YEŞİL DEN SERT AÇIKLAMA '300 KİLOMETRE YERALTI AÇIKLIĞINDA ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ

YEŞİL DEN SERT AÇIKLAMA '300 KİLOMETRE YERALTI AÇIKLIĞINDA ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ

4 Aralık Dünya Madenciler Günü Zonguldak’ta yürüyüş ve basın açıklamalarıyla kutlandı. Maden işçilerinin ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyelerinin katıldığı kutlamalar Madenci Anıtı’nda başladı. TMMOB Üyesi ve TTK Eğitim Daire Başkanlığı emeklisi Maden Mühendisi Levent Usman’ın kalp krizi sonrası hayatını kaybetmesi nedeniyle program anma töreniyle başladı. Madenci Anıtı’nda düzenlenen programa GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, TMMOB Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Öztürk, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcıları Eski Dış İşleri Bakamı Şükrü Sina Gürel ve Dr. Fikret Bayır, GMİS Yönetim Kurulu Üyeleri, TMMOB Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, maden işçileri ve mühendisler katıldı. “Bu yıl madenciler gününü, buruk kutluyoruz.

14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında 42 madenci arkadaşımız şehit oldu” sözleriyle açıklamasına başlayan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Zonguldak Maden Havzamızda, ülkemizde ve dünyada madencilik sektöründe çalışan tüm meslektaşlarımızın ‘Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum. Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenci kardeşlerimiz adına, tüm dünya madencilerine dayanışma duygularımızı iletiyorum. Tüm maden şehitlerimizi rahmetle, sevgi ve saygıyla anıyorum. Dünyada maden kazalarında hayatlarını kaybetmiş tüm madencilerimize ve iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçilere Allah’tan rahmet diliyorum. TTK Amasra Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında 42 madenci arkadaşımız şehit oldu. Acıları yüreğimizde. Bir yandan bu kazada ihmalleri bulunanların, en ağır şekilde cezalandırılmaları için adli soruşturmalar başta olmak üzere tüm süreci yakından takip ederken, diğer yandan bu kazaların bir daha meydana gelmemesi için yapılması gerekenleri tartışıyoruz. Amasra Maden Şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine ve madencilik camiamıza başsağlığı diliyoruz. Allah bu acıları bir daha yaşatmasın” dedi.

YEŞİL: “İŞÇİ AÇIKLARIYLA İŞ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMA RİSKİ DE ARTIYOR”

Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndaki (TTK) işçi açıklarına dikkat çeken Genel Başkan Hakan Yeşil, “Her şeyden önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyetimizin ilk yıllarında sahip çıktığı ve Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na,  Türkiye Kömür İşletmeleri’ne, ülkemizin ve milletimizin geleceği için yerli ve milli varlığımız olan Maden Tetkik Arama Kurumu’na ve özkaynaklarımızı ülke ekonomisine katan madencilik sektörümüze sahip çıkılmasını istiyoruz. Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. Bu rezervi yerüstüne çıkarıp ülkemiz sanayisine kazandırma zorunluluğumuz var. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yıllardır kötü gidişata dikkat çekiyoruz, önerilerimizi hem ilgililerle hem de kamuoyu ile paylaşıyoruz. TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektir.  Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda emeklilikler sürüyor, işçi açıkları büyüyor, çalışma şartları zorlaşıyor, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında riskler artıyor.” İfadelerini kullandı.

 “6 BİN İŞÇİYLE 300 KİLOMETRE YERALTI AÇIKLIĞINDA ÜRETİM YAPMAYA ÇALIŞIYORDUZ”

“TTK’da mekanize ve yarı mekanize çalışmaları üretim ve verimlilik adına olumlu gelişmelerdir” diyerek sözlerine devam eden Hakan Yeşil, işçi açıklarının ciddiyetini çalışma sahasının büyüklüğüne dikkat çekerek şu sözlerle anlattı;  “Ancak TTK’nın 300 kilometre yeraltı açıklığı, 2 bin 300 metre ayak uzunluğu bulunuyor.

TTK, 6 bini yeraltı olmak üzere 7300 işçisiyle 300 kilometrelik yeraltı açıklığını ve 2 bin 300 metrelik ayak uzunluğunu ayakta tutabilmeye ve üretim yapmaya çalışıyor. Biz her fırsatta söyledik, söylüyoruz. Biz madenciler, iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlandığı çalışma şartlarında üretimi artırmak, ülkemize ve milletimize daha çok hizmet etmek istiyoruz.

Öncelikle iş sağlığı ve güvenliğinin eksiksiz sağlanabilmesi ve üretimin artırılabilmesi için işçi açıkları acilen giderilmelidir. Enerji savaşlarının yaşandığı, tedarik sıkıntılarının olduğu, hammadde fiyatlarının yükselmeye devam ettiği, milyarlarca dolar dövizi taşkömürü ithalatı için harcadığımız, yerli ve milli üretim politikalarının konuşulduğu bir dönemde; TTK’ya yapılan yatırımlarının sonuçlarının alınması, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için işçi açıklarının biran önce giderilmesi, TTK’nın norm kadro ile çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Böylece TTK, taşkömürü üretimini artırarak ülkemize ve milletimize daha çok hizmet eder duruma gelecektir. Yerli ve milli varlığımız olan, milli servetlerimizin tespiti için özveriyle çalışan Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA) sahip çıkılmalı, işçi alınmalı ve kurum daha aktif çalışır hale getirilmelidir.

Uzman teknik elemanları ve çalışanlarıyla TTK başta olmak üzere tüm madencilik sektörünün maden makineleri ve teçhizatı ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip Maden Makinaları Fabrikamızın daha aktif hale getirilmesini istiyoruz. Maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlandırmasının kaldırılmasıyla ilgili Maden Şehit Aileleri Derneğimiz ile birlikte mücadele verdik. Amasra kazasının ardından ilgili yasada yapılan değişiklik Meclis’te kabul edildi ve tarih sınırlaması kaldırıldı. Ayrıca maden şehit ailelerinde hak sahiplerine aylık bağlanması kararı yasaya eklendi. Emek veren, duyarlılık gösteren, katkı ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz.”

“4 Aralık Dünya Madenciler gününün yıldönümünde büyük ölçüde buruk ama, her şeye rağmen umutlu ve aydınlık bir geleceğe dair tükenmeyen inancımızla ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz” diyen TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Öztürk, şunları söyledi: “14 Ekim 2022 günü Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan, TTK ya bağlı Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesine (ATİM) ait maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucunda kaybettiğimiz 42 maden emekçisini bir kez daha saygıyla anıyor, yakınlarına ve halkımıza sabır, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü, mitolojik olarak madencilere miras kalmış güzel bir anlatıdır. Zor durumda kalan Santa Barbara kaçarak madencilere sığınmış, madencilerin dayanışması ile bu zor durumdan kurtulabilmiştir. Mitolojik bir anlatıda bile bu kadar özel görünen madencilik mesleğinin layıkıyla yerine getirilebilmesi için insani bir meslek yaptığımızın, toplum için ürettiğimizin, ülkemizin doğal zenginliklerinin toplumun hizmetine sunmak üzere bizlere emanet edildiğinin, binlerce işçinin yaşamlarından sorumlu olduğumuzun bir an olsun akıldan çıkarılmaması gerekmektedir.”

“EŞİTSİZLİKLERLE BU ÇÜRÜMÜŞ DÜZENİN DEVAM ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL!”

“İnsan ve meslek onuru her koşulda yüceltilmeye çalışılmalıdır. Bu anlamda; bilimin ve tekniğin gerekleri yerine getirilip, geçmiş deneyimlerden yararlanılırken, mesleğimizin ilkesi olan insanın mutluluğunun ve halkın refahının üst düzeyde tutulması için elimizden gelen yapılmalıdır. Güzel ülkemiz, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar zor günlerden geçmektedir. 2022 senesinin sonuna yaklaştığımız bu günlerde ekonomik, sosyal ve kültürel bakımlardan haklarımız ciddi bir biçimde geriye götürülmüştür. İktidar bloğu çevresinde kümelenen bir avuç asalağın, her türlü kamu imkanının arkalandığı; yaratılan bu yağmaya itiraz edenlerin ise terörist ve vatan haini ilan edildiği bir dönemden geçmekteyiz.

Milyonlarca emekçinin ürettiği katma değerin adil bölüşülmemesi; dahası, kimi çevrelerin bu pastadan aldığı payı kirli ilişkilerle artırmaya çalışması, iktidar bloğunu gün geçtikçe daha da yalnızlaştırmaktadır. Ülkenin yetişmiş/kalifiye genç iş gücünün bir bölümü ülkeyi terk etmiştir. Ülke gençliği büyük yığınlar halinde 2023 senesinin getireceği siyasi, ekonomik ve sosyal/ kültürel gelişmeleri beklemektedir. Gelinen noktada, halk yığınlarının yaşadığı sosyal ve kültürel bunalım, ekonomik anlamda paylaşım sürecinde ortaya çıkan büyük eşitsizlikler bu çürümüş düzenin devam etmesini mümkün kılmamaktadır. Gerek ülkemizin, gerek toplumumuzun ve onun bir parçası olan biz maden mühendislerinin özlemi, barış içerisinde yaşayabileceğimiz, evrensel hukuk normlarını ilke edinmiş, insan haklarına ve hukuka saygılı mutlu demokratik bir ülkedir.”

“İŞÇİ ALINSIN ÜRETİM ARTSIN!”

Program, Madenci Anıtı’ndaki açıklamaların ardından maden işçileri Gazipaşa Caddesi’nden Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Kurumun işçi aşıklarına dikkat çeken maden işçileri, ‘İşçi alınsın üretim artsın’, ‘Ürete ürete kazanacağız’ sloganları attı. Etkinlik, Madenci Anıtı’nda maden şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. Etkinlikler Genel Maden İşçileri Sendikası ve TMMOB Zonguldak Şubesi’nin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla devam etti.

MADEN İŞÇİLERİNE İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

GMİS ve TMMOB tarafından maden işçilerine eğitimi verildi. İşçilerin yeraltında dikkat etmesi gereken hususlar başta olmak üzere iş sağlığı ve iş güvenliği alanında geniş kapsamlı eğitim verildi. GMİS Şemsi Denizer Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere maden işçileri yoğun katılım sağladı.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER