CAZİBE MERKEZİ OLMA YOLUNDA

CAZİBE MERKEZİ OLMA YOLUNDA

gundemeregli.com-Turizm Haftası Kapsamında Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Bartın’ın Kongre Turizmi” konulu bir panel düzenlendi.

Turizm Haftası Kapsamında Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Bartın’ın Kongre Turizmi” konulu bir panel düzenlendi. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Esen’in yönettiği panele Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Gökhan Emir ile Öğr. Gör Hande Uyar panelist olarak katıldı.

Kongre turizminin önemi, kongre turizminin ekonomik ve sosyo-kültürel etkileri ve kongre turizm merkezlerinin taşıması gereken özellikler hakkında konuşan Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümünden Öğr. Gör. Hande Uyar, “Kongre turizmi farklı ulusları birbirine yaklaştırarak, tanımalarına katkıda bulunur. Kongre delegelerinin eğitim, sosyal ve kültür seviyelerinin üst seviyede olması kongre turizminin gerçekleştiği bölgelerde yaşayanları sosyal ve kültürel yönden olumlu yönde etkilemektedir.” dedi.

Bartın bölgenin cazibe merkezi olma yolundadır.

Daha sonra konuşan Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Gökhan Emir, “Bartın ve çevresi, Karadeniz’e kıyısı olan, Küre Dağları ve Milli Parkı ile müze kent Safranbolu’nun çevrelediği seçkin bir alanda yer alıyor. Gerek bu konumu ve gerekse 3000 yıllık tarihi geçmişiyle kültür, deniz ve özellikle doğa turizmine imkân sağlayan zengin potansiyeliyle bölgenin cazibe merkezi olma yolundadır. Bartın, ziyaretçilerin el değmemiş bu güzellikleri görme ve yaşama fırsatı sunarken konumu itibariyle değişik yollardan gidiş-dönüş seçeneği ile de daha fazla turistik yöreyi tanıma şansı verir.” diye konuştu.

Kongrelerin uzman işletmeler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir

Bartın’a bir kongre için yatak kapasitesinin yetersiz olduğunu belirten Gökhan Emir, “Kongre/Fuarlar çoğunlukla gelişmiş şehir merkezleri ve yakın bölgelerde konumlanmaktadır. Bartın’ın büyükşehirlere ve ana yollara orta-uzak mesafede bulunması ve gelişmesini henüz tamamlayamadığı göz önüne alındığında bu Bartın için bir dezavantaj görünmektedir. Kongre/Fuar otelciliği teknik donanım ve diğer unsurlar açısından güçlü bir altyapıya ihtiyaç duyar. Simültane tercüme, özel programlar, davetiye hazırlama ve dağıtımı, ulaştırma, otel rezervasyonları, medya ve delegelerin bir araya getirilmesi, kongre binası ve merkezinin organize edilmesi gibi detaylı ve profesyonel beceri gerektiren hazırlıklar gerektirir. Bu nedenle Kongre/Fuar düzenlemek konusunda uzman olan işletmeler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bartın’da böyle bir işletme ya da organizasyon mevcut olmamakla beraber gelecekte var olacağı da belirsizdir.” dedi.

Kongre ve toplantı merkezlerine sahip olmak yeterli değil

Bartın’da kongre turizminin geliştirilmesinde özel sektörün yanında devletin büyük oranda desteğine ve yol göstericiliğine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Emir, “Kongre ve toplantı merkezlerinin yönetimi stratejik bir öneme sahiptir. Kongre ve toplantı merkezlerine sahip olmak yeterli değildir, bunların yönetimi daha büyük bir öneme sahiptir. Bartın için ancak küçük çaplı toplantı ve sempozyum gibi faaliyetler, yerel yönetimlerin (Belediye ve İl Özel İdareleri), Ticaret ve Sanayi Odalarının, Meslek Kuruluşlarının ve sektörde faaliyet gösteren işletmelerin desteği ile mümkündür “ diye konuştu.

Bartın Kültür Merkezinde düzenlenen panele Bartın Vali Yardımcısı Sibel Tursun, Belediye Başkan Vekili Mehmet Sandıklı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ve ziyaretçiler katıldı.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2014, 19:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER