BEܒden Diabete Bağlı İyileşmeyen Yaralara Kök Hücre Tedavisi

BEܒden Diabete Bağlı İyileşmeyen Yaralara Kök Hücre Tedavisi

BEܒden Diabete Bağlı İyileşmeyen Yaralara Kök Hücre Tedavisi


 

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik CerrahiKliniği’nde diabet hastalığına bağlı ayaklarında iyileşmeyen yaraları vebacakta damar tıkanıklıkları olan iki hastaya “PRP (Platelet rich plasma –trombositten zengin plazma) ile zenginleştirilmiş yağ kökenli mezenkimal kök hücre”uygulaması yapıldı.

İyileşmeyen yaralarda, özelliklekronik hastalıklara bağlı yaralarda, tedavi süreci hem hastalar hem de hekimleraçısından uzun ve zorlu bir zaman anlamına geliyor. Bu zorlu süreçte her zamanyüz güldürücü sonuçlara ulaşmak da mümkün olamayabiliyor. Yara tedavisinde sonve en ileri nokta olan ve tıbbın birçok alanında gelecek vadeden kök hücreuygulaması iyileşmeyen yaralar için artık Bülent Ecevit Üniversitesi SağlıkUygulama ve Araştırma Merkezi’nde uygulanıyor.

Konuyla ilgili Sağlık Uygulama veAraştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Burçin Acuner şunları söyledi:“Kök hücreler hasarlı dokuya uygulandıklarında dokuyu fonksiyonel olarakçoğaltan, sınırsız bölünebilme ve farklılaşma yetenekleri olan hücrelerdir.İnsanda erişkin tip kök hücreler kemik iliği dışında yağ dokusundan da“liposuction-yağ alma” işlemi ile elde edilebilmektedir. Yağ dokusundan kemikiliğine kıyasla daha bol miktarda ve daha kolay kök hücre eldeedilebilmektedir. Yağ kökenli kök hücreler ayrıca doku mühendisliğinde organveya biyolojik pansuman ürünü geliştirmek için, radyoterapi sonrasında oluşancilt değişikliklerinde, bazı nörolojik hastalıklarda da kullanılabilmektedir.PRP daha çok estetik uygulamalarda kullanım yönü ile bilinse de yaratedavisinde de kullanılmaktadır. PRP ile hastanın kendi kanındaki pıhtılaşmahücrelerinin içerdiği büyüme faktörleri yoğunlaştırılarak hasarlı bölgeyeverilmekte ve yara iyileşmesinin hızlanması sağlanmaktadır. Diyabetik veiskemik ayak yaralarında yara iyileşmesi bir noktada takılıp kalmaktadır. Kökhücre uygulamaları ve eş zamanlı PRP uygulaması ile ameliyattan fayda görmeyenya da ameliyat olamayan diyabetik ve iskemik ayak yaralarında hastanınyarasının kapatılması ve uzvunun kurtarılması hedeflenmektedir.”

Bülent Ecevit ÜniversitesiRektörü Prof.Dr.Mahmut Özer ise şunları söyledi: “Bölgemizde sunduğumuz sağlıkhizmetini her geçen daha ileri taşımaya gayret etmekteyiz. Sağlık Uygulama veAraştırma Merkezi’mizde kök hücre tedavisi ile iyileşmeyen yaralara yönelikbaşlatılan yeni tedavi yönteminin uygulamaya sokulmasının haklı gururunutaşıyoruz. Bölgede ilk kez uygulanan bu yöntemden iyileşmeyen yaraları olanhastalarımızın yüksek oranda istifade edeceğini düşünüyorum. Emeği geçen tümekip üyelerini tebrik ediyorum.”

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2016, 13:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER