Ticarete 'Modern Kapı' açılışında Zonguldak'tan da katılım var

Çaycuma TSO Başkanı Rifat Sarsık TOBB’’un davetlisi olarak açılış törenine katıldı.

Ticarete 'Modern Kapı' açılışında Zonguldak'tan da katılım var

TOBB öncülüğünde kurulan ve Ticaret ve Sanayi Odasının da ortağı olduğu Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından modernize edilen Esendere Gümrük Kapısı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde açıldı. Gerçekleşen açılış törenine Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın’ın yanısıra TOBB’un davetlisi olarak Çaycuma TSO Başkanı Rifat Sarsık ve çok sayıda oda/borsa başkanı ile vatandaşlar katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu kapının Anadolu’nun İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olduğunu belirterek, başta Hakkari olmak üzere, bu bölgeyi küresel ticarete açacak, refah ve zenginliğe ulaşmasını sağlayacak, çok önemli bir adım attıklarına vurgu yaparken, özellikle bu kritik dönemde, böyle bir yatırımın hayata geçmiş olmasının büyük anlam içerdiğini söyledi .  İş dünyası olarak, terör örgütlerinin oyuna gelmeyeceklerini ifade eden TOBB Başkanı, ülke ve millet için, üretime ve yatırıma devam edeceklerini bildirerek, “Burası Anadolu’nun İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olacak.  Hakkâri zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. İran da zenginleşecek. Yani hep birlikte kazanacağız.  Bugüne kadar 10 sınır kapısını, en ileri teknolojilerle tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Modernize ettiğimiz kapılarda bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş hacmi 4 katına çıktı. Ticaretin kolaylaşması, daha fazla vakit, daha fazla nakit demek.  Bu yeni kapılar sayesinde Türkiye, Lojistikte sınıf atladı.  Dünya Bankası Lojistik Endeksi’nde 2010’da 39. sıradan 2017’de 34. sıraya yükseldi.  Ve bütün bunlar, devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı. Oda-Borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Yani devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 372 milyon lira vergi ödedik. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak, devletimize toplam 1 milyar liradan fazla para kazandık.  Ama sadece devlet değil, özel sektörümüz, üyelerimiz de kazandı. Birleşmiş Milletler tarafından ilk defa, Türkiye’nin bir projesi, dünya çapında en iyi örnek olarak seçildi ve gösterildi. Bütün dünyaya ‘eğer sınır geçişlerinizi hızlı hale getirecekseniz, güvenli hale getirecekseniz, Türkiye’nin yaptığı gibi yapın’ dediler. Şimdi, çevre coğrafyadaki komşu ülkelere de bu modelimizi ihraç etmek için çalışıyoruz” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ise törende yaptığı konuşmada TOBB’a katkıları için teşekkür etti. Bu bölgelerde yakın geçmişte büyük acılar yaşandığını belirten Başbakan Yıldırım, “Hendekler kazıldı. İnsanlar evlerinden barklarından oldu. Masum insanlar katledildi. Şehitlerimiz, gazilerimiz oldu. Şimdi her yerde çok şükür ay yıldızlı bayrağımız dalgalanıyor. Amacımız, bundan böyle devletimizle vatandaşımız arasına alçakların hainlerin girmemesi. Gümrük kapılar, ülkenin kalkınması nerede olduğu hakkında fikir verir. Aldığımız kararla gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle yapılması için bir adım attık. TOBB’un altındaki bir işletme olan GTİ marifetiyle bunu başardık. Aslında TOBB bir kamu hizmeti yapıyor. Karlıdır karsızdır meselesini bir kenara bırakmış, sorumluluk alarak bu işleri yapıyor. Biz birlikte çalışıyoruz. Hedefimiz amacımız Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak. Atatürk’ün vasiyeti bu. 14 yıldır ülkenin her yanına hizmet yapıyoruz. Hiçbir yeri birbirinden ayırmadık. Türkiye Cumhuriyeti her köşesinde duruma hakimdir ve her türlü güvenlik sağlanmıştır. İş adamlarımız onun için 23 ili kapsayan cazibe merkezlerine eğilsinler.  80 milyonun üzerinde 3 binden fazla müracaat ve 400 binin üzerinde istihdam taahhüdü var. Bu Türkiye’nin doğusu ve batısının aynı zamanda kalkınması demektir. İş demektir, aş demektir. TESK ve TOBB üyeleri bu konuda gereken sorumluluğu alacaktır. Bu anlamda ciddi teşvikler var. Babayiğitler lazım. Onlar da burada.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de konuşmasında sınır ticaretinin önemine işaret etti. Sınır ticaretinin ilin ihracatında hayati bir yeri bulunduğuna dikkat çeken Tüfenkci, “Sınır ticaretinin yanında Esendere Gümrüğünden giriş çıkış yapan araçların yöre ekonomisine kazanç getirdiğini unutmamak lazım. Yıllık 80-90 bin araç, 400 binin üzerinde yolcunun giriş çıkış yaptığı görülmektedir. Bu kapı bölgedeki ticareti geliştirecek. Bu kapının yapılması yap-işlet devret modeliyle gerçekleşmesi ve TOBB’un ciddi katkılarıyla yapılmış olması ayrıca önem arz etmektedir. GTİ’ye de zor şartlarda inşaatı zamanında gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum.” dedi.  Bakan Bülent Tüfenkci, 23 ilin cazibe merkezi ilan edilmesinden sonra Doğu’daki gümrük kapılarının öneminin daha da arttığını belirterek, bu kapıların sözlerine ekledi.

Çaycuma TSO Başkanı Rifat Sarsık Çaycuma TSO olarak ortağı oldukları Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş.’nin bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak modernize ederek hizmete açtığının altını çizerek “ülkemiz için en önemli hizmetlerden biri olan gümrük kapılarının yenilenmesi ve sorunsuz hizmet verir hale gelmesi ile dış ticaret de önemli bir ivme kazanacaktır. Doğu’ya açılan bu kapı dış ticareti hızlandıracak şekilde en modern sistemlerle dizayn edilerek yenilenmiştir ve dış ticaretin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2017, 06:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER