KUZEY KAFKASYA HALKININ SÜRGÜN VE SOYKIRIMINI ANDILAR

KUZEY KAFKASYA HALKININ SÜRGÜN VE SOYKIRIMINI ANDILAR

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kafkas Kültür Derneği tarafından Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin 157 yılı dolayısıyla denize çelenk bırakıldığı bildirildi.

Ereğli'de faaliyet gösteren Ereğli Kafkas Kültür Derneği 1864 yılındaki Kuzey Kafkasya halklarının sürgün ve soykırımını bir etkinlik ile andı.

Ereğli Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nurten Elkalp ve bazı üyelerin katıldığı törende açıklamayı dernek üyesi Seyfettin Kaya yaptı. Kaya açıklamasında “Bugün 21 Mayıs…. Çerkes halklarının 1864’te uğradıkları sürgün ve soykırımın 157. Yıldönümü. Kuzey Kafkasyalılar 100 yıldan fazla süren Çarlık Rusya’sına karşı verdikleri savunma savaşını, tüm onurlu direnişlerine rağmen kaybetmişler, tarihin en büyük ve en trajik sürgününe maruz bırakılmışlardır. Böylece binlerce yıllık vatanları olan Kafkasya’dan zorla kopartılarak, Osmanlı topraklarına sürgün edilmişlerdir. Sürgünlerin sayısının 1.5 milyondan fazla olduğu, Kafkas-Rus savaşlarında ise yarım milyondan fazla Çerkesin katledildiği tarihi bir gerçektir. Sürgün sırasında; açlık, salgın hastalık ve birçok sebebin dışında, kapasitelerinin çok üstünde doldurulan gemilerin batmasıyla onbinlercesi de yolda ölmüştür. Ereğlimiz açıklarında batan ve 350 kişinin kurtulabildiği, 100 kadarının cesedinin ise Ereğli ve Alaplı sahillerine vurduğu olay ise, belki en basit örnektir. O nedenle diyoruz ki; “Karadeniz, en çok bize karadır.” Günümüzde kültürleriyle var olma mücadelesi veren bizler, her 21 Mayıs’ta olduğu gibi yine bu mâtem günümüzde sürgün ve soykırımda hayatlarını kaybedenleri rahmetle yâd ediyor ve diyoruz ki: “UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ….”

Dernek Başkanı Nurten Elkalp ve diğer üyeler, ilçede ilk kez gerçekleştirilen bu anma etkinliğinin önümüzdeki senelerde de devam edeceğini, ellerinde geldiğince Kafkas Kültürü her açıdan yaşatmaya çalışacaklarını vurguladılar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER