EREĞLİ 100 BİN´LİK HAYALET KENT...

EREĞLİ 100 BİN´LİK HAYALET KENT...

Son dönemlerde Ereğli ilçe kamuoyunda Ticaret ve sanayi Odası başkanlığı için adı ön plana çıkan,  otomotiv ve otel sektörünün bölgemizdeki öncülerinden Keleşler Park Otel ile Keleş- san Otomotiv&[#]8217;in Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı Aslan Keleş, Ereğli&[#]8217;nin hayalet kent olmaya doğru gittiğini belirtti.

Keleş gündeme ilişkin gazetemizin sorularını yanıtladı. Ereğli Ticaret ve Sanayi odasının çalışmalarından, otomotiv sektörüne, Erdemir&[#]8217;den, yerli otomobil fabrikasına kadar pek çok konuda ayrıntılı bilgiler veren Keleş, yine gündemi sarsacak açıklamalarda bulundu.

&[#]8220;Koltuklar kimsenin babasının malı değil. Kendi işletmenizde bile kendi babanızın yeri değil, bir yönetim kurulu oluşur, yönetim kurulu kimi başkan seçerse; koltukta o oturur.&[#]8221; diyen Keleş,  o yüzden bu işlere talip olanların ciddi sorumluluklar alması gerektiğini söyledi. 

 

Ereğli&[#]8217;nin 100 bin kişilik bir kent olduğunu ve yakında hayalet kent haline geleceğini de iddia eden Keleş,  Ereğli için hep olumsuz senaryolar üretmek istemediğini, yalnız görünen köyün kılavuz gerektirmediğini kaydetti.

Ereğli&[#]8217;de birlik ve beraberliğin olmadığı, yeni istihdam projelerinin üretilmediği bir şehir görünümünde olduğunu üzülerek gördüğüne de işaret eden Keleş, TSO&[#]8217;ya başta Erdemir ile şehir ilişkileri daha sonrada yatırımcının teşvik edilmesi hususunda gelecek seçimlerde daha aktif daha dinamik bir yönetim ihtiyaç duyulduğunu dikkat çekti.

TSO&[#]8217;nun görevinin, Erdemir&[#]8217;den üyelere 50 TL daha ucuza saç almak olmadığını da vurgulayan Keleş, şunları söyledi;

&[#]8220;Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) esnafın sorunlarına çözüm noktasında çözüm bulmaya çalışan, bir şehri büyütme açısından önemli bir görevi var. Tabi ki herkesin yönetim anlayışı var. Bu şehirde yapılması gereken çok işler var. Bu hizmetlerin gerçekleşmesi noktasında başını çekebilecek kurumlardan bir tanesi TSO&[#]8217;dur.  Eskiden sadece üyesinin sorunlarıyla ilgili problemleri üzerine görev edinin bir oda yapısı vardı.  En basitinden sac tüccarlarının Erdemir&[#]8217;le olan ilişkilerini yönetmek ve düzenlemekle alakalı bir yapı vardı.  TSO, bu işlerden kurtulmalı! Üyelerinin tabi ki dertleri sorunları dinlemeli, ama ili büyütmeye çalışmalı. Tabi ki ekonomiyi büyütmeye çalışmalı, bu nasıl olabilir? Kayseri, Konya, Antep bu illeri incelediğimiz zaman, oralarda neler yapıldığını bu şehre anlatmak gerekiyor. Dolayısıyla odanın çok ciddi bir görevi var, siyaset ve ticaretin elçisi olmak durumunda. Hiç birinden soyutlanamaz. Her kurum ve kuruluşlarla, ilişki kurmak durumunda.&[#]8221;

ERKEN AMA DÜŞÜNÜYORUM

Ereğli TSO adaylığı konusunda da ilk kez konuşan Keleş, Bu şehrin menfaatlerinin hiç kimsenin kişisel menfaati uğruna feda edilemeyeceğini ifade ederek, &[#]8220;Önümüzdeki dönem seçim söz konusu; bu seçimlerde umarım daha aktif daha dinamik bir yönetim anlayışı tesis edilir. Ereğli de zaman zaman benim de ismimin olduğu birkaç kişinin adı geçiyor. Hani böyle bir durumda; kendi adıma adaylıkla ilgili bir şey söylemek için henüz daha çok erken. Şunu söylemek lazım; odanın şuanda mevcut bulunmuş olduğu çizgisinin dışına çıkması gerekiyor ki; bu şehre fayda sağlasın. Bu koltuklar kimsenin babasının yeri değil. Kendi işletmenizde bile kendi babanızın yeri değil, bir yönetim kurulu oluşur, yönetim kurulu kimi başkan seçerse; koltukta o oturur. O yüzden bu işlere talip olanlar, ciddi sorumluluklar almalı ve ciddi projeler üretmeli diye düşünüyorum. Öncelikle Ereğli&[#]8217;nin buna ihtiyacı var. Burası 100 bin kişilik bir kent ama yakında hayalet kent haline gelecek! Hep olumsuz senaryolar üretmek istemiyoruz ama maalesef görünen köy kılavuz gerektirmez. Burası birlik ve beraberliğin olmadığı, yeni istihdam projelerinin üretilmediği bir şehir görünümündedir. 

TSO KÖPRÜ OLMALI

TSO&[#]8217;nun Erdemir ile şehir arasında bir köprü pozisyonunda ilişiklileri düzenleme noktasında çok önemli bir sorumluluğu bulunduğunu da vurgulayan Keleş,  &[#]8220;Tek işi bugün sac tüccarlarına gidip 50 dolara ucuz saç almak ve bunu istemek değildir.  Binlerce kişiye istihdam sağlayabilecek, Erdemir&[#]8217;in alım yaptığı konumlarda da projeler üretilebilir, çevreyle ilgili, çevreye verilen zararları en aza indirmek için çevre bakanlığının çok ciddi yaptırımları var. Çevreyle ilgili projeler üretilebilir, burada bugün atıkların imhaları konusunda; İzmit, Adapazarı firmaları şuanda Türkiye&[#]8217;nin gündeminde. Burada da bir ağır sanayi var. Ereğli&[#]8217;de de firmalar tesis kurabilir. İnsanlar çalışabilir, bu işlere de bakmak lazım. Proje geliştirmek lazım hayvancılıkla ilgili her konuda önemli teşvikler var.&[#]8221;

 

 

ZONGULDAK BİRİNCİSİYİZ

 

Otomotiv sektöründe Zonguldak birincisi olduklarını da, Ereğli&[#]8217;ye yerli otomobil fabrikası kurulması adına mücadele etmek durumunda olduğunu da belirten Keleş şöyle dedi:

&[#]8220;Bu yıl araba pazarında, bir önceki yıla göre 100 bin adet üzerinde bir rakamla seneyi kapattığımızı ifade edelim. Yaklaşık 850 Bin civarında bir rakam oldu. Buna hacim ve büyüklük olarak baktığımızda; Avrupa&[#]8217;da sayılı pazarlardan biri haline geldiğini ifade edelim. Türkiye geneline baktığımızda da şuanda Ford&[#]8217;dan sonra 2. sırada geçen yılı kapattık.  Kendi adımıza toplam satış fiyatını baz aldığımızda, 130 bin civarında bir satış olduğunu ifade edelim.  Ereğli&[#]8217;de yaklaşık 12- 13 tane otomotiv ana bayiisi var. Otomotiv işiyle uğraşan, bunların içinde yer alan bir firma olarak 1 geçen yıl, bin 335 adet araç sattık.  Zonguldak ilinde pazar lideriyiz. Otomobil pazarın da, Fiat markası biraz daha gerilerde, yüzde 10&[#]8217;lar civarında&[#]8230; Bu yıla baktığımızda ise daha zor bir yıl bizi bekliyor. Toplam otomobil pazarı, geçen seneye göre daha düşük olacak. İlk 6 ay daha düşük geçecek. Satışlar ikinci 6 ay daha iyi geçecek. 2011 yılı tam tersiydi, ilk 6 ay satışlar çok iyiydi. İkinci 6 ay düştü.  Bu sene tam tersi bir senaryo bizi bekleniyor. Tabi Türkiye&[#]8217;nin politikaları da; bunda belirleyici olacak.&[#]8221;

 

EREĞLİ ÇOK AVANTAJLI

Yerli marka konusunda Ereğli&[#]8217;nin meseleye sahip çıkması gerektiğinin de altını çizen Keleş şu görüşler yer verdi:

&[#]8220;Yerli otomobil projesi ve girişimini önemsiyoruz. Bununla ilgili olarak Tofaş fabrikaları bu iş yürütmeye aday, fabrikalardan bir tanesi. Bu yerli otomobil işi, ciddi bir yatırım gerekecek. Bizi şöyle bir umut taşıyoruz. Bu işi Tofaş&[#]8217;ın yapacağını, yüzde- yüz yerli marka olması, hem bu işi yapabilecek konumda olması; Avrupa&[#]8217;ya ihracat ediyor olması, bunun yanı sıra yerli bir marka olması açısından bu mümkün görünüyor. Ayrıca şöyle bir beklentimiz var; Kdz. Ereğli&[#]8217;de yaşayan biri olarak, şehrimiz bir çıkmazın içerisinde. Tersanelerden de ötürü bu şehir ciddi anlamda bir darbe aldı. Bu darbenin de bir şekilde etkisinin azaltılması için, yeni yatırım, yeni istihdam projesi lazım. Yerli otomobil fabrikası burada mı, yapılacak, yoksa başka yerde mi yapılacak? Bu konuda daha netleşen bir şey yok. Biz ilçemize yapılırsa, bu şehre çok büyük fayda sağlayacağını savunuyoruz. Ereğli&[#]8217;de yan sanayisi olmayan bir sanayi var. Fabrika kurulursa, yan sanayide güzel bir adım atılmış olur. Burası hem karayolları ulaşımı, hem denizyolu ulaşım bakımından elverişli bölge. Çok avantajlı, bu avantajımızın da ortaya çıkması bakımından böyle bir işin Ereğli&[#]8217;ye tahsis edilmesi çok büyük önemi vardır. Tabi ki bunun sağlanması için herkese büyük görevler düşmektedir. En azından böyle bir olayın Ereğli&[#]8217;de maksimum enerji ve sinerji elde etmesi gerekmektedir.&[#]8221;  

 

 

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2012, 07:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER