İşçiyi değil, yandaş şirketleri ve kendinizi düşünüyorsunuz

İşçiyi değil, yandaş şirketleri ve kendinizi düşünüyorsunuz

İşçiyi değil, yandaş şirketleri ve kendinizi düşünüyorsunuz

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Genel Kurulu’ndaki 2016 yılı bütçe görüşmelerinde, partisinin Mesleki Yeterlilik Kurumu ve çalışma yaşamı ile ilgili görüşlerini ifade etmek için söz aldı. Demirtaş, çalışma yaşamının sorunlarını dile getirerek AKP hükümetini eleştirdi. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun amacının gayet doğru ve yerinde olduğunu ifade eden Demirtaş: “18 milyon işçinin bulunduğu ülkemizde, 9 yılda sadece 35.000 işçiye mesleki yeterlilik belgesi verilmiştir” diyerek kurumun amacına ulaşıp ulaşmadığını sorguladı. Demirtaş: “Mesleki yeterlilik kurumu, yetersiz kalmıştır” değerlendirmesini yaptı.

“MİLYONLARCA İŞÇİYİ DEĞİL, YANDAŞ ŞİRKETLERİ VE KENDİNİZİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ!”

AKP hükümetlerinin çıkardığı kanunlar ve uygulamaların, hep emekçilerin aleyhine olduğunu belirten Demirtaş: “Soma’da yandaş şirketinizin madeninde yanarak ölen Nurettin Kara’yı hiç düşünmediniz. Yandaş havuzcu şirketinizin yaptığı üçüncü Boğaz Köprüsü viyadüğünden düşüp parçalanarak ölen Lütfi Bulut’u düşünmediniz. Eşi Güliman Bulut’u ve üç çocuğunu da düşünmediniz. Bursa’da merdivenaltı yandaş atölyede kayıtdışı, asgari ücretin altında çalışan başörtülü Zehra Çelik bacımı da düşünmediniz. Kütahya’da yandaş seramik fabrikasında silikozise yakalanarak ölümü bekleyen Cengiz Altun’u düşünmediniz. Ermenek’te yırtık kara lastik ayakkabı ile oğlunun cenazesini bekleyen Recep amcayı ve Ayşe anayı da düşünmediniz. Binlerce, milyonlarca işçiyi hiç düşünmediniz. Peki kimi düşündünüz? Yandaş şirketleri ve kendinizi düşündünüz” dedi.

REKORLAR KIRDINIZ

AKP’nin 13 yıllık iktidarında iş cinayetlerinde rekorlar kırdığına değinen Ünal Demirtaş: 13 yılda meydana gelen 1 milyon 400 bin iş kazasının, işgöremez hale gelen 75 bin işçinin, 17 bin iş cinayetinin cumhuriyet tarihi rekorları olduğunu aktardı. Demirtaş, işçi ölümlerinin adeta iç savaş ölümleri gibi olduğunu söyledi. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olmasını “AKP iktidarının yüz akı değil yüz karası” olarak nitelendirdi.

“BU ANLAYIŞ İLE DAHA ÇOK İŞÇİNİN CENAZE NAMAZINA GİTMEK ZORUNDA KALIRSINIZ

İş kazalarının iki temel sebebinden birinin denetimsizlik olduğunu belirten CHP’li Demirtaş, denetim mekanizmasının işletilmediğini, şirketlerin yandaş hale geldiğini ve AKP’nin yandaşlarını denetlemediğini belirtti. Demirtaş, diğer sebebin de taşeronlaşma olduğunu ve AKP’nin de Türkiye’yi taşeron cumhuriyetine döndürdüğünü açıkladı.

Ünal Demirtaş: “Biz bu taşerona karşı çıkarken, siz şimdi taşeronluktan daha geri, daha ilkel olan özel istihdam bürolarını yasallaştırmaya çalışıyorsunuz. İşçiyi adeta leasingli bir makine gibi, bir mal gibi kiralayacak, işçiyi köle gören anlayışa sahip çıkıyorsunuz” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’yu “sizden önceki çalışma bakanları, çok işçinin cenaze namazını kıldı, çok işçi ailesinin feryadını dinledi. Siz ise bu anlayış ile onlardan daha fazla işçinin cenazesine katılmak zorunda kalırsınız, daha fazla işçi ailelerinin feryatlarını dinlersiniz” diye uyardı. Demirtaş, taşerondan ve özel istihdam bürolarından vazgeçin çağrısında bulundu.

“KUL HAKKI YEMEYİN, YENMESİNE DE ARACILIK ETMEYİN!”

Konuşmasında, işsizlik sigortası fonundan yararlanmanın son derece ağır olduğuna dikkat çeken Demirtaş, fon için 16 yılda 140 milyar TL toplanmasına rağmen, işsizlere sadece 10 milyar TL ödendiğini ifade etti. Fonun amacı dışında birçok alanda kullanıldığını, daha da önemlisi fon kaynaklarıyla AKP’nin, bütçe açıklarını finanse ettiğini belirtti.

Demirtaş, bir diğer sorun olarak da kıdem tazminatı fonu tartışmalarına değindi. CHP’li Vekil: “Şu anda bütün bakanlarınız koro halinde kıdem tazminatını fona devredeceklerini söylüyorlar. İşçiler bunu istemiyor. Hatta işverenler dahi istemiyor. Ama AKP’li bakanlar koro halinde bunu istiyor. Çünkü kıdem tazminatı fonu ile işçinin sırtından 15 yıl bütçe açıklarını finanse edeceksiniz” diyerek, “kul hakkı yemeyin, kıl hakkı yenmesine de aracılık etmeyin. İşçinin cebinden de elinizi derhal çekin” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2016, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER