TGC-KAS 81.Yerel Medya Semineri başladı

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği ile ortaklaşa düzenlediği eğitim seminerinin 81. Si başladı.

TGC-KAS 81.Yerel Medya Semineri başladı



TGC BaşkanıTurgay Olcayto: Gazetecilerin ikinci adresi adliye oldu
TürkiyeGazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung’un (KAS) ortaklaşadüzenlediği 81. Yerel Gazetecilik ve Meslek İçi Eğitim SemineriAkçakoca’da başladı.  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı TurgayOlcayto,  mesleki dayanışmanın önemini vurgulayarak, “İstiyoruzki;  mesleki dayanışma olsun, meslek ilkelerine uyulsun, nesnelgazetecilik yapılabilsin. Umuyoruz ki o günler de gelecek.” dedi.
Türkiye GazetecilerCemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birliktedüzenlediği 81’inci Yerel Gazetecilik Semineri  Düzcenin ilçesiAkçakoca’da gerçekleştirildi.
AkçakocaSky Tower Hotel’de düzenlenen seminere;  Türkiye GazetecilerCemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş,  GenelSekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz, TGCÖnceki Başkanı Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve Yazarı Orhan Erinç, TGCHukuk Danışmanı Gökhan Küçük, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, BoluTemsilcisi Hüseyin Aykan, Karadeniz Ereğlisi Temsilcisi Mustafa Kemal Bektaş,Gazeteci Reha Erus, Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS)/Başkan Vekili EsatYılmaer, Hürriyet Gazetesi Sağlık Muhabiri Mesude Erşan, Bilgi ÜniversitesiHukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan, HürriyetGazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici,  32. Gün Yayın Yönetmeni HilmiHacaloğlu,  Düzce Vali Yardımcısı Muhammed Mustafa İmamoğlu, Akçakoca Belediye Başkan Yardımcısı Suat Madenci,  Akçakoca KaymakamıMehmet Özer’in de  aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Seminer; Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları, basın emekçileri ve basınşehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Ardından açılışkonuşmalarına geçildi.

BAŞKAN OLCAYTO:  GAZETECİLERİN İKİNCİ ADRESİADLİYE
TürkiyeGazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, açılış konuşmasında şunlarısöyledi:
“Gazetecilikçok zor dönemden geçiyor. Bu dönemin kısa sürmesi için uğraşıyoruz. Düşüncebasın, ifade  özgürlüğü olsun istiyoruz. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz.Türkiye’nin en büyük meslek örgütlerinden biriyiz. Her iktidara karşı dikdurmaya çalışıyoruz. Onlarla mesafemizi bozmamaya çalışıyoruz. Bütün çabamızgazetecilik için. Gazetecilik nerede mağdur ise orada olmaya çalışıyoruz.Gazeteciliğin ikinci adresi adliyeler oldu. 1-2 günarayla sürekli adliyelerdeyiz. Kartal ve Çağlayan Adliyeleri’ne sürekligazetecilerin duruşmalarını takip etmeye gidiyoruz.
‘Gazetecilikneden bu hale düştü?’ sorusunu da kendimize sormamız gerekiyor. Gazetecilik, dayanışması eksik bir meslek. Parçalandığınıgörmekten üzüntü duyuyoruz. İstiyoruz ki;  mesleki dayanışma olsun, meslekilkelerine uyulsun. Nesnel gazetecilik yapılabilsin istiyoruz. Umuyoruz ki ogünler de gelecek.”

EROLTAYHAN: TECRÜBELERİNİ BİZİMLE PAYLAŞACAK İNSANLARA İHTİYAÇ VAR
DüzceGazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan,  ise konuşmasında şu görüşlereyer verdi:
“Eğitimseminerinin Düzce’nin ilçesi Akçakoca’da yapıldığı içinTGC’ye çok teşekkür ederim.  Meslek içi eğitim seminerlerininönemini anlatmak için çok fazla söze gerek yok. Her katıldığımda iyi kigelmişim diyorum. 81. eğitim seminerinde de çok değerli misafirler, gençlerlebilgilerini paylaşacak. Gazetecilik çok zor günlerden geçiyor. Tecrübelerinibizimle paylaşacak insanlara ihtiyaç var.”

DÜZCE VALİ YARDIMCISI İMAMOĞLU: MEDYA TOPLUMUN AYNASI
DüzceVali Yardımcısı Muhammed Mustafa İmamoğlu yaptığı konuşmada şu görüşleri dilegetirdi:
“Gazetecilikçok kutsal, önemli bir meslek. Kamu hizmeti de yerine getiriyor. Halkın haberlere ulaşmasında en önemli kaynak. Bukaynakların bu hizmeti yerine getirirken gazeteciliğin tarafsız bir şekilde vebaşkalarının haklarını da rencide etmeyecek şekilde yapılması çok önemli. Medyatoplumumuzun aynası.Yerel yöneticilerin hizmetlerinitopluma aktarıyor,  bir yandan da yöneticilerin vakıf olamadığı,toplumumuzdaki düzeltilmesi gereken olumsuzlukları da basın yoluyla öğrenmişoluyoruz.

AkçakocaBelediye Başkan Yardımcısı Suat Madenci ve Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer deyaptığı konuşmalarda 81. Seminerin Akçakoca’da yapılmasından dolayıTürkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’na teşekkür ettiler.
Açılışkonuşmalarının ardından  konusunda uzman gazeteci, akademisyen vehukukçular tarafından mesleki konuların ele alındığı seminerlere geçildi.

İlk oturumda;TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilikte Örgütlenme”;Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve Yazarı Orhan Erinç  “GünümüzGazeteciliğine Genel Bakış”;  TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük“Haber ve Hukuk” başlıklı konular hakkında katılımcılara bilgiverdi. Oturumun moderatörlüğünü TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten üstlendi.

ORHANERİNÇ: DURUM VAHİM AMA UMUTSUZ DEĞİL
CumhuriyetGazetesi Vakfı Başkanı ve Yazarı Orhan Erinç  “Günümüz GazeteciliğineGenel Bakış”  başlıklı konuşmasında şunları dile getirdi:
“ Türkbasını patronlarına ‘hayır’ diyebilen genel yayın yönetmenlerinikaybettiği için bu hale geldi. O nedenle kullanılmaya en açık mesleklerden biriolan gazeteciliğin bu günkü durumundan ben daha çok kendimizin sorumlu olduğunudüşünüyorum. Gazeteciliğin bugünkü durumunu siyasal iktidarlar dışarıdan, kimileri de içerden uğraşmalarına karşın medya ayakta durmayı sorumlugazeteciler sayesinde başarıyor. Bu bizim için hem üzüntü hem de sevinç kaynağıolarak değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Dünyanın neresinde olursa olsunlargazeteciler aynı tehditlerle görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar.  Yerelde çalışan meslektaşlarımızın koşulları çok daha ağır.  Haberiyaptığı kişilerle daha kapıdan çıktığında karşılaşma tehlikesi söz konusu.Gazeteciliğin durumu bugünlerde pek iç açıcı değil. Kimi yasa maddelerin yorumugününe göre değişir bir durum aldı. Türk Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Kanunu2005’te değişene kadar ben hangi cümleyi kurarsam suç işleyeceğimibiliyordum.  2005’te yasalar değiştikten sonra gazetecilik daha datehlikeli bir meslek halini aldı. Yeni bir hukuk dönemine girdik. Çok sayıdameslektaşımızın yargılanıyor olması, tutuklu ve hükümlü olmasının nedenlerindenbiri de bu. Geçmişte de çok sayıda meslektaşımız hapse girmiş, tutuklanmıştı. Odönemin kararları ve bu dönemin kararları arasında ‘kuşku farkı’ağır basıyor.  Durum vahim ama umutsuz değil. Çünkü meslektaşlarımız hertürlü baskıya, tehlikeye karşı görevlerini sürdürmeye çalışıyorlar. Bu da bizimgibi kıdemli gazeteciler için çok önemli bir umut kaynağı oluyor.”

SİBEL GÜNEŞ: GAZETECİ ÖZGÜRLÜK ALANINI SADECE HALKİÇİN KULLANIR
TGCGenel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilikte Örgütlenme” başlıklı konuşmasında şunları söyledi:
“Gazetecilikteher yıl bir öncekinden daha zorlu geçiyor.  Yapılan her haber toplumun güçodaklarını rahatsız ediyor.  Gazeteciler haberi yaparsam tutuklanabilirim,kaygısıyla haberi yapamıyor. Bu oto sansür anlamına geliyor.  İşsizlik heryıl artıyor. TUİK verilerine göre 7 bin gazeteci işsiz. Gazetecilik özel birmeslek değil. Gazetecilik sahip olduğu özgürlük alanını sadece halk içinkullanıyor.
 2015-2016 yılında yayın yasakları, haber sitelerinin kapatılması, yayınkuruluşlarına fiziki ve sözlü saldırılar gündemden hiç düşmedi. Kimi zamanmeydanlardan kimi zaman ise sosyal medya üzerinden gazeteciler hedefgösterildi. Özellikle toplumsal olaylarda gazeteciler hedef seçilerek fizikselsaldırıya uğradı. Gazeteciler, işten atılmakla susturulmaya çalışıldı.Türkiye’nin dört bir yanından sürekli sansür haberleri geldi.  220habere ve 100’ün üzerinde haber sitesine erişim engellendi. Gazetecileryine mahkeme koridorlarındaydı. Gazetecilere özellikle Cumhurbaşkanına hakaret,terör propagandası yapmak  gizliliği ihlal ve yargıyı etkilemeye teşebbüs,kin ve düşmanlığa tahrik, hakaretten davalar açıldı. İktidar tek tipgazetecilik istiyor. Basın toplantıları dönemi bitti. Yerel yöneticiler, sorusorulabilecek basın toplantısı yapmayı tercih etmiyor. Gazetecilerin sorusorması ortadan kaldırılmış durumda. Gazetecilere fiziksel ve sözlü saldırılardevam ediyor. Türkiye’de 300’e yakın gazeteci cezaevine giripçıktı. Yüzlerce gazeteci haklarında açılmış davalarla yargılanıyor. Yasalardagerekli düzenlemeler yapılamadı. Gazetecilerin yüzde 3, 5’u sendikalı.Gazetecilerin çoğunluğu Basın İş Yasası kapsamında çalıştırılmıyor. Derneklerarasındaki çatışma dayanışmayı olumsuz etkiliyor. Basın İş Yasası’nıiktidar patronların çıkarları doğrultusunda değiştirmeye çalışıyor. Örgütlenmeşart. Derneklere ve sendikalara üye olarak mücadele gerekiyor. Siyasi görüşayrılıkları yerine basın ve ifade özgürlüğü noktasında birleşilmeli. İktidaraygıtı olmanın kısa vadeli yararları yerine mesleğin geleceği için yan yanadurulabilmeli.”

GÖKHAN KÜÇÜK:İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ TOPLUMUN TEMELLERİNDEN BİRİDİR
TGCHukuk Danışmanı Gökhan Küçük, “Haber ve Hukuk” başlıklıkonuşmasında şunları dile getirdi:
“İfadeözgürlüğü, demokratik toplumun esaslı temellerinden birini oluşturur. Sadecelehte olduğu kabul edilen, zararsız ya da ilgilenmeye değmez görülen haber vedüşünceleri için değil ama ayrıca devlet ya da nüfusun bir bölümünün aleyhindeolan, çarpıcı gelen/şok eden ya da rahatsız eden haber ve düşünceler içindeuygulanır. Basın söz konusu olduğunda bu ilkeler özel bir önem kazanır. Bu türhaber ve düşünceleri vermek basın yayın kuruluşları için sadece bir görevdeğildir. Halkın bu haber ve düşünceleri edinme hakkı vardır.”

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2016, 08:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER