CHP 91.yılını kutladı

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz Ereğli İlçe örgütü, CHP’nin 91.kuruluş yıldönümü dolayısıyla Atatürk anıtı önüne çelenk bıraktı.

CHP 91.yılını kutladı


Cumhuriyet Halk Partisi Kdz Ereğli İlçe örgütü, CHP’nin 91.kuruluş yıldönümü dolayısıyla Atatürk anıtı önüne çelenk bıraktı.

CHP’nin 91.kuruluş yıldönümüne, Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Gülüç Belediye Başkanı M. Gökhan Demirtaş, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Kdz. Ereğli Önceki dönem Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Cumhuriyet Halk Partisi Önceki Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)Genel yönetim kurulu üyesi ve Batı Karadeniz Bölge sorumlusu Emin Semih Özkök, Belediye ve İl genel meclisi üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan programda konuşan İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ,”CHP Bakanlığa verilen bir dilekçe ile kurulan bir parti değildir. CHP’ emperyalizme ve onların işbirlikçilerine karşı, yoksul halkımızın verdiği büyük ve onurlu bir mücadeleden doğmuş bir partidir” dedi.

Kartal, CHP’nin Yaptığı devrim ve atılımlarla çağın kapılarını aralamış bir parti olduğunu dile getirerek konuşmasında şunları söyledi; “Bugün 9 Eylül ,CHP’nin ve 50 gün sonra kutlayacağımız Türkiye Cumhuriyeti’nin 91 inci kuruluş yıldönümü.91. yıl, dile kolay, Ancak bilim, özellikle de tarih bilimi, geçmişte yaşanan olay ve gelişmelerin, tarih bilimi açısından gerçekçi bir şekilde değerlendirilebilmesi, tarihin hükmünü verebilmesi için en az 100 yıl geçmesini söyler. Fakat ülkemizin tarih alanında yetiştirdiği, konuyla ilgili tüm çevrelerin de otorite olarak kabul ettikleri Sina Akşin, Mete Tunçay ve Tarık Zafer Tuna’ya gibi ünlü tarihçilerimiz, Türk Yakın Çağı’nın yani Cumhuriyet, Atatürk devrimi ya da Türk devrimi de denilen yolun başlangıcının, 1908 olduğunu belirtirler. İçlerinde Atatürk ve ulusal kurtuluş mücadelesinde ki arkadaşlarının da bulunduğu 1908 2. inci Meşrutiyet devrimi, Cumhuriyetin siyaset laboratuarı olarak nitelendirilir ve Türkiye’nin 1923’deki mecrasına 1908’de girmiş olduğunun altını çizerler. Bu nedenle ülkemizde ve orta doğu İslam coğrafyasında, yüz yılı aşan gelişmeler karşısında, tarihin hükmünü vereceği, gerçekçi değerlendirilmelerin yapılabileceği, bilimsel zaman dilimi geçilmiştir.

BUGÜN YAŞANANLAR ORTADADIR

Bugün Ortadoğuda, İslam coğrafyasında Afganistan ‘dan Pakistan ‘a, İran’dan Irak’a, Suriye’den Mısır’a, Tunus’tan Libya’ya, Yemen’e kadar yaşananlar ortadadır. Etnik ve mezhepsel çatışmaların, iç savaşların yaşandığı, demokrasi, insan hakları, hukuk, özgürlük, laiklik gibi kavramların hiçbir anlamının olmadığı tam bir kaos ortamı.

“BUNUN EN BÜYÜK KANITIDIR”

Bu topraklarda, bu coğrafyada yaşamanın, var olmanın bedelinin ne kadar ağır olduğu ortadadır. Hem bugün, hem tarihte yaşananlar bunun en büyük kanıtıdır.

“HEP BİRLİKTE HATIRLAYALIM”

Balkan savaşları, 1inci dünya savaşı, Çanakkale ve ardından Anadolu işgal edildi.Yurdun büyük bölümü düşman elinde kaldı. Buna karşı henüz 38 yaşındaki genç bir devrimcinin, Mustafa Kemal’in önderliğinde 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayan kurtuluş mücadelesi ve 9 Eylül 1922’de işgalciler İzmir’de denize döküldü. Ardından Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

“GENÇ BİR CUMHURİYET YARATILDI”

Eğitimde, sağlıkta, sanayide, tarımda, bilimde, kültürde atılımlar yapıldı. Bugün bunları bir cümlede sıralayıp söylemek çok kolay gibi görülüyor. Ancak tüm bunlar yıllarca süren savaşlar,11 milyon nüfusunun yarısı bulaşıcı ve salgın hastalıklarla boğuşan, gencecik yetişmiş evlatlarını şehit vermiş, yorgun ve yoksul düşmüş bir halkın fedakârlığı ile yapıldı. Köhnemiş ve yıkılmaya yüz tutmuş bir imparatorluğun küllerinden, aklı ve bilimi rehber edinmiş, çağdaş uygarlığa ulaşmayı hedefine koymuş genç bir cumhuriyet yaratıldı. Genç Türkiye Cumhuriyeti, 1923’ten 2 inci dünya savaşının başlangıcına kadar 15 yıl boyunca, Sovyetler Birliği ve Japonya ile birlikte dünyanın en hızlı gelişen, kalkınan ülkesi oldu. Bu yıllar boyunca Türkiye’nin yıllık ortalama kalkınma hızı %15 olurken 1 kuruş dış borç ta yapılmamıştır.

CHP ,”EMEĞİN, EMEKÇİNİN YANINDA OLAN BİR PARTİDİR”

CHP bakanlığa verilen bir dilekçe ile kurulan bir parti değildir. CHP’si emperyalizme ve onların işbirlikçilerine karşı, yoksul halkımızın verdiği büyük ve onurlu bir mücadeleden doğmuş bir partidir. Yaptığı devrim ve atılımlarla çağın kapılarını aralamış bir partidir. Emeğin, emekçinin yanında olan bir partidir. Bugün taşeron çalışma düzeni içinde iş ve can güvenliği olmadan köle gibi çalıştırılan emekçilere ilk kez sendikalaşma, grev ve toplu sözleşme haklarını sağlayan partidir.

“ÖRNEK BİR PARTİDİR”

Atatürk önderliğinde çağdaş atılımları ile dünyanın tüm ezilen, sömürülen mazlum halklarına örnek olmuş bir partidir. Dünyada ve bölgemizde modern, kalkınmış, çağdaş Türkiye’yi ve İslam dünyasında başka bir benzeri bulunmayan modeli yaratan CHP’dir.

“BUNU BUGÜN YAŞAYARAK GÖREBİLİYORUZ”

Eğer bugün Türkiye, diğer İslam ülkelerinden farklıysa, birçok eksiğine rağmen etnik, mezhepsel çatışma, kaos ortamından uzak kalabiliyorsa, Cumhuriyetin temellerinin sağlamlığından, doğruluğundandır. CHP 91 yıldır dimdik ayakta ise savunduklarının doğruluğundan, haklılığındandır. Bunu bugün yaşayarak daha net görebiliyoruz.

“BUNU TÜRKİYE’NİN TEMELİNE KOYAN CHP’DİR”

Eğer bugün ülkemizde sıradan bir halk çocuğu, işçi, köylü, esnaf çocuğu, parti başkanı, başbakan, cumhurbaşkanı olabiliyorsa, çok partili, demokratik parlamenter sistem işliyorsa, bağımsız bir yargı sistemi varsa, insan hakları, adalet, özgürlük gibi kavramlar toplumun büyük önem verdiği değerler olduysa, bunu Türkiye’nin temeline koyan CHP’dir.

“ ANCAK EMELLERİ KURSAKLARINDA KALACAKTIR”

Ne var ki 12 yıllık AKP iktidarı bu değerleri sulandırmak, yok etmek, çürütmek için elinden geleni yapıyor. Bu değerleri savunanlara saldırıyor. Bu konuda bir hayli mesafe kat ettiler. Birçok mevziyi de ele geçirdiler. Ancak emelleri kursaklarında kalacaktır. Cumhuriyetimizin yakın, kısa tarihi buna en büyük örnektir.12 Eylül 1980’de askersel diktatörlük, büyük bir baskıyla, %92 oyla anayasayı değiştirmiş, Cuntanın lideri Kenan Evren’i Cumhurbaşkanı seçtirmiştir. Bugün 12 Eylül diktatörlerinin toplumdaki yerini herkes görüyor.

“BİZ HİÇ BİR ZAMAN OY KAYGISINA DÜŞMEDİK”

Biz CHP’liler bugüne kadar hiçbir oy kaygısına düşmeden, ülkemizin çıkarlarını, kurduğumuz bağımsız, laik, demokratik cumhuriyeti yılmadan, usanmadan, bıkmadan, büyük bir direnç ve kararlılıkla savunduk. Bundan sonra da savunmaya devam edeceğiz. Çünkü çağdaş, bağımsız, demokratik cumhuriyetimizin en büyük güvencesi CHP’dir.

“TÜRKİYE’NİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ CHP’DİR”

Emekçi, yoksul halkımızın en büyük umudu CHP’dir. Türkiye’nin birleştirici gücü CHP’dir. Şimdi birliğimizi ve gücümüzü pekiştirerek, umutlarımızı ve inancımızı tazeleyerek, omuz omuza, yoldaşca bir mücadeleyi yükselterek, ülkemize ve partimize sahip çıkma zamanıdır.

“SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUM”

Bu inanç ve kararlılıkla partimizin 91 inci kuruluş yılını kutluyor ve en başta Atatürk olmak üzere tüm mücadele arkadaşlarını, aramızdan ayrılmış her kademedeki parti emektarlarımızı, şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. CHP’nin 91 inci yılı kutlu olsun. Yaşasın CHP, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti “

Basın açıklamasının ardından parti binasında kokteyl düzenlendi.

 

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER