Zonguldak’a ‘Test ve Belgelendirme Merkezi’ kurulacak!..

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının Organizasyonu ile Ankara’da Türk Standartları Enstitüsünde Toplantı Yapıldı.

Zonguldak’a ‘Test ve Belgelendirme Merkezi’ kurulacak!..

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde başlatılan ve Zonguldak’ta kurulması için bir süredir çalışmalar yürütülen  ‘’Test ve Belgelendirme Merkezi’’ ile ilgili olarak Ankara’da Türk Standartları Enstitüsü’nde toplantı yapıldı.

Toplantıya Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Genel Sekreter Muharrem Sarıkaya; TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, Alevsızdırmazlık Şube Müdürü Emel Övünç, Maden Makineleri Fabrika İşletme Müdürü Kadir Çelik; MFA Genel Koordinatörü ve ortağı Murat Uzun, MFA Genel Müdürü ve Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği Genel Başkanı Fatih Furtun; TSE Teknik Genel Sekreter Yardımcıları Hüseyin Alper Türedi, İlhami Aktürk, Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı Abdullah Haltaş, Direktifler Müdürü Sezai Doğan, Küresel İş Geliştirme Müdürü Nefise Betül Hıdıroğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Gözetim ve Muayene Hizmetleri Grup Başkanı Leyla Çilingir, Kimya Laboratuvarı Müdürü Mehtap Şahin, Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Ankara Müdürü Musa Çakır, Uzman Taner Derelioğlu katıldı.

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı  Prof. Dr. Adem ŞAHİN, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ve Genel Sekreter Muharrem Sarıkaya tarafından 09.05.2019 tarihinde ziyaret edilmiş ve kurulması için ön ayak olunan test ve belgelendirme merkezinin kurulması süreçlerinde yardım ve destek talebinde bulunulmuştu.

Ankara’da Türk Standartları Enstitüsü’nde yapılan toplantı ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kanununun yasalaşmasının ardından ülkemizde sertifikalı Kişisel Koruyucu Donanımlara (KKD) talebin arttığını; geçtiğimiz 6 yıl içerisinde bu alanda üretim yapan firma sayısınında önemli miktarda arttığını, doğal olarak bu ürünlerin test ve belgelendirilmesi yönünde de ciddi bir talep bulunduğunu, maalesef halen ülkemizde KKD ürünlerini test edecek ve belgelendirebilecek  akredite bütüncül bir laboratuvar bulunmadığını, var olan laboratuvarlarında oldukça sınırlı alanda hizmet verebildiğini söyledi.

Bu çerçevede ülkemizin KKD alanında ve yer altı madencilik ekipmanlarında hizmet verecek ‘butik’ bir test merkezine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Zonguldak’ın İş Sağlığı ve Güvenliğinde diğer tüm şehirlerden fazla söyleyecek sözü var. Türkiye’de çalışan insanı koruma hareketleri, 1865 yılında yayınlanan “Dilaver Paşa Nizamnamesi” ve onu izleyen “Maadin Nizamnamesi” (1869) ile başlamıştır. Bunların her ikisi de şehrimizle direkt ilintilidir.

Bunun yanı sıra ülkemizin en büyük maske üreticisi MFA Maske firması şehrimizde bulunmaktadır. Avrupa’nın en büyük maske fabrikasının temelleri de şehrimizde atılmıştır. Dolayısıyla şehrimiz KKD konusunda kümelenmenin desteklenebileceği marka bir şehir olmaya namzettir.

Kurulması için ön ayak olduğumuz bu test ve belgelendirme merkezinin ilimizde kurulması sürecinde Türk Standartları Enstitüsü’nün katkısının çok önemli olduğu görüşündeyim. Yaptığımız toplantıda tüm kurumların elindeki imkanları ortaya koyacak bir çalışma yapması, sonrasında da Haziran Ayı içerisinde Zonguldak’ta bir toplantı yapmayı kararlaştırdık. Türk Standartları Enstitüsü’nden yetkililer İlimize gelecek kurumlarımızın imkanlarını yerinde görecek sonrasında yapacağımız faaliyetleri planlayacağız. Türk Standartları Enstitüsü’nün de içinde olacağı bir merkez kurabilirsek hem ulusal hem de uluslararası hizmet veren bir merkezi ilimize kazandırmış olacağız dedi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2019, 01:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER