ÇATES'in insanları!

ÇATES'in insanları!

ÇATES'in insanları!

Zonguldak’ın Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren ÇATES’in çevreye verdiği zararların ardından şehre ‘Santral turizmi’ seyahatleri başlamış ve kendi bölgelerine termik santral kurulmasını istemeyen ülke genelinde ki bazı illerin belediye başkanları, Zonguldak’a gelerek santral bölgesinde yerinde incelemişti. ÇATES’in bölgede sebep olduğu hava kirliği ve diğer olumsuz faktörler zaman zaman da ulusal medyada yer alarak santralin Çatalağzı’nda yaşayan vatandaşlar üzerinde ki etkileri uzmanlar tarafından ele alınmıştı.
Zonguldak hava indeksini sadece tek başına yükselten ve geçtiğimiz günlerde hava kalitesinin tehlikeli boyutlarda yer almasına sebep olan santral ile ilgili vatandaşların şikayetleri ise bitmek bilmiyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar santral sebebiyle meyve sebze yetiştiriciliği yapamadıklarına, yaptıkların da ise kanserojen maddeler sebebiyle istenilen verimin alınamadığına dikkat çekiyor.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, santral bölgesine giderek deneyimleri yerinde görmek isteyen Eskişehir ve Tekirdağ heyetlerine ise santralin şehri zehirlediğine dikkat çekmişti. Bu şehirlerde yaşayan vatandaşların santral yapılmaması için mücadele etmeleri tavsiyesinde bulunan Başkan Akdemir, Zonguldak’ta yaşanan sıkıntıları ise örnek gösterdi.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, heyet ziyareti sırasında ÇATES’in kansere yol açtığına dikkat çekere, “Ancak ilk ünitenin yanında diğer eklentilerin olması gerçek anlamda çok kötü bir durum. Kaldı ki ÇATES’in bulunduğu sistem şuan tamamen felç. Şehri, halkı kanser yapıyor ve her gün zehirliyor. Bu bölgede çocuk yaşlardan ölünceye kadar sıkıntı yaşanıyor” şeklinde konuştu.
Çatalağzı bölgesinde partikül sayısının Dünya Sağlık Örgütünün sınır değerlerini aştığına dikkat çeken uzmanlar, “PM 10, akciğer ve solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Sınır değerin 35 gün aşılması durumunda insan sağlığının riske girdiği, Dünya Sağlık Örgütü ve ülkemiz mevzuatının kabul ettiği bir durum” ifadelerini kullanarak geçmiş sınırların aşılarak çevresel felaketin boyutlarını gözler önüne sermişti.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 2 bin 876 erken ölümün sebebi termik santrallerden kaynaklı. 3 Bin 821 bronşit vakasının ise yine bu santraller ile ilgili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda gözler önüne serilmiş. Ayrıca Zonguldak’ta onkoloji servislerinde oluşan yoğunluk ve akciğer kanserinde ki artışların altında da yine santrallerin var olduğu bilinen bir gerçek.
Ayrıca yine ÇATES’in atmosfere salınan partiküller ile ilgili gerekli özeni göstermediği ve yüksek maliyet sebebiyle filtreleme sistemini ünite bacalarına kurmadığı iddia ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2018, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER