Uzunmehmet´in gerçek olduğunu ispat etmek için çalışıyorlar

Kömürü bulan Uzunmehmet´in efsaneden ibaret olduğu iddiaları üzerine Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde mahalle sakinleri toplantı düzenledi.

Uzunmehmet´in gerçek olduğunu ispat etmek için çalışıyorlar
Kömürü bulan Uzunmehmet´in efsaneden ibaret olduğu iddiaları üzerine Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde mahalle sakinleri toplantı düzenledi.
Kestaneci Mahallesi piknik alanında düzenlenen toplantıya Ereğlili araştırmacılar, muhtar Ahmet Özer ve mahalle sakinleri katıldı. Uzunmehmet´in kömürü ilk bulan kişi olarak tarihe geçtiğini ve bazı yazarlar tarafından bunun sadece söylentiden ibaret olduğu iddiaları üzerine toplanan vatandaşlar Uzunmehmet´in var olduğunu ve bunun için gerekenin yapılacağını söylediler. Konuyla ilgili uzun süredir araştırma yaptığını ve bunu da bir kitapta toplayacağını ifade eden edebiyat öğretmeni ve tarih araştırmacısı Recep Çetin, Uzun yıllardan beri Türkiye çapındaki kitaplarda ve yayınlarda, Uzunmehmet diye birinin olmadığını, sadece bir efsane olduğunu yazan yazarlar var. Biz bunu bir kaç senedir araştırmaktayız. Köyde ´Uzunmehmet´in soyundanız´ diyenlerle oturduk konuştuk. Buraya gelip araştırmalarımı yapmaktayım, kasım ayında nasip olursa araştırmalarımızı kitap olarak yayınlamak istiyoruz. Bu gün burada oluşumuzun sebebi deniyor ki; ´Uzunmehmet sadece bir efsanedir. Uzunmehmet buğdayını eşeğine yüklüyor, Neyren´e götürüyor. Bazı yazarlarda bunun olmadığını yalan olduğunu, buradan oraya yol olmadığını köylünün buradan kalkıp oraya gidip buğdayını, mısırını öğütmek için bir çaba içine giremeyeceğini, çünkü buradan oraya yol olmadığını savunuyorlar. Şuan burada olan insanlara bunu sorduk aldığımız cevapta ise, yazılanların gerçek olmadığı, bunu yazarların köye bile gelmediği yönünde oldu. Ben Uzunmehmet´in var olduğuna dair savaşımı veriyorum. Osmanlı arşivlerini okuttum, burada Uzunmehmetoğlu soyadına ulaştım. Buradaki insanları alıp nüfus müdürlüğüne götürdüm ve nüfus müdürlüğünden gereken cevabı aldım. Araştırmalarım sürüyor kasım ayında araştırmalarımı kitap olarak yayınlayacağım dedi.
Kestaneci mahallesi muhtarı Ahmet Özer ise her koşulda Uzunmehmet´ e sahip çıkacaklarını söyledi. Özer, Ereğlili olarak, Uzunmehmet´in yaşatmak ve kalıcı olabilmesi açıcından mücadelesini vermeye çalışıyoruz. Uzunmehmet´i yok diyenlere buradaki büyüklerimizin cevapları veriliyor. Biz bundan böylede Uzunmehmet´ e sahip çıkacağız. Sahip çıkmaya çalışacağız. Sahip çıkılmadığı için bazı beyanlar ve açıklamalar yapılmış bu zamana kadar diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2015, 12:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER