SU SAMULARI KORUMA ALTINA ALINDI

SU SAMULARI KORUMA ALTINA ALINDI
gundemeregli.com- Orman ve Çevre Müdürlüğü Zonguldak ili Merkez ilçe Göbü mevkiinde 3 adet su samuru yavrusuna sahip çıktı.
Konu ile ilgili olarak kurumdan yapılan açıklamada su samurlarının neslinin azaldığına dikkat çekilerek yavruların koruma alına alındığına işaret edildi.
Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

&[#]8220;Yaklaşık bir aylık Su samuru yavruları açık alanda savunmasız bir şekilde bulunmuştur. Nesli Tehlike altında bir tür olan su samurları tüm dünyada yasal düzenlemelerle koruma altındadır, Ülkemizde de nadir görünen su samuru Bern Sözleşmesi ve Merkez Av Komisyonu Kararlarınca koruma altındadır. Kurt, tilki ve çakal gibi yırtıcı türlerden korumak amacıyla koruma altına alman 3 adet yavru su samuruyla ilgili Bülent Ecevit Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümünden Memeliler konusunda uzman Prof. Dr. Mustafa SÖZEN ve Veteriner hekim kontrolünde yavruların sağlık kontrolleri yapılmıştır. Orman ve Su işleri Zonguldak il Şube Müdürlüğü ekiplerince 2 günlük özverili bir çalışma sonrası yavrular annelerine kavuşturulmuştur. Anne ve yavrular doğal ortamlarında uzaktan takip edilmektedir.

SU SAMURU;

Susamuru (Lutra lutra)> sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlannda kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır, tçini kum yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandıima deliği de bırakır. Çoğunlukla yalnız dolaşır ve gece avlanır. Oynamayı ve suda sırt üstü yüzmeyi çok sever. Çoğunlukla deniz kestanesi, midye, istiridye» mürekkepbalığı ve salyangozlarla beslenir. Rahatça 30 metre derine dalar. Suyun yüzüne çıkınca sırtüstü yatarak avını midesinin üstüne koyar. Göğsüne yerleştirdiği yassı bir taşa vurarak kabuklarını kırar. Araç kullanabilen nadir hayvanlardandır. Oyunu, eğlenmeyi çok sevmesi ve araç kullanan bir hayvan olması son derece zeki olduklarım göstermektedir.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2012, 06:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER