24 Temmuz Basın Bayramını kutladılar

24 Temmuz Basın Bayramını kutladılar

24 Temmuz Basın Bayramını kutladılar

Karadeniz Ereğli’de faaliyet gösteren basın mensupları, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü ve Basın Bayramı dolayısıyla Ereğli Gazeteciler Derneği (EGD) tarafından düzenlenen törende bir araya geldi. Törende konuşan EGD İkinci Başkanı Sina Çıladır, basına yönelik baskıları eleştirdi, basının içinde bulunduğu olumsuz koşulların düzeltilmesini istedi.

Karadeniz Ereğli’de 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü ve Basın Bayramı dolayısıyla EGD tarafından çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene EGD ikinci Başkanı Sina Çıladır, Ereğli Kent Konseyi Başkanı Gökhan Günay, CHP önceki dönem ilçe başkanı Sevdekar Aras ve ilçede görev yapan gazeteciler katıldı.

Törende, EGD İkinci Başkanı Sina Çıladır tarafından Atatürk Anıtı’na dernek çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

EGD İkinci Başkanı Sina Çıladır, törende yaptığı konuşmada, Basından Sansürün Kaldırılışının 111. Yıldönümünde, uzun yıllardır, çeşitli darbeler yaşayan ülkede, her darbe sonrası basın üzerinde yapılan baskıların, artık bu mesleği itibarsızlaştırmaya doğru gittiğini belirtti.

Basın mensupları olarak halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan, yok sayan anlayışlara dur denilmesi gerektiğini ifade eden Çıladır şunları söyledi:

“Hiçbir basın emekçisinin "bayram" olarak kutlayamadığı yeni bir 24 Temmuz’da, devletten, medya sahiplik yapısından, aşırı ticarileşme ve tekelleşmeden kaynaklanan sansüre karşı direnen gazetecileri selamlarken, basın meslek örgütlerini de düşünceyi açıklama ve halkın haber alma hakkını sonuna kadar kullanma özgürlüğü için güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz.

100 yıl önce hakim olan kaba sansür yöntemleri, son yılların aşırı ticarileşen, tekelleşen ve sendikasızlaştırılırken,  RTÜK’leştirilen medya ortamında yerlerini daha ince sansür yöntemlerine bırakmıştır. ‘Sansür’ doğru demokratik tercih yapmaya ve düşünmeye engeldir. Son yıllarda 5 binden fazla gazetecinin işten atıldığı bir ülkede yaşıyoruz ve ne yazık ki gazetecilerin hiçbir iş güvencesi de yok.”

KORKUTAN ÖNGÖRÜ: ON BİN GAZETECİ İŞSİZ KALACAK!

Basın mensuplarına yönelik kovuşturma uygulamalarını eleştiren Çıladır, konuşmasına şöyle devam etti:

“Temmuz ayında ,6 gazeteci gözaltına alındı.1 Gazeteci tutuklandı.2 Gazeteciye soruşturma ,2 gazeteciye dava açılırken,10 Gazeteci 62 Yıl hapis ve 1 gazeteciye para cezası verilirken, Anadolu'nun  çoğu yerinde gazeteler kapatılmaya başlandı..Bugün ülkemizde 145 Gazeteci cezaevlerinde bulunuyor.

Ülkemizde son yıllarda yaşanan gazetecilerin itibarsızlaştırılması eylemleri, Siyasi baskılar, Büyük Holdinglerin ellerinde bulunan yandaş gazeteler ve gazeteciler yüzünden yaşana küçülmelere devam edilirken, Hükümet tarafından TBMM'sine sunulması planlanan; "Basın İlan Kurumu'ndan ilan alan gazetelerin İcra ve Mahkeme Kararlarının Kaldırılması."na yönelik çalışma sonucu yukarıda belirttiğim; "Bugün 5 Bin Gazeteci İşsiz" söylemine 10 Bin gazeteci daha eklenecektir.”

“DAHA GÜÇLÜ OLMALIYIZ!”

Gazetecilerin zor şartlar altında bu mesleği icra eden,Halkın Sesi,Kulağı, gözü olma uğraşı içinde iken, yaşadığımız sorunların giderilmesi yerine ,daha da zor koşullara sürüklenmeye ,itibarsızlaştırmaya çalışılan yığınlar olarak, örgütsel gücünü birleştirmesi, daha güçlü olması gerektiğini savunan Çıladır şu görüşlere yer verdi:

“Aksi halde Basın bir kaç İş Adamının, Hükümet Yanlısının elinde, Halkın temel sorunlarından uzak, yaşanılan olumlu olumsuz eylemlerin kamuoyuyla paylaşımından uzak mecraya doğru yol olacaktır.Dijital Dünya dediğimiz global’de yazılı basının yerini hızla internet haber portalları almaktadır. Ama ne yazık ki bu mecrada hem vatandaşın hem de gazetecinin hakkını savunacak bir kanun yoktur. Türkiye’nin en büyük haber portallarında çalışan meslektaşlarımız Sarı Basın Kartı’ndan muhaf tutulmakta, Olumsuz bir durumda basın kanunundan değil ceza kanunundan yargılanmaktadır. Bunun için uzun süredir hazırlığı yapılan İnternet Medya Yasasının biran önce çıkarılmasını ve günden güne gelişen Türkiye’nin de artık bu konuda Dijital Dünya’ya ayak uydurması gerektiğine inanıyoruz. 

Bugün, 111. Yılını kutladığımız Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramını  kutlarken, Türkiye Cumhuriyetinin savunulması, Özgür insanların yaşadığı Baskısız, yargısız,ekonomik ambargoların uygulanmadığı bir ülke olma mücadelesi içinde olmalıyız. Bu inanç ve düşünce içinde Tüm zor günlerde, hep beraber olmak dileğiyle saygılar sunarım.”

Dernek ikinci başkanının konuşmasının ardından, törene katılan gazeteciler Atatürk Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2019, 21:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER