibi hayatlarını mutlu olarak devam etmelerini sağlamak içindir.

Engellilere yaklaşımımız, asla acıyarak olamaz. Hatta yardım ederken bile yardım ettiğimizi ona hissettirmeden, onu incitmeden olacak şekilde yapmamız gerçeği var. Bir filmin tanıtım afişinde, “İnsanların kamburu sırtlarında değil, zihin ve kalplerindedir” diyor. Bizlerin zihin ve kalplerinde engelimiz yoksa biz engeli değiliz. Tam tersi, fiziksel engelli, zihinsel engelli veya herhangi bir engel grubunda olsak bile, eğer normal olarak hayatımızı yaşıyor, diğer insanlar gibi toplum içinde yaşıyorsak, diğer insanların bize engelli deme şansı da yok.  Engelli aileleri olarak engeli olmayan komşular gibi yaşamayı amaç edindik. Topluma, istihdama katkı vermeyi, vergi ödemeyi, iş kurmayı, insanlar çalıştırmayı sağlayabilecek bir güce sahibiz engelliler ve engelli aileleri olarak.”

Madenoğlu, tarihte Timur, Yıldırım Beyazıt, Cicero gibi tarihi şahsiyetlerin engelli olduğunu, bunların başarılarına engel olmadığını söyledi.

UYSAL: “YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal,  engellilere yaklaşımın bugün dünden daha iyi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yarınımız bugünlerden daha iyi olacak. Hiç şüpheniz olmasın. Bugünden çok daha ileriye gideceğiz ve engellilerin yaşamlarını daha iyi hale getirecek, sizlere katkı sunacağız. Bunları hep beraber başaracağız. Öğretmenlerimiz, velilerimiz ve belediye olarak bizler hep yanınızda olacak. Engellilere destek olmanın asli bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz.”

EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ROLÜ

Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Zihinsel Engelliler Bölümü Başkanı Yardımcı Doçent Doktor  Emre Ünlü, “Herkese eşit muamele gösteren, herkesi olduğu gibi kabul eden bir toplum olmamız, böyle bir nesil yetiştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Eğitim fakülteleri olarak bunun için çalışıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından engelli öğrencilerin gerçekleştirdiği halk dansları ve sahne gösterileri gerçekleştirildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2017, 07:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER