GMİS düzenlemeyi yetersiz buldu...

GMİS düzenlemeyi yetersiz buldu...

GMİS düzenlemeyi yetersiz buldu...

Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu bir basın açıklaması yaparak, Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında Meclis’e gelecek torba yasa tasarısı ile işten çıkarmaların 3 ay süreyle yasaklanmasını da içeren düzenlemenin yetersiz olduğu belirtti.

Açıklamada, “Öncelikle işten çıkarmayı yasaklayan bu düzenlemenin bu kısmını doğru bulduğumuzu belirtmek isteriz. Ancak taslak diğer yönleri itibari ile yetersiz ve işçiyi tam olarak korumaktan uzaktır. İşten çıkarmalar tamamen yasaklanmalıdır. Ücretsiz izin meşrulaştırılmamalıdır. Ücretsiz izindeki işçi sefalete mahkum edilmemelidir.Sendikalar ile paylaşılmadan kamuoyuna açıklanan ve kamuoyuna yansıdığı kadarıyla bilgilendiğimiz kanun taslağı 4857 sayılı İş Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini öngörüyor ve İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin iş sözleşmesinin üç ay süreyle feshedilemeyeceğini düzenliyor. Fesih yasağının olduğu durumlarda işverene işçiyi ücretsiz izne ayırma yetkisi veriliyor.  Öncelikle işten çıkarmayı yasaklayan bu düzenlemenin bu kısmını doğru bulduğumuzu belirtmek isteriz. Ancak taslak diğer yönleri itibari ile yetersiz ve işçiyi tam olarak korumaktan uzaktır.Yasa taslağına göre fesih yasağı uygulanan hallerde işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilecektir.  

Yasa taslağı işçileri ücretsiz izne mahkûm etmektedir. Ücretsiz izin uygulaması meşrulaştırılmamalıdır. İzne çıkarılan işçiye her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği vermektedir. Yasa taslağı ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işçiye daha az ödeme yapmanın önü açılmıştır.  Zira devletin fon üzerinden ücretsiz izne çıkarılan işçiye ödeyeceği ücret çok düşük olup geçim şartlarını karşılamaya yetmemektedir. Oysa ki İşsizlik Sigortası Fonu’nda yeterli kaynak vardır. İşsizlik Sigortası Fonu işçilerindir. İşveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan işçilere devlet bu fon üzerinden bu işçilere daha yüksek ücret ödemelidir.”denildi.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2020, 16:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER