“SAHİLLER YAPILAŞMADAN UZAK TUTULMALI...”

“SAHİLLER YAPILAŞMADAN UZAK TUTULMALI...”

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) “kentin merkezinde ve üstelik sahil alanında yapılacak bir cami ile bu alanın kullanım fonksiyonuna aykırılık oluşacak, sahil özgün karakterini yitirecektir. Halbuki cami için uygun alternatif alanlar var ama sahilin alternatifi yoktur” dedi. Açıklamada, “sahilde sadece camiye değil, sahil bandının kullanımını kısıtlayacak ve çevreye olumsuz etkisi olacak herhangi bir yapılaşmaya hayır diyoruz” denildi.

Karadeniz Ereğli’de, faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından oluşan Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) üyeleri, Atatürk Anıtı’nda  düzenledikleri basın toplantısıyla, sahile yapılması düşünülen Cami projesini eleştirdi.

Gurup adına açıklamayı okuyan platform başkanı Önder Öner, uzunca bir süredir Karadeniz Ereğli’ye bir protokol camisi yapılmasının konuşulduğunu hatırlattı.

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu caminin Karadeniz Ereğli sahiline yapılması için imar planı değişikliği teklifinde bulunduğunu ifade eden Öner şöyle dedi:

“Kdz Ereğli sahili bu kentin öznesi, sembolüdür. Çok güzel bir sahilimiz var. Bu alan rekreasyon alanlarından, parklardan, yürüyüş ve bisiklet yollarından, peyzaj alanlarından oluşmaktadır. Hepimiz bu sahilde yürüyoruz, spor yapıyoruz, bisiklete biniyoruz, nefes alıp kafelerinde çayımızı içiyoruz. Kentimize misafir ettiklerimizle bu sahilde yürüyor, kentimizin güzelliğini misafirlerimize sahilden başlayarak gösteriyoruz.Ereğli’miz küçük bir kent. Sahilimizin en çok tercih edilen bölümü ise Erdemir’den Bozhaneye 2200 metre. En çok vakit geçirilen ve kullanılan sahil kesitimiz bu bölüm. Bu kısmın en merkezi noktası ise şehir meydanımıza bitişik amfi tiyatronun da olduğu alan. Bu alan çocuk parkları, bitişiğinde kafeler ile  çocuklarımızın etkinlik yaptığı, tiyatroların oynandığı, söyleşilerin yapıldığı en çok kullanılan sahil bölümümüz. Karadeniz de güneşin en güzel battığı, en güzel selfilerin çekildiği, güneşi batırırken en güzel çayları içtiğimiz, dostlarımızla en güzel sohbetleri ettiğimiz sosyal donatı alanlarımız, kafelerimiz hepsi bu alanda.  Yine sahil şeridimizde yer alan amfi tiyatro alanımız festivallerin, birçok gösteri ve konserin yapıldığı, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin icra edildiği, tüm ülkeden gelenlerin buluştuğu ve Ereğli’nin tanıtımına katkısı olan 2200 metrelik sahil şeridinin tam merkezi.”  

“SAHİLLER YAPILAŞMADAN UZAK TUTULMALI...”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, bir kısmı amfi tiyatro alanına oturan, buradan Alemdar Gemisi’nin olduğu noktaya doğru 700 metrelik bir genişliğe yayılan bir cami yapılmak istendiğini,  15.000 m3 ilave dolgu ile neticede 2.200 metrelik sahilin üçte biri camiye tahsis edilmiş olacağını ifade eden Öner şöyle devam etti:

“Biz Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) olarak bileşenlerimiz ile birlikte sahilimizde yapılaşmanın çevreye zarar vereceğini, bütünsel olarak yapılanan rekreasyon alanının büyük ölçüde ortadan kalkacağını öngörüyoruz. Sahil ekosistemi dünyanın en nazlı ekosistemleri olup, bozulması kolay, kendini yenilemesi zordur. Ortaya çıkacak yeni deniz dolgusunun kıyı erozyonunu tetiklemesi söz konusudur. Deniz suyunun kimyasal/ fiziksel özelliklerinin bozulması, kendi kendini yenileme, devşirme mekanizmalarını harap edilmesidir. Dünyayı bizimle paylaşan kıyıya özgü deniz canlılarının yuvalanmak, yumurtlamak için kullandığı kıyıların tahrip olması dolayısıyla balık çeşitliliği ve yoğunluğunun daha da azalması demektir.  Bizler sahilde hiçbir yapılaşmaya razı değiliz. Sahil alanımız olduğu gibi kalmalıdır. Bu alan bizlerin nefes aldığı, denizle temas ettiğimiz, bir deniz kentinde yaşadığımızı hissettiğimiz alandır. Diğer yandan Ereğli’miz aynı zamanda ciddi hava kirliliği sorunu da yaşayan bir kenttir. Ülke ortalamalarının üzerinde hava kirliliği değerleri ölçülmektedir. İnsanların geniş alanlara, temiz havaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle de sahillerimiz yapılaşmadan uzak tutulmalıdır.

“KENTİ DENİZDEN KOPARIR...”

Sahiller, kentlilerin sosyalleşebildikleri en geniş alanlar olduğunu ifade eden Öner şunları söyledi:

“Kentin en önce korunması gereken alanlarıdır. Trafikten, yapılaşmadan en uzak tutulması gereken alanlarıdır. Kentin yoğun dokusundan çıkıp nefes alınan alanlardır. Halbuki kentin merkezinde ve üstelik sahil alanında yapılacak bir cami ile bu alanın kullanım fonksiyonuna aykırılık oluşacak, sahil özgün karakterini yitirecektir. Halbuki cami için uygun alternatif alanlar var ama sahilin alternatifi yoktur.Bu alandaki söz konusu caminin kente neler kaybettireceğini söyleyelim. Öncelikle bina 8430 m2’lik bir alana oturacak. Yapının kabaca 100x 80 metre ebatlarında olacağını düşünürsek yapılaşma ile kent meydanı ve gerisinin deniz görünümü kalmayacak. Caminin büyüklüğüne göre oluşacak trafik yükünden de bahsetmemiz gerekir. Zaten mevcutta tam da bu alanda yoğun trafik sorunumuz var. Trafik sıkışıklığına çözüm ararken şehrin merkezinde içinden çıkılmaz ek ilave trafik yükü üretmiş olacağız. Diğer yandan teklif edilen plan değişikliğine göre sahilimizin yaklaşık 700 metresini kaybetmiş olacağız. Yine bu alandaki park alanlarımızın önemli bir bölümünü kaybedeceğiz. Etkinlik alanımız amfi tiyatroyu kaybedeceğiz. Sahil bandı kesintiye uğramış olacak, sahilimizin bütünlüklü rekreasyonal alan özelliğini yitireceğiz. Kenti denizden koparmış olacağız.”

“ÖNCELİK NEDEN SAHİLDE?”

Proje alanına en uzağı 210, en yakını 160 metrede olan 4 cami varken neden ısrarla hem de böylesi bir alanda yeni bir cami yapılmak istendiğini soran Öner şunları kaydetti:

“Yine sormak isteriz bunca ekonomik sorun varken protokol camisine gerek var mı? Sorarız bu şehrin otopark sorunu yok mu? Bu şehrin trafik sorunu yok mu? Bu şehrin yol sorunu yok mu? Bu şehrin imar sorunları yok mu? Bu şehrin gençleri iş bulmak için büyük şehirlere gidiyor. Bu şehrin iş sorunu yok mu? Bu şehre gelen üniversite öğrencilerinin yurt sorunu yok mu? Bu şehrin spor alanlarına ihtiyaç yok mu? Bu şehrin biyolojik atık su arıtma tesisine ihtiyacı yok mu? Bu şehrin hava kirliliğine karşı rüzgar, güneş, dalga gibi yenilebilir enerji yatırımlarına ihtiyacı yok mu? Bu şehir çelik, çilek şehri ama aynı zamanda bir fındık şehri de…Bu şehrin bir çikolata fabrikasına, fındığın katma değerini yükseltecek tesislere ihtiyacı yok mu?  Sizde biliyorsunuz, bizde biliyoruz ki bu şehrin hepsine ihtiyacı var. O zaman yeniden soruyoruz. Bunca ihtiyaç varken neden öncelik sahilde cami?  Yine ısrarla soruyoruz cami yapılacaksa bunun yeri sahil mi olmalı?  Kim tarafından teklif edilirse edilsin; ister merkezi hükümet, ister yerel yönetim fark etmez. Vergilerimizden oluşan kamu kaynaklarının kullanımında Ereğli sahilinde cami projesine öncelik tanınmasını mantıklı bulamıyoruz. Biz Ereğli’nin tüm renklerini içinde barındıran 22 tane bileşenden oluşan Karadeniz Ereğli Çevre Platformu olarak sahillerimize yeni dolgu alanları, yeni yapılaşmalar ya da kullanım şeklini değiştirecek planlar da istemiyoruz.Bizler yaşam kalitemizi yükselten bir kentte yaşamak istiyoruz. Bizler yaşamımızı dünyanın en güzel kentinde geçirmek, yaşanabilecek en güzel hayatı yaşamak istiyoruz. Her şeyimiz olsun da istiyoruz. İşimiz de olsun, aşımız da olsun, refahımız da olsun, konforumuz da olsun, ama tadımız tuzumuz da olsun istiyoruz. Sahilde yapılaşma kentin tadını tuzunu kaçıracaktır diyoruz. Son söz olarak da sahilde sadece camiye değil, sahil bandının kullanımını kısıtlayacak ve çevreye olumsuz etkisi olacak herhangi bir yapılaşmaya hayır diyoruz.”

ÇEVRE PLATFORMU BİLEŞENLERİ...

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu bünyesinde ADD Kdz. Ereğli Şubesi, CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı, ÇYDD Kdz. Ereğli Şubesi, DEVA Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı, Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilciliği, Eğitim Sen Kdz. Ereğli Temsilciliği, Elektrik Mühendisleri Odası Kdz.Ereğli İlçe Temsilciliği, Gönülden Hayvan Severler Derneği, İnşaat Mühendisleri Odası Kdz. Ereğli İlçe Temsilciliği, İYİ Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı, Kandilli Kültür Derneği, Kdz. Ereğli Doğa Tarih ve Kültürünü Yaşatma Derneği, Kdz. Ereğli Kent Konseyi, Kdz. Ereğli Lisesi Mezunları Derneği, Kdz. Ereğli Sanat Kurumu, Makine Mühendisleri Odası Kdz. Ereğli İlçe Temsilciliği, Neşeli Ayaklar Doğa Sporları Topluluğu, Saadet Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kdz. Ereğli Temsilciliği, SOL Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı, TEMA Kdz. Ereğli Gönüllü Sorumluluğu, Ziraat Mühendisleri Odası Kdz. Ereğli İlçe Temsilciliği bulunuyor.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER