Dualarla Açıldı

Maden Şehitleri Anıtı töreni'nde şehit madencilerimiz için dualar yapıldı.

Dualarla Açıldı

Türkiye'ye Taş Kömürü (TTK) Kurumu Üzülmez Müessesesi'nde Maden Şehitleri Anıtı'nın açılışı gerçekleştirdi. Amelebirliği tarafından yaptırılan Maden şehitleri anıtında Üzülmez Müessesesi'nde 1900'lü yıllardan bugüne kadar şehit olmuş 847 madencinin isimleri yazılı. Açılış törenine, Zonguldak Belediye başkan Vekili Yusuf Deniz, Türkiye Taşkömürü Kurumu Müessese Müdür Vekili Muammer Kiraz ve Genel Müdür Yardımcıları, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Tayfun Demir ve GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanboğa, Zonguldak maden şehit aileleri yaşatma Derneği Başkanı Çetin Yiğit ve davetliler katıldı. Tören şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunarak başladı ve ardından İstiklal marşımız okundu.

“5000 BİNİN ÜZERİNDE MADEN ŞEHİDİMİZ VAR”
Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel törende yaptığı konuşmada şunları söyledi;
" TTK arşivlerinden ve yazılı belgelerden alınan bilgiler doğrultusunda Zonguldak Taşkömürü hafızasında iş kazasına bağlı olarak hayatını kaybeden maden şehitlerinin kamu sektöründe 3378, özel sektörü ile birlikte 5000’in üzerinde olduğu bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ağır sanayisinin kalkınmasında önemli katkıları olan ilimiz savaşın olmadığı barış dönemlerinde en fazla şehit veren il olma özelliğine sahiptir. Devletimizce iller bazında yapılacak değerlendirmelerde bu durumun dikkate alınacağı kanaatindeyim. Şehrimiz ülkemizin maden tarihi ve kültürünü en iyi yansıtan il olma özelliği taşımaktadır. Şehrimizin bu özelliğini gelecek kuşaklara aktarma çabası içerisinde olmalıyız. Gelecek kuşaklara bu toprakların altında ve üstünde yüzün ve mutluluğun beraber harmanlandığı yaşamları unutturmamalıyız. Bu sorumluluk duygusuyla Amelebirliği Başkanlığı olarak aldığımız yönetim kurulu kararları doğrultusunda TTK müesseselerinde iş kazasına bağlı hayatını kaybetmiş maden şehitlerinin isimlerini yaşatılabilmesi için maden Şehitleri Anıtı projemizi hayata geçirmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda TTK Üzülmez Müessesesi’nde  iş kazasına bağlı hayatını kaybeden 847 maden şehidin isimlerinin bulunduğu TTK Üzülmez Amelebirliği Maden Şehitliği anıtını hazırlamış bulunmaktayız.  Bu kurum var olduğu sürece kutsal ve mukaddes olan görevini üyelerimizin menfaatleri yönünde devam edilecektir. Bu anıt şehitlik  üzerinde isimleri bulunan 847 maden şehidimiz ile bu toprakları vatan yapmış şehit mertebesine ulaşıp da hakkın rahmetine kavuşmuş tüm şehitlerimize Amelebirliği adına bir kez daha Allah’tan rahmet ailelerine bas sağlığı dilerim” dedi.

 “ZONGULDAK'TA 340 ŞEHİT MADENCİ YAKINI İŞE YERLEŞTİRİLDİ”
Zonguldak Maden Şehit Aileleri Yaşatma Derneği Başkanı Çetin Yiğit, iskelelerde 340 Şehit madenci yakınının kamuda işe yerleştirildiğini belirterek şunları söyledi;
"Zonguldak Taşkömürü Havzası Havzası'na bağlı olarak hayatını kaybeden maden şehitlerimizin kurum geneline 3378,  özel sektörle birlikte 5 binin üzerinde olduğu bilinmektedir. İsmini yaşatılması için Amelebirliği başkanlığı tarafından proje kapsamında bugün burada TTK Üzülmez müessesesinde şehit olan 847 maden şehidimizin isminin yaşatılması yaşatılmasının yapımında Amelebirliği Başkanı Sayın Şenol Yücel'e yönetim kurulu üyelerine maden şehit aileleri adına teşekkür ederim.Ayrıca bildiğiniz üzere 26.11.2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan maden şehitlerimizin yakınlarının kamuda istihdam edilmesiyle ilgili 3 Mart 2023'te  usul ve esaslarla ilgili yönetmelik yayınlandıktan sonra Türkiye genelinde 850 başvuru yapıldı. Zonguldak ili olarak başvuru yapan maden şehit yakını 595 kişi. Zonguldak ili işlemleri tamamlanan 340 maden şehidinin yakınının ataması yapıldı. Diğer 255 maden şehri yakınlarının işlemleri devam ediyor. Diğer illerde ataması olan maden şehit yakınlarından Amasya 74, Bartın 35 Yozgat 21, Manisa 21, Edirne 14 Bolu 14, Kütahya 25 Samsun 2, Aydın 2 toplamda Türkiye genelinde şu ana kadar 546 tane maden şehidimizin ataması yapıldı. Maden şehit ailelerimizin istihdam edilmesinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Çalışma Bakanlığımıza, TÜR-KİŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'a, GİMİS Genel Başkanı Sayın Hakan Yeşil'e, emek veren herkese katkı sunan bütün sivil toplum kuruluşlarına, Zonguldak milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Üzülmez'de Şehit olan 847 maden şehidimizi tüm maden şehitlerimizi, vatan şehitlerimizi minnetle, şükranla anıyorum. Mekanları cennet olsun."
Törende Kur'an-ı Kerim ve dualar okunduktan sonra anıtın açılışı gerçekleştirildi.

detail-photo-fancybox-2

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER