MADENCİLER GÜNÜ KUTLANDI!

MADENCİLER GÜNÜ KUTLANDI!

Dünya Madenciler Günü nedeniyle Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Madenci Anıtı’nda toplandı. Açıklama sırasında “4 Aralık Dünya Madenciler Günü Kutlu Olsun” yazılı pankart açıldı. Kutlamaya, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil ve Yönetim Kurulu üyeleri ile maden işçileri ve aileleri katıldı.
Yeşil, burada konuşmasında, madencilerin yaşadığı sorunlara değinerek şunları söyledi:
“Dünyada maden kazalarında hayatlarını kaybetmiş tüm madencilerimize ve iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçilere Allah’tan rahmet diliyorum. Değerli arkadaşlarım bu anlamlı günde her şeyden önce Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan Türkiye Taşkömürü kurumuna milli servetlerimize tespiti için çalışan Maden Tetkik arama kurumuna sahip çıkılmasını istiyoruz.
Ülkeler ekonomik kriz ile boğuşurken taşkömürünün uluslararası piyasalardaki fiyatları büyük oranlarda artmaya devam ediyor. Her yıl milyonlarca Dolarımızı Taşkömürü ithalatına harcıyoruz. Erdemir ve Kardemir başta olmak üzere demir çelik sanayimizin ana hammaddelerinden olan koklaşabilir taşkömürü ithalatında zorluklar yaşanıyor.
Termik santrallerde de aynı sorunlar gündemde. İthal kömür tedarik etmek zorlaşıyor. Bu şartlar bir kez daha göstermiştir ki Türkiye’nin stratejik bir ürün olan taşkömürünü ithal etme lüksü yoktur. Demir çelik fabrikalarımızın yüksek fırınlarını çalıştırmak sanayimizin çarklarını döndürebilmek için öz kaynağımız taşkömüründe ihtiyaç olduğu açıktır. Yeraltına çıkarmayı bekleyen 1,5 milyar ton rezervimiz var.
Bu rezerve yer üstüne çıkarıp ülkemiz sanayisine kazandırma zorunluğumuz var. TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektedir. Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda emekliler sürüyor, işçi açıklarımız büyüyor.”

EMEĞİN VE ALIN TERİNİN SİMGESİ
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Zonguldak Şubesi'nce Madenci Anıtı’nda basın açıklaması okundu. Oda Başkanı Çağlar Öztürk’te şunları kaydetti:
“Maden ocaklarında emek veren, ekmeğini doğanın bağrından çıkaran madencilerimiz, hayatımızda düşündüğümüzden çok daha önemli bir yere sahiptirler. 
Genç mezunlarımızın işsizlik sorunu çözülmeli, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır. Kamuda maden mühendisi istihdamı artırılmalı, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Tüm maden mühendislerinin ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir.
Madenci, emeğin ve alın terinin simgesidir. Aydınlık için karanlığı kazan, alın terine toprağı, kömürü, metali karıştırandır. İnsanlığın refahı için kendini doğaya feda edendir.”

Ardından Genel Maden İşçiler Sendika Başkanı Hakan Yeşil, yönetim kurulu üyeleri ve madenciler madenci anıtından Valilik binası önüne kadar bando eşliğinde yürüdü. Programda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı’nın söylendi, çelenk bırakıldı.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER