TÜRKİYE AĞLIYOR, BAŞIMIZ SAĞOLSUN

TÜRKİYE AĞLIYOR, BAŞIMIZ SAĞOLSUN

gundemereglli.com-Manisa’nın Soma İlçesinde kömür ocağında dün akşam saatlerinde trafo patlaması sonucu meydana gelen maden faciasında yaklaşık 238’in üzerinde madencinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bölgeye giderek yetkililerden bilgi alarak madenci yakınlarıyla görüştü. Madencileri Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Türkiye hayatını kaybeden maden işçilerine ağladı. Bölgeye Zonguldak’tan 20 kişilik arama kurtarma ekibi gitti. Devletin tüm imkânları kullanılıyor. Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde 3 günlük yas ilan edildi. Tüm yurtta bayraklar yarıya indirildi. Kaza sebebiyle Kdz Ereğli Belediyesi tarafından kriz masası kuruldu.GMİS yönetimi olayın olduğu bölgeye giderek gelişmeleri yakından takip etti. Diğer yandan tüm Türkiye Manisa’nın soma ilçesinde meydana gelen maden faciasına ağlarken, Zonguldak´ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde bir kaçak kömür ocağında meydana gelen göçük yürekleri dağladı.

Manisa’nın Soma İlçesinde kömür ocağında önceki gün, akşam saatlerinde trafo patlaması sonucu meydana gelen maden faciasında yaklaşık 230’un üzerinde madencinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Önceki gün akşam saatlerinde trafo patlaması sonucu meydana gelen maden faciası ile ilgili açıklama yapan, Enerji Bakanı Taner yıldız olay sırasında 787 işçinin içeride olduğunu belirtmiş ve yaklaşık 363 kişinin kurtarıldığını ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan en son ölü sayının 230 olduğunu açıkladı. Maden ocağı önünde kurtarılmayı bekleyen madencilerin yakınları endişeli Bekleyişini sürdürdü.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN SOMA’DA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa’nın Soma ilçesine gelerek bölgede incelemelerde bulundu.
Başbakan Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti milletvekilleri eşlik etti. Başbakan Erdoğan, Soma’daki incelemelerinde TKİ Genel Müdürlüğü hizmet binasına geçerek yetkililerle bilgi alışverişinde bulundu. Yaklaşık 1 saat yetkililerden bilgi alan Başbakan Erdoğan ardından kaza bölgesine geçti. Başbakan Erdoğan’ı gören madenci yakınları, madencilerin bir an önce sağ salim çıkarılması yönünde Başbakan Erdoğan’dan yardım istedi. Kaza bölgesindeki incelemelerin ardından Başbakan Erdoğan Soma belediye başkanlığında basın açıklaması yaptı.

ZONGULDAK’TAN 20 KİŞİLİK UZMAN EKİP SOMA’DA

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlama ile ilgili Başbakanlık Zonguldak’tan ekip çağırdı. 20 kişilik Uzman ekip helikopterle bölgeye gönderildi. Zonguldak’tan giden Uzman ekip 2011 yılında meydana gelen Van depreminde arama kurtarma çalışmalarına katılarak başarılı bir performans sergilemişti.

KDZ EREĞLİ BELEDİYESİ TARAFINDAN KRİZ MASASI KURULDU

Soma’da 230 maden işçisinin hayatını kaybettiği kaza sebebiyle Ereğli Belediyesi tarafından kriz masası kuruldu.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal, Belediye Başkan Yardımcıları Nazım Erdoğan, İbrahim Cöbek ve İsmail Başel’in yanı sıra Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve yönetim kurulu üyeleri Ali Eşitmez ve Yılmaz Çelik ile bir toplantı düzenledi. Soma’da ki kurtarma çalışmalarına ihtiyaç duyulması halinde acil yardım götürmek için hazırlık yapan Kdz. Ereğli Belediyesi, TTK yetkilileri ile de temasa geçti. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal TTK Genel Müdürü Burhan İnan ile telefon görüşmesi yaparak ihtiyaç duyulması halinde Ereğli Belediyesi’nin tüm imkanlarını seferber etmeye hazır olduklarını iletti. Uysal Soma’da ki maden kazasına ilişkin yaptığı açıklamada “Müessif kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah´tan rahmet, ailelerine başsağlığı dilerken, yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, kurtarma çalışmalarının sevindirici haberlerle tamamlanmasını yürekten temenni ediyorum dedi.

203 ARAÇ VE 599 PERSONEL İLE ARAMA KURTARMA VE PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARININ KESİNTİSİZ SÜRDÜRÜLÜYOR”

AFAD Başkan Fuat Oktay, “Söz konusu çalışmalara katılan ambulans helikopteri, uçak mobil koordinasyon TIR’ı ve benzeri arama kurtarma araçları ile birlikte toplam da 203 araç ve 599 personel ile arama kurtarma ve psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz sürdürülüyor” dedi.
Manisa, Soma maden ocağında trafo patlaması sonrası yürütülen arama kurtarma çalışmalara ilişkin AFAD yazılı açıklamada bulundu. Manisa Soma’da bulunan maden ocağında meydana gelen trafo patlaması ve yangın sonrası işçilerin mahsur kaldığı bilgisinin alınması üzerine AFAD Başkan Fuat Oktay olaydan hemen sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte olay yerine intikal ettiğini belirterek, “Başbakanlık AFAD koordinasyonunda olay yerinde çalışmalar arama - kurtarma, sağlık ve lojistik hizmetleri olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlar ile işbirliğinde yürütülmektedir. Arama kurtarma çalışmaları kapsamında AFAD koordinasyonunda Genelkurmay Başkanlığı’ndan temin edilen askeri uçak ile gönderilen Zonguldak Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na bağlı 16 kişilik uzman arama kurtarma ekibi ve 300 kilogram ekipmanı başta olmak üzere, Manisa, Uşak, İzmir, Balıkesir, Denizli, Afyon ve Sakarya İl AFAD Müdürlüklerimizden, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Manisa, İzmir, Uşak ve Balıkesir 112 Acil ve UMKE’’den ve Zonguldak Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve Kütahya Çayıralan ve Tunçbilek Kömür İşletmeleri’nden toplam 465 personelin yanı sıra; Söz konusu çalışmalara destek vermek amacıyla AFAD ’tan, Türk Kızılayı’ndan, Genelkurmay Başkanlığı’ndan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan, Balıkesir, Denizli, İzmir, Manisa, Uşak Belediyelerinden ve Ankara ile İstanbul Adli Tıp Kurumları ile Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 134 personel olay yerine gönderilmiştir” diye konuştu.
Söz konusu çalışmalara katılan ambulans helikopteri, uçak mobil koordinasyon TIR’ı ve benzeri arama kurtarma araçları ile birlikte toplam da 203 araç ve 599 personel ile arama kurtarma ve psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz sürdürüldüğü belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Öte yandan bölgedeki çalışmalara lojistik destek sağlamak amacıyla Sakarya Valiliği’nden 2 duş-wc ve yatakhane TIR’ı, Afyon ve İzmir İl AFAD Müdürlüklerimizden 3 adet genel maksat çadırı ve 6 kişilik seyyar tuvalet, Türk Kızılayı 17 genel maksat çadırı, 400 battaniye, 4 jeneratör, 2 kompresör, 1 aydınlatma seti, 1 mobil mutfak, 250 çizme ve yelek, 2 bin 750 kumanya ve 44 bin 870 adet gıda malzemesi bölgeye ulaştırılmıştır. Ayrıca ülkemizde faaliyet gösteren GSM operatörleri sahada kesintisiz iletişim sağlanması amacıyla ekipleriyle birlikte 10 mobil baz istasyonu kurmuştur.”

GMİS OLAY YERİNDE

GMİS’tan yapılan yazılı açıklamaya göre GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, beraberinde GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Karadon Şube Başkanı Neşet Cebeci ve Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral ile birlikte facianın meydana geldiği Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki özel kömür ocağına gitti.
GMİS Yönetimi adına yapılan açıklamada, Dünyada meydana gelen iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir kazalar olduğu araştırmalarla ortaya konulduğunu belirtilerek, şunları kaydedildi:
“Eğer bir kaza varsa mutlaka ihmal vardır. Manisa’nın Soma İlçesinde özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen facianın ve ihmalin kaynağı teknik raporlarla ortaya çıkacaktır.
GMİS Yönetim Kurulu üyeleri olarak facianın meydana geldiği ilk andan itibaren tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Daha sonra Genel Başkanımız tarafından detaylı bir açıklama yapılacaktır.
Son açıklanan maden şehidimizin sayısı 205’tir. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Tahlisiye ekibimiz başta olmak üzere tüm kurtarma ekiplerinin çalışmaları ocak içinde belirli bölgelerde sürdürülmektedir. Arama-kurtarma çalışmaları henüz tamamlanmamıştır.
Bu büyük bir faciadır. Faciada hayatlarını kaybeden maden işçisi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, başta aileleri ve madencilik camiamız olmak üzere tüm halkımıza başsağlığı, yaralı olarak kurtarılan madencilere acil şifalar dileriz.”

ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Manisa Soma´daki kömür ocağında yaşanan acı olay sonrası Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir kuruluşunun 49. yılı dolayısıyla tertiplediği çok sayıda kutlama etkinliğini iptal etti.
Edinilen bilgilere göre, şirket yönetimi, şirketin kuruluş yıl dönümü olan 15 Mayıs´a kadar gerçekleştireceği etkinliklerden henüz yapılmayanları, Soma faciası nedeniyle iptal etti.
Öte yandan, Ereğli Belediyesi´nce de 18 Mayıs´ta yapılması planlanan Osmanlı Çileği Festivali’nin de iptal edildiği, belediyenin, GMİS Armutçuk Şubesi ile birlikte Soma’da yaşamanı yitiren maden şehitleri için Mevlit programı düzenleyeceği öğrenildi.

TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI YAŞAR TETİKER

“Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden felaketinde hayatına kaybeden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet,acılı ailelerine ve yakınlarına sabır,yaralı işçilerimize acil şifalar dilerim.Bu felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisi ile tüm ulusumuzun başı sağ olsun.”

BİR GÖÇÜK HABERİ ’DE ZONGULDAK’TAN GELDİ

Zonguldak´ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde bir kaçak kömür ocağında meydana gelen göçükte, isminin Mehmet Aygün olduğu öğrenilen maden işçisinin cesedine ulaşıldı.

3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ, BAYRAKLAR YARIYA İNDİ

Kdz Ereğli İlçe Kaymakamlığı, Belediye binası, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ile Tüm kurum ve kuruluşlarda bulunan Bayraklar 3 günlük yas dolayısıyla yarıya indirildi.

Bazı Halk otobüsleri ve Taksi durakları araçlarına siyah bant taktı. Diyanet işleri başkanlığı tarafından Soma’da maden ocağındaki yangında hayatını kaybedenler için Türkiye’nin tüm camiilerin’de sela okutuldu.

TÜRKİYE´DE ŞİMDİYE KADAR YAŞANAN BAZI MADEN OCAĞI KAZALARI ŞÖYLE:

7 Mart 1983: Armutçuk´ta grizu patlaması (103 ölü).

10 Nisan 1983: Kozlu´da grizu patlaması (10 ölü).

31 Ocak 1987: Kozlu´da göçük (8 ölü).

31 Ocak 1990: Bartın´ın Amasra ilçesinde grizu patlaması (5 ölü).

7 Şubat 1990: Amasya Yeni Çeltik´te grizu patlaması (68 ölü).

3 Mart 1992: Kozlu´da grizu patlaması (263 ölü).

26 Mart 1995: Yozgat´ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması (37 ölü).

22 Kasım 2003: Karaman´ın Ermenek ilçesinde grizu patlaması (10 ölü).

8 Eylül 2004: Kastamonu´nun Küre ilçesinde yangın (19 ölü).

2 Haziran 2006: Balıkesir´in Dursunbey ilçesinde grizu patlaması (17 ölü).

10 Aralık 2009: Bursa´nın Mustafakemalpaşa ilçesinde grizu patlaması (19 ölü).

17 Mayıs 2010: Zonguldak´ta grizu patlaması (30 ölü).

8 Ocak 2013: Kozlu´da grizu patlaması (8 ölü).

Diğer yandan Manisa’nın soma ilçesindeki maden faciasında meydana gelen olaylarla ilgili başsağlığı mesajları yayımlandı.

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ PROF DR ERCAN CANDAN;

“Önceki gün Soma’da meydana gelen ve tüm Türkiye’yi yasa boğan maden kazasında maalesef çok sayıda madencimiz şehit olmuş, çok sayıda da yaralımız bulunmaktadır. Madende mahsur kalan madencilerimiz için de arama kurtarma çalışmaları aralıksız olarak devam devam etmekte olup, Devletimiz tüm imkânlarını seferber etmiş durumdadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu da bölgeye arama kurtarma ekibi göndermiştir.

Kazada hayatını kaybeden maden şehitlerimize Yüce Allah´tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Halen madende mahsur kalan madencilerimizde bir an önce kurtarılmasını temenni ediyorum.”

ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN;

Manisa Soma’daki maden ocağında trafo patlamasıyla çıkan yangın sonucu 200’ün üzerinde işçimizin hayatını kaybetmesi, onlarca işçimizin de yaralanması, ülkemizin her tarafında olduğu gibi ilçemizde de büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır.Acımız çok büyük ve derindir. Umudumuz ve duamız, her ne kadar umutlar gittikçe azalsa da, kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden ocağında, mümkün olduğunca daha fazla canın kurtarılması ve hayatını kaybeden işçilerimizin mümkün olduğunca az olmasıdır.Dualarımız, halen maden ocağında bulunan işçilerimizin canlarının sağ olmasıdır. Endişemiz ve korkumuz ise can kaybımızın daha da artmasıdır.Maden kazaları maalesef ülkemizin acı gerçeklerinden biridir. Bu gerçeği en fazla yaşayan bölge olduğumuzdan bu acının ne demek olduğunu, içimizde nasıl silinmez izler bıraktığını Zonguldak halkı olarak en iyi biz ve özellikle bu kazalarda hayatını kaybeden madencilerimizin aileleri bilir. Dolayısıyla, Soma’daki maden kazasının bölge insanının ve özellikle hayatlarını kaybeden madenci ailelerinin yüreğini nasıl tarifi imkansız bir acı düşürdüğünü, bu acıyı defalarca yaşayan bölge insanı olarak en iyi bizler hissederiz; onları en iyi bizler anlarız. Soma’da hayatlarını kaybeden maden şehidi işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı işçi kardeşlerimize acil şifalar; ülkemize ve kazada hayatlarını kaybeden işçilerimizin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

GÜNDEM GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ ÇETİN ESER;

“Manisa´nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında 200’ün üzerinde vatandaşlarımızın yaşamını yitirdiğini ve birçok madencimizin de mahsur kaldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Milletimizi derinden üzen kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diler; göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberlerin gelmesini yürekten temenni ederiz.

TÜRK METAL SENDİKASI KDZ EREĞLİ YÖNETİM KURULU;

“Manisa Soma’daki maden ocağında, Trafo Patlaması nedeniyle olduğu bildirilen faciada yaşananlar, hepimizi derin üzüntüye boğdu.Maden ve madenciliği en iyi bilen bölge olmamız nedeniyle yaşanan olayı çok iyi anlıyor, algılıyor ve acısını içimizde yaşıyoruz.Çok sayıda maden şehidinin yaşandığı bu acı olayda sağ kurtulanlar oldukça teselli ve ümitlerimiz artsa da, facianın yaşandığı ocakta hala çok sayıda madenci emekçimizin olduğunu bilmek endişelerimizi dahada arttırıyor.Bu tür acıları ne yazık ki birçok kez yaşayan Zonguldak olarak, umutlarımız tükenmeden, yerin yüzlerce metre altındaki madencilerimizin sağ olarak kurtulmaları en büyük arzu ve temennimizdir.Bu duygularla; Soma’daki maden ocağındaki faciada yaşamını yitirenlere Allah’tan Rahmet, kederli ailelerine, dost ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.Patlamadan yaralı kurtulan madenci kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

KDZ EREĞLİ MÜSİAD ŞUBESİ;

“ Soma Kömür İşletmeleri’nde meydana gelen elim kazada, şu ana kadar 205 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiğini ve göçük altında kalan başka çalışanların olduğunu derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Önceliğimiz, hâlâ göçük altında kalan kardeşlerimizin, sağ salim çıkarılmasıdır. Bunu sağlamak için yapılan çalışmaların biran önce güzel haberlerle sonuçlandırılmasını candan temenni ederken, içeride kalan vatandaşlarımızın bir an önce kurtarılarak sevenlerine kavuşturulmasını diliyor, kazada hayatlarını kaybedenmadenci kardeşlerimize şahsım ve dernek üyelerimiz adına Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve milletimize sabırlar diliyorum.”

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2014, 15:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER