263 Kozlu Maden Şehidi, facianın 24. yılında törenle anıldı

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 maden şehidi facianın 24. yıldönümünde törenle anıldı.

263 Kozlu Maden Şehidi, facianın 24. yılında törenle anıldı

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 maden şehidi facianın 24. yıldönümünde törenle anıldı.

Facianın meydana geldiği Kozlu Müessesesi’nde Uzunmehmet kuyubaşında düzenlenen anma törenine CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Vali Yardımcısı Vekili ve Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner, Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu ve müessese yöneticileri, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan, GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS’e bağlı Kozlu, Armutçuk, Karadon, Üzülmez, Amasra, MTA, Merkez Servisleri şube başkan ve yöneticileri, siyasi partilerin ilçe ve belde başkanları ve temsilcileri, meslek ve sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileri, maden şehitlerinin aileleri ve maden işçileri katıldı.

GMİS Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak, 24 yıl önce 263 madenciyi kaybettiklerini belirterek tüm maden şehitlerini rahmet ve saygı ile andıklarını söyledi.

KARAKAYA; TAŞKÖMÜRÜNÜN STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Vali Yardımcısı Vekili ve Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Soma kazasına kadar ülkemizin en büyük iş kazası ilçemizde yaşanmıştı. O kazada 263 madencimiz hayatını kaybetti.

Madencilik sektörü, helal kazanç deyince belki ilk akla gelen sektördür.Doğasında bazı sıkıntılar bulundurmakla birlikte gerekli emniyet tedbirleri alınarak bu kazaların minimize edilmesi her zaman hedeftir.Nasıl ki batılı ülkeler iş güvenliğini en üst seviyeye çıkarıyorsa biz de devlet olarak en süt noktaya çıkarmaya kararlıyız.TTK’da da hiçbir masraftan kaçınmaksızın gerekli çalışmalar yapılıyor.Yüce Mevlam ülkemize, ilimize ve ilçemize bu acıları bir daha göstermesin.Yüce Mevlam, her sabah nasıl işe neşeyle geliyorsanız yine neşeyle her gün evinize dönmeyi nasip etsin.Madencilik sektörü Zonguldak’ta ilk akla gelen sektör.150 yılı aşkın bir süredir bu şehir yerin yüzlerce metre altından ekmek parasını çıkartıyor.Madencilik sektörü herşeyin başında stratejik bir sektördür.Taşkömürü madeni ülkemiz için stratejik bir öneme sahiptir.Bu gittikçe daha fazla fark ediliyor.Ben inanıyorum ki 1930’lardan itibaren 1960’larda, 1970’lerde bölgemize yakın, hammadde burada olduğu için kurulmuş olan ÇATES’ten, Erdemir’e, Kardemir’e, Ateş Tuğla’ya kadar hammadde ihtiyacı yine ilimizden karşılanacağına yürekten inanıyorum. Bu konuda çalışma yapılacağına şüphem yok.

Bu fabrikaların buraya yakın kurulmasının nedeni de budur.Bu da maliyetleri düşürmekle mümkün olacaktır.TTK Genel Müdürlüğü’nün bu konuda ciddi çalışmaları var.Sizlere kolaylıklar, kazasız-belasız çalışmalar diliyorum.Maden şehitlerimizi rahmetle anıyorum”.

GEBEŞ; İŞ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA EN İYİ KURUM TTK’DIR

TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş ise; “Burada 24 yıl önce bu ocakta hayatını kaybeden 263 maden şehidimizi anmak için toplandık.Aramızdan bir çoğunun babası, amcası, akrabası, komşusu vardı içlerinde.Başta 263 madencimiz olmak üzere bugüne kadar hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.Bildiğiniz gibi madencilik çok zor olduğu kadar riskli bir meslek grubudur.Madenci, evinden ayrılırken eşiyle, çocuğuyla helalleşerek ayrılır.Yerüstüne çıkan madenciye hepimiz geçmiş olsun deriz.Başka bir meslek grubunda böyle bir hassasiyet yoktur. Bunlar madenciye özgüdür.Dünyada ve ülkemizde iş kazalarında madencilik maalesef ilk sıralarda yer alıyor.Kurumumuz, iş kazalarını önlemek için, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak için üzerine düşen herşeyi yapıyor. Bu uğurda hiçbir masraftan kaçınmıyoruz, kaçınmayız da…Ülkemizde bu konuda en iyi işletmeciliği yapan en iyi kurum TTK’dır.Bunu iftiharla söyleyebilirim.Ancak ne kadar yatırım yaparsanız yapın iş güvenliği bir kültürdür.Bu kültürü hep birlikte yerleştirmemiz lazım.Çalışmaya başlamadan önce ve çalışırken öncelikle emniyetinizi sağlayın. Gördüğünüz en küçük bir tehlikeyi amirlerinize bildirin” dedi.

DEMİRCİ; TÜRKİYE’NİN KÖMÜRE İHTİYACI VAR, ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de yaptığı konuşmada şunları söyledi;“Burada, bundan tam 24 yıl önce büyük bir grizu faciası yaşadık.263 arkadaşımızı kaybettik.Arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.Yine burada 7 Ocak 2013 tarihinde taşeron şirketin çalıştığı alanda meydana gelen kazada da 8 arkadaşımızı kaybettik.Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha rahmet, sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad olsun.

YERİN YÜZLERCE METRE ALTINDA DOĞAYLA KAVGA EDİYORUZ

Madencilik, dünyanın en zor mesleklerinden biri.Bunu en iyi bizler biliyoruz. Atalarımız ve bizler, bölgemizde 168 yıldır, yerin yüzlerce metre altındaDoğayla kavga ediyoruz. Taşkömürünü yeryüzüne çıkartarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyoruz.Elbetteki bu kavgada zaman zaman yenik düştüğümüz oluyor, canımız yanıyor.Yaşadıklarımızdan dersler çıkarıyor, daha sağlıklı koşullarda, daha verimli çalışmanın yollarını arıyoruz.Dünyadaki bütün madenciler bu mücadeleyi sürdürüyor.

ENERJİYE SAHİP OLMA MÜCADELESİ YAŞANIYOR

Ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri televizyonlardan, gazetelerden izliyorsunuz.Bölgemizde Irak ile başlayan Suriye ile devam eden bir kaos ortamı var.Aynı şekilde Türkiye’yi de karıştırmak istiyorlar. Onların maşası olan terör örgütleri, güvenlik güçlerine ve sivil vatandaşlarımıza pusu kuruyor, bombalar patlatıyor.Şehitlerimize ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, terörü bir kez daha lanetliyoruz. Biz biliyoruz ki Ortadoğu’da asıl hedef petroldür, doğalgazdır, bölgenin doğal zenginlikleridir. Enerji güçtür. Emperyalist devletler, bu bölgede güçlü devletler istemiyor.Bölmek, parçalamak, güçsüzleştirmek ve enerjiye sahip olmak istiyorlar.

TÜRKİYE’NİN ZONGULDAK’A İHTİYACI VAR

Bugün Türkiye’nin, Zonguldak’a her zamankinden daha çok ihtiyacı var,Gözler yeniden kendi doğal kaynaklarımıza döndü.Şimdi dışa bağımlı olmaktan kurtulmanın yolları aranıyor.

TÜRKİYE’NİN KÖMÜRE İHTİYACI VAR, ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Taşkömürü halen dünyanın en önemli enerji kaynaklarından birisidir.Türkiye’nin kömüre ihtiyacı var, üretmek zorundayız.Kömür burada var. Ama yeterince üretemiyoruz.Ve Türkiye, ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu dışarıdan alıyor.Bölgemize kurulan Erdemir ve Karabük’e gerekli olan kömürü bile üretemiyoruz.Çünkü işçi açıklarımız var. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. Ama siyasi irade izin vermiyor.Bu gerçekleri bıkmadan usanmadan anlatıyoruz. Yılbaşında burada madene inen Bakanlarımıza da anlattık. Hem ilgililere, hem de Türkiye kamuoyuna anlatıyoruz. Zonguldak’ta işsizlerimiz, TTK’ya işçi alımı için beklenti içinde. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nu birkaç kez Zonguldak’a, maden ocaklarına, maden işçilerinin çalışma koşullarını yerinde görmeye davet ettim. Sayın Başbakanımızdan söz aldık. Bu ziyareti hızlandırabilmek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

Türkiye’nin Zonguldak’a, taşkömürüne, TTK’ya, yani sizlere ihtiyacı var. Sizin sağlığınız ve huzurunuz, öncelikle aileniz ve sonra da, bu ülke ve toplum için çok önemli. Her şeyden önce sağlığınıza dikkat edeceksiniz. Biz sizlerin her türlü sorununuzu çözmek, sağlıklı ve verimli çalışacağınız koşulları oluşturmakla sorumluyuz. Bizim öncelikli görevimiz budur. Sonrasında birlik ve beraberlik içinde, Kurumun, Zonguldak’ın, bölgenin ve ülkenin sorunlarını çözeriz.

KIDEM TAZMİNATI VE İSTİHDAM BÜROLARI KONUSUNDA TAVRIMIZ NET

Tabii ki çalışanlar olarak başka sorunlarımız da var.İstihdam Büroları konusunda yapılan yasa çalışmalarına şiddetle karşı çıkıyoruz.Türk-İş Başkanlar Kurulu olarak 24 Şubat’ta Bursa’da toplandık ve eylem kararları aldık. Bu kararlar doğrultusunda imza kampanyamız sürüyor.Bu tasarının Meclis’ten geri çekilmesini istiyoruz.Kıdem tazminatının her fırsatta dile getirilmesini de istemiyoruz.Bu iki konuda da tavrımız çok nettir”.

ŞEHİTLER İÇİN KUR’ANI KERİM OKUNDU

Konuşmaların ardından şehit madenciler için Kur’anı Kerim okundu, dualar edildi.Anma töreni kazasız-belasız çalışmalar dileğiyle kurban kesimi yapılmasının ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2016, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER