Emniyetteki FETÖ yapılanmasını, Savcılık çözdü

Emniyetteki FETÖ yapılanmasını, Savcılık çözdü

Emniyetteki FETÖ yapılanmasını, Savcılık çözdü

FETÖ/PDYnin 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında tutuklanan ve aralarında emniyet imamlarının yanı sıra eski emniyet müdürleri, amirler, komiserler ve polis memurlarının bulunduğu 73 tutuklu sanık hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbetle 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede dikkati çeken detaylar yer aldı.


- İddianamede, Zonguldak il yapılanmasının da Marmara Bölgesine bağlı Batı Karadeniz olarak adlandırıldığı, bölgenin Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu illerini kapsadığı, Batı Karadeniz sorumlusuna bağlı bölge imamı, bölge imam yardımcısı, il imamları, il imam yardımcıları ve ilçe imamları olarak yönetici konumunda hiyerarşik bir yapının oluşturulduğu, bu yapıda emniyet mensuplarının yönetici konumundaki imamlara bağlı faaliyet yürüttüğü vurgulandı

 

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) darbe girişimi kapsamında tutuklanan ve aralarında emniyet imamlarının yanı sıra eski emniyet müdürleri, amirler, komiserler ve polis memurlarının bulunduğu 73 tutuklu sanık hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, örgütün Batı Karadeniz emniyet yapılanması deşifre edildi. 

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Çiğdem Erdoğdu tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 330 sayfalık iddianamede, tutuklu 73 sanık hakkında Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, TBMMyi ortadan kaldırmaya teşebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istendi.

FETÖ/PDYnin ülke genelinde bölgelere ayrıldığı, her bölgeye bağlı alt bölgelerin oluşturulduğu, Zonguldak il yapılanmasının da Marmara Bölgesine bağlı Batı Karadeniz olarak adlandırıldığı belirtilen iddianamede, bölgenin Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu illerini kapsadığı, Batı Karadeniz sorumlusuna bağlı bölge imamı, bölge imam yardımcısı, il imamları, il imam yardımcıları ve ilçe imamları olarak yönetici konumunda hiyerarşik bir yapının oluşturulduğu, bu yapıda emniyet mensuplarının yönetici konumundaki imamlara bağlı faaliyet yürüttüğü vurgulandı.

İddianamede, tutuklu Sadık kod adlı Ahmet E.’nın 2012 yılından darbe teşebbüsünden sonra gözaltına alındığı tarihe kadar Marmara Bölgesi imamına bağlı Batı Karadeniz Bölgesi akademili emniyet mensubu kişilerin imamı olduğu anlatılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

Bu şahsın tutuklu Serdar kod adlı Sedat A.’in yardımcısı olduğu, tutuklu Bolu imamının Kemal kod adlı Ali A., firari Düzce imamının Murat kod adlı Mustafa Ö., tutuklu Karabük imamının Alper kod adlı Alpaslan G., tutuklu Bartın imamının Yusuf kod adlı İbrahim Ç. oldukları anlaşılmıştır. Akademili rütbeli emniyet yapılanması Zonguldak il imamının ise 2014 yılı Haziran ayına kadar Akif kod adlı tutuklu Mustafa T., 2014 yılı Haziran ayından 2015 yılı Şubat ayına kadar Salih kod adlı tutuklu Orhan K., 2015 yılı Şubat ayından sonra Mahir kod adlı Turan A. olduğu ve bu imama bağlı Hasan kod adlı tutuklu Hüsnü S., il imam yardımcısı ile akademili komiser yardımcılarından sorumlu il imam yardımcısının Selçuk kod isimli tutuklu Savaş K’ın yer aldıkları görülmüştür.

İddianamede, etkin pişmanlıktan faydalanan Batı Karadeniz Bölgesi akademili emniyet mensubu kişilerin imamı olduğu belirlenen Ahmet E.’ın ifadeleriyle ilgili şu bilgiler yer aldı:

FETÖ/PDY yapılanmasının dini bir cemaat olmasından dolayı kendisinin bu yapı içerisinde yer aldığını, şahsın eylemleriyle hiyerarşik olarak kendisinin alt kısmında bulunan kişilerle ilgili bilgiler verdiği ancak kendisinin bağlı olduğu örgütün yapısının tamamen deşifre edilmesine ve üst yöneticileri hakkında bilgileri gizlediği, ZonguldakEmniyet Müdürlüğünün kritik ve önem arz eden İstihbarat, TEM, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Asayiş Şube Müdürleri ile Akademili Emniyet Personeli imamı ile birlikte Zonguldak ilinde kendisi bizzat toplantılar yapmıştır. Toplantıların mahiyetiyle ilgili herhangi bir bilgi edinilememiştir. İllegal olarak Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü içerisinde FETÖ/PDYye müzahir görevliler tarafından personellerin atamalarının bizzat örgüt tarafından Marmara Bölgesi sorumlusuna iletilerek alınan direktifler doğrultusunda personellerin atamalarının yine emniyet müdürlüğü içerisinde yer alan örgüt mensupları tarafından yürürlüğe konulduğu görülmüştür. 17/25 Aralık olaylarından sonra Marmara Bölge Sorumlusu tarafından verilen talimat gereği emniyet müdürlüklerinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün deşifresine yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili olarak emniyet müdürlüklerinde görevli örgüt mensuplarından USB bellek, SD kartlar ile bilgiler aldığını, başka illerden ataması olan emniyet mensubu personeller ile ilgili kendilerine USB bellek ile gelen bilgileri bölge sorumlusuna iletildiği görülmüştür.

- 17/25 Aralık süreci ve sonrasına atamalar yapmış

FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensubu rütbeli personelin görev yaptıkları önem arz eden şubelerde çalıştırılmak üzere personel alımı için örgütten personel isimleri istediği anlatılan iddianamede, Gelen personel isimleri doğrultusunda, Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğünde 2012 yılından 17/25 Aralık süreci ve sonrasına kadar Marmara Bölgesi sorumlu imamının talimatı ile atamalar yapmışlardır. ifadesi yer aldı.

Örgütün akademili emniyet personeli yapılanmasında il imamı olarak faaliyet gösteren kişilere imam yardımcısı olarak görevlendirmeler yapılarak yapı içerisinde yer alan emniyet mensubu şahısların gruplara ayrıldığı anlatılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

Ayrılan grupların sohbet adı ile adlandırılan toplantılarını birbirlerinden ayrı olarak yaparak örgütün mensuplarının birbirlerinin yapı içerisinde yer almaları hususlarında bilgilerinin olmamaları sağlanmıştır. Grupların önem arz eden şubelerde görev yapan TEM, KOM, İstihbarat ve Asayiş Şube müdürlerinin ayrı bir grup, pasif birimler olarak görülen silah ruhsat, eğitim, özel güvenlik şube müdürlerinin ayrı toplantılar yaptıkları belirlenmiş, bu kişilerden sorumlu olan imamlar ayrı ayrı görevlendirilmiştir.

İddianamede, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün akademili rütbeli personel yapılanması şeması şu şekilde yer aldı:

Marmara Sorumlusu: Mehmet kod adlı (Açık kimlik bilgileri tespit edilemedi)

İmam Atama Sorumlusu: İrfan kod adlı, Zafer S. (Şüpheli halen yakalanamadığı için dosyası tefrik edilmiş olup, soruşturması devam etmektedir.) 

Bölge Sorumlusu: Sadık kod adlı Ahmet E. (Tutuklu)

FETÖ Haberleşme Programını Yükleyen: Serdar kod adlı Sedat A. (Tutuklu) 

 Bolu: Tahir kod adlı Rıdvan Y. (Tutuklu)

Düzce: Halit kod adlı Şerif D. (Düzce CBS tarafından çıkarılmış YAKALAMA kararı var.) 
Bartın: Zafer kod adlı Fatih A. (Tutuklu)

Karabük: Ali kod adlı Kemal D. (Tutuklu) 

Zonguldak - (...)-2012: Osman kod adlı: Orhan K.(Tutuklu) 

Zonguldak 2011-2016 : Tarık-Hakan kod adlı Ruşen G.(Tutuklu) 

Ruşen G.in yardımcısıAbdullah kod adlıErgün Y.(Tutuklu) 
Devrek-Gökçebey-Çaycuma Sorumlusu: Arif od: Abdulkadir K. (...)-01.06.2015 (Tutuklu)  

 

- Polis Memurluğundan Komiser Yardımcılığı yapılanması

FETÖ/PDYnin polis memurluğundan amir kadrosuna geçen rütbeli personel yapılanmasıyla ilgili iddinamede, örgütün mahrem yapı olarak oluşturulan emniyet yapılanması içerisinde polis memurluğundan komiser yardımcılığı rütbesine geçen kişilerle ilgili ayrı bir yapılanmaya gidildiği vurgulandı.

Örgütün, Marmara Bölgesine bağlı Bolu, Düzce, Bartın, Karabük ve Zonguldak illerden oluşan Batı Karadeniz Bölgesi olarak yapılandığı aktarılan iddianamede, Batı Karadeniz Bölgesi sorumlusunun Sadık-Asım kod isimlerini kullanan Ahmet E. olduğu, bu imama bağlı Bolu il imanının Tahir kod isimli Rıdvan Y., Düzce il imamının Halit kod adlı Şerif D., Bartın il imamının Zafer kod adlı Fatih A., Karabük il imamının Ali  kod adlı Kemal D., Zonguldak il imamının Tarık-Hakan kod isimli Ruşen G.’in olduğu belirlenmiştir. denildi. 

İddianamede, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün akademili rütbeli personel yapılanmasının, Marmara sorumlusunun, bölge ve il imamlarının aynı zamanda polis memurluğundan amir kadrosuna geçen rütbeli personellerden de sorumlu olduklarının belirlendiği kaydedildi. (AA),

 

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2017, 12:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER