Ereğli'de 1 Temmuz kutlamaları

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Kdz. Ereğli’de çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.

Ereğli'de 1 Temmuz kutlamaları

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Kdz. Ereğli’de çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.
Anıt Park’ta düzenlenen törene Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Liman Başkanı Nevzat Direk, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, CHP ilçe Başkanı Sevdekar Aras, kurum ve daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.
Törende ilk olarak kaymakamlık, garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı ve liman başkanlığının çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunuldu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.
 
Törende günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Liman Başkanı Nevzat Direk, Türkiye karasularında her türlü sanat ve ticareti Türk vatandaşına ve onun bayrağını taşıyan gemilere verilmesini sağlayan Kabotaj Kanunu’nun çıkarılmasının 93’üncü yıldönümünün kutlandığını hatırlattı.

 “TÜRK DENİZCİLİĞİNİN ANAYASASI NİTELİĞİNDE..”
Kabotaj kanununun Türk denizciliğine egemenlik ve gelişme kazandırdığını ve Türk denizciliğinin anayasası niteliğinde olduğunu ifade eden Direk, şöyle konuştu:
“Bilindiği üzere imparatorluğumuzun yükselme döneminde, deniz ticaretimize yapacağı öldürücü darbeler dikkate alınmadan lütuf olsun diye başta Fransızlara, daha sonra birçok ulusu kapsayacak şekilde genişletilen kapitülasyonlar dediğimiz bir takım hak ve imtiyazların verilmesi, bu imtiyazların kuvvetli zamanlarımızda gaflet, zayıf kaldığımız zamanlarda ise mecbur edilmek suretiyle kullanılması sonucu sahillerimiz ve limanlarımızın işletme hakkını yabancı milletlere bırakmış bulunuyorduk. Senelerce kıyılarımızda yabancı bayraklı gemilerin dolaşması nedeniyle deniz ticareti alanına giren bütün işler elimizden çıkmış, imparatorluğun yükselme dönemlerinde okyanuslarda gemi gezdiren, Akdeniz’de deniz ticaretini elinde tutan bu millet ve imparatorluğun son 50 yılında ise ne yazık ki kendi limanları arasında bile seyrüsefer yapamaz hale geldiğinden memleketimizde milli denecek bir deniz ticareti kurulamamıştır.
Nihayet Ulu Önder Atatürk’ün liderliğinde bütün ulusça kazanılan kurtuluş mücadelesinin sonunda kurulan Cumhuriyet hükümetleri ile çağımızın devlet ve millet anlayışına uygun yasalar bir bir çıkarılmaya başlanmıştır. İşte bunlardan bir tanesi de şuan kutlamasını yaptığımız deniz ticaretiyle ilgili tüm faaliyetlerin Türk vatandaşına ve onun bayrağını taşıdığını gemilere verilmesini sağlayan 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren 815 sayılı kabotaj kanunudur.”

TEK EKSİĞİMİZ YAT LİMANI”
Kabotaj Kanununun Türk denizciliğinde sağladığı gelişmeleri ve elde edilen hakları da anlatan Direk, Ereğli’deki gelişmelere de değinerek, “bu şirin ilçemizdeki gelişmelere bakacak olursak; deniz ticaretleri faaliyetleri bakımından Karadeniz bölgesinin en gelişmiş yeridir. Sahip olduğu doğal limanıyla kömürün buluşması bölgemizi bugün ağır sanayinin lokomotifi durumuna ulaştırmıştır. 3 adet ticari liman, 1 adet askeri liman, 1 adet tersane limanı, 9 adet gemi tersanesi, 2 adet balıkçı barınağı ve 5 adet denizcilikle ilgili fakülte/yüksekokul ve meslek lisesi ile deniz ticareti faaliyetleriyle gelişme göstermiş ve gelişimine devam etmektedir. Bir eksikliğimiz var o da yat limanı yokluğudur. İnşallah bu limana da en kısa zamanda kavuşuruz. “diye konuştu.
Direk, Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen yurt içinde deniz taşımacılığının hak ettiği yerde olmadığını söyleyerek, “biz düşen görev deniz ticareti alanına giren tüm işlerin gelişimin sağlamak ve dünyada layık olduğu yere ulaştırmaktır.”dedi.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI
Törenin son bulmasıyla protokol üyeleri, belediye limanından römorkör ile açılarak deniz şehitleri anısında denize çelenk bıraktılar.

POSBIYIK, DAVET ETTİ
Öte yandan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları belediye iskelesi önünde müsabaka ve deniz eğlenceleri programı ile devam edecek. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, saat 17.30’dan itibaren Bozahane Liman’da düzenlenecek yüzme yarışları ve yağlı direk bayrak kapma yarışına tüm halkı davet etti.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2019, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER