Kendimizi planlayamıyoruz

Kendimizi planlayamıyoruz

Kendimizi planlayamıyoruz

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Caner Kalembaşı’nın sunduğu proje hazırlama seminerinde yaptığı konuşmada, “Ben belediye başkanıyım beş yıllığına gelmişim. Bu beş yıl içerisinde ben tam olarak ne yapacağımı nasıl yapacağımı bilmiyorum. Yapmak istediklerim var. Halka seçimden önce sunduğumuz projeler var. Ama nereden ne gelir gelecek, yarın dolar ne olacak, hükümet neyi nasıl yapacak bunları bilmediğimiz için akışına bırakıyoruz” dedi.

Almanya’nın Lennestadt şehrinde yaşayan İnşaat Mühendisi Caner Kalembaşı, SEKA Sosyal Tesisleri’nde  “Proje hazırlama, iş etüdü, zaman analizi, paydaşlarla eşgüdümü sağlamanın önemi” başlıklı bir seminer verdi. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın yanı sıra, bazı belediye meclis üyeleri ve Çaycuma Belediyesi personeliyle ilgili bir izleyici topluluğunun katıldığı seminerde, Alman ekolü ile Türkiye’deki uygulamalar arasındaki farklar da tartışıldı. Seminerden önce bir konuşma yapan Başkan Kantarcı, “Öncelikle Almanya’dan buraya gelen, iyi yetişmiş evladımıza bizlere ayırdığı zaman için teşekkür ederim. Birikimlerini bizimle paylaşacak.  Ona ve onu yetiştiren çok değerli Kalembaşı ailesine buradan teşekkürlerimi sunuyorum. En değerli şeyimiz zaman. Neden en değerli? Alınmaz, satılmaz da ondan. O zaman en iyi şekilde kullanılması gereken kavram zamandır. Fakat bizim gibi geri kalmış ülkelerde en çok israf edilen şey de zaman. Şimdi buradaki arkadaşımızın anlatacağı olayın öznesi zaman. Bende şöyle arkaya baktığımda, hem geçmişteki hem de halen şimdi ki zamanı iyi kullanmadığımı düşünüyorum. Zamanı iyi kullanmanın birinci kuralı plan yapmaktır” dedi.

AKIŞINA YAŞAMAYI DA KABUL ETMEMİZ LAZIM

Başkan Kantarcı sözlerini, “Bizim gibi ülkelerde plan yapmanın zorluğu var. Ben belediye başkanıyım 5 yıllığına gelmişim bu 5 yıl içerisinde ben tam olarak ne yapacağımı nasıl yasacağımı bilmiyorum. Yapmak istediklerim var. Halka seçimden önce sunduğumuz projeler var. Ama nereden ne gelir gelecek, yarın dolar ne olacak, hükümet neyi nasıl yapacak bunları bilmediğimiz için akışına bırakıyoruz. Yani ‘Yarın biz böyle yapacağız, yarın bu şöyle olacak’ diyemiyoruz. O yüzden ben özellikle daire müdürü arkadaşlarımın bu semineri çok iyi değerlendirmelerini istiyorum. Olabildiğince mümkün mertebe planlama ile gitmemiz lazım. Tekrar söylüyorum bizim ülkemizde her şeyi ayrıntısıyla planlamak mümkün değil. Ama akışına yaşamayı da kabul etmemiz lazım.  Geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyor,  faydalı olmasını diliyorum” diyerek sözü Caner Kalembaşı’na bıraktı.

ALMANYA’NIN BAŞARISI SİSTEMATİK ÇALIŞMADA YATIYOR

Almanya’daki inşaat projelerinden örneklerle bir projenin başlamasından bitimine kadar verimliliği artırmak için izlenen yolları anlatan Kalembaşı sunumuna başlamadan önce yaşadığı Çaycuma’nın kardeş kenti Lennestadt’ın kısa bir tanıtımını yaptı. Orada Çaycuma’nın sevilen bir kent olduğunu söyleyen Kalembaşı, Lennestadt Belediye Başkanı Stefan Hunudt’un selamlarını da getirdi. Bir projeye başlamadan önce oluşabilecek risklerin hesap edilmesi gerektiğini söyleyen Kalembaşı, “Risk analizi kadar sevk ve idare ile kalite yönetimi de projenin sağlıklı sonuçlar doğurması için önemli bir faktördür. Amacımız yapılacak bir iş programı sayesinde projelerin, daha hızlı, daha kaliteli, daha ekonomik sonuçlar üreten bir süreçle yönetilmesidir. Projeyi seri üretimden ayıran faktörler vardır. Proje her zaman özgün bir yapı iken seri üretimde benzersizlik söz konusu değildir. Projenin başlangıç ve bitim tarihi vardır. Hedefe ulaşılınca da sonlanır. Zaman, maliyet ve kalite üçgeni içinde değerlendirilir. Önemli olan her üç noktanın iyi olmasıdır. Proje iyi yönetilirse maliyet düşer, kalite ve moral artar. Hedefleri doğru belirlenen kapasiteleri doğru belirlenmiş bir projede kaynaklar da israf edilmez. Almanya’nın tüm bunları başarıp, önemli markalar üretmesinin ana nedeni sistematik çalışma biçiminin yerleşmiş olmasıdır. Çok doğru hedeflere, iyi yapılmış zaman analizi ile sorunsuz şekilde ulaşılır” dedi. Kalembaşı bunun basamaklarını, çeşitli diyagramlar ve matrislerle karşılıklı söyleşi şeklinde paylaşarak semineri tamamladı. Başkan Kantarcı, seminerin sonunda, Kalembaşı’na, bir buket çiçek sunarak teşekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER