MHP-Ak Parti ortak aday çıkaracak mı?

MHP-Ak Parti ortak aday çıkaracak mı?

MHP-Ak Parti ortak aday çıkaracak mı?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Hamdi Ayan, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yerelde seçimlerde gönüllü işbirliği olabilir” sözlerini değerlendirdi. MHP’li Ayan, ittifakın yasal olduğunu ve yerelde dahi olsa seçim kaybedilmesi halinde bu durumun hem Ak Parti’yi hem de MHP’yi sıkıntıya sokabileceği uyarısında bulundu.
Genel Merkezler nezdinde çalışmaların yapılacağını ifade eden MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, Ak Parti ve MHP tabanının onaylayacağı aday ile seçime gidilebileceği ifadelerini kullanarak ortak akıl çerçevesinde tek aday çıkarılma ihtimalini işaret etti. Ayan ayrıca AK Parti ile karşılıklı olarak dirsek teması değil tamamen yakın temasta olunması gerektiğini belirtti.
Diğer taraftan MHP’nin seçime adaysız girmeyeceğini, MHP seçmeninin oy pusulasında mutlaka üç Hilal ve adayını görmek istediğine vurgu yapan Hamdi Ayan bu sözleri, ortak akılla yürütülmesi gereken tek aday çıkarma çalışmalarında MHP’li bir ismin ön planda olmasına zemin hazırladığı yorumlarına sebep oldu.
Ayan her seçimin ittifakın hanesine yazılacağını belirterek, “Yani bu noktada sonuç olarak yasal da bir ittifak söz konusu. Dolayısıyla başarı ve başarısızlık her bakımdan gerek yerelde gerek genelde bu saatten sonra ittifakın hanesine yazılacak bir durumdur. Yani burada ittifaksınız ama belediyeyi kaybetmişsiniz… Bu affedilir bir şey değil. Yasal ittifak söz konusu ama ilçelerde seçim kaybetmişsiniz. Böyle bir durumu millete anlatamazsınız” dedi.
Zonguldak’ta bir değişimin gerekli ve zaruri olduğunu belirten MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, “Zonguldak’ta bir değişikliğe ihtiyaç var bunu görmek lazım. Biz Sayın Akdemir’in şahsını çok seviyoruz. Bizim gözümüzde kendisi ağabeydir. Ama kim ne derse desin ortada bir başarısızlık söz konusudur. Artık seçmen gözünde de değişiklik olsun noktasında görüş oluştu. Ve talepler iyice artmaya başladı” ifadelerini kullandı.
Aday belirlenmesi için yol haritasının önemli olduğuna vurgu yapan MHP’li Ayan, “Bu değerlendirmelerin ardından tabi yerel seçimler için genel merkezlerin alacağı kararlara bakmak lazım. Ne karar alınırsa bu kararlara uymak zorundayız. Sizin belirttiğiniz gibi düşük profilli bir aday değil ama genel manada seçim alabilecek bir aday belirlenecek ve yöntem izlenecek burada. İttifak adına seçim alabilecek bir adaydan söz ediyoruz. Neden? Gerek Ak Parti gerek MHP bizlerde mutlaka o 3 Hilal oy pusulasında olacak. Yani bizim tabanımız oy pusulasında kendi armasını görmek isteyecektir. Eğer yerel seçime adaysız girilirse bu sefer Ülkücü-Milliyetçi hareketin tabanında, bünyesinde sıkıntı yaşanır. Bu manada MHP’nin de adayının olduğu bir seçim olacaktır. Ama bu görüşmeler çok teknik konular. Yani camiamızın da kabul edebileceği aynı istikamette AK Parti camiasının da kabul edebileceği ortak fikirler ve çalışmalar yürütülmek zorunda” dedi.
“MİLLETE ANLATAMAZSINIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönüllü ittifak açıklamalarını değerlendiren MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, “Bu konuya öncelikle ilkesel olarak bakmamız lazım. Bildiğiniz gibi MHP ve AK Parti arasında bir Cumhur ittifakı söz konusu. Tabanları çokta birbirine mecbur etmeme kaydıyla serbest bırakılmıştır. Tabi burada sayın Cumhurbaşkanı’nın gönül esaslı ittifak cümlesi iyi düşünülmesi gereken bir ifadedir. Bunla ilgili daha önce sayın Genel Başkanımız Mersin’de bir açılış töreninde açıklamalarda bulunmuştu. Sayın Bahçeli orada, “Bu noktada teşkilatları, tabanları çokta birbirlerini yormadan bir çalışma yapılabilir” demişti. Yani bu noktada sonuç olarak yasal da bir ittifak söz konusu. Dolayısıyla başarı ve başarısızlık her bakımdan gerek yerelde gerek genelde bu saatten sonra ittifakın hanesine yazılacak bir durumdur. Yani burada ittifaksınız ama belediyeyi kaybetmişsiniz… Bu affedilir bir şey değil. Yasal ittifak söz konusu ama ilçelerde seçim kaybetmişsiniz. Böyle bir durumu millete anlatamazsınız” dedi.
“YAKIN TEMAS OLMASI GEREKİYOR”
Adaylık hakkında izlenmesi gereken yol haritasına vurgu yapan MHP’li Ayan, “Teşkilatların hassasiyetlerini unutmadan. Teşkilatların emeklerini de zayi etmeden bir çalışma yürütülebilir olduğunu görüyoruz. Buda nasıl olur? Biliyorsunuz bütün siyasi partilerin Genel Merkezde yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları olur. Yine bunlarla birlikte komisyonlar şeklinde bir Türkiye haritası masaya yatırılır, değerlendirmeler yapılır. Burada söz konusu olan yasal bir ittifakın çerçevesinde kaybedilen seçim ittifakın kaybettiği seçim anlamına gelir. Bu işin siyasi faturası ağır olur. Biz bunun bilincindeyiz. Dolayısıyla Ak Parti il ve ilçe başkanları ile görüştüğümüzde de bu hassasiyetleri konuşuyoruz. Bu olayda sadece seçim almak gözüyle bakmamakta lazım. Zonguldak’ta bir değişikliğe ihtiyaç var bunu görmek lazım. Biz Sayın Akdemir’in şahsını çok seviyoruz. Bizim gözümüzde kendisi ağabeydir. Ama kim ne derse desin ortada bir başarısızlık söz konusudur. Artık seçmen gözünde de değişiklik olsun noktasında görüş oluştu. Ve talepler iyice artmaya başladı. Bu değerlendirmelerin ardından tabi yerel seçimler için genel merkezlerin alacağı kararlara bakmak lazım. Ne karar alınırsa bu kararlara uymak zorundayız. Sizin belirttiğiniz gibi düşük profilli bir aday değil ama genel manada seçim alabilecek bir aday belirlenecek ve yöntem izlenecek burada. İttifak adına seçim alabilecek bir adaydan söz ediyoruz. Neden? Gerek Ak Parti gerek MHP bizlerde mutlaka o 3 Hilal oy pusulasında olacak. Yani bizim tabanımız oy pusulasında kendi armasını görmek isteyecektir. Eğer yerel seçime adaysız girilirse bu sefer Ülkücü-Milliyetçi hareketin tabanında, bünyesinde sıkıntı yaşanır. Bu manada MHP’nin de adayının olduğu bir seçim olacaktır. Ama bu görüşmeler çok teknik konular. Yani camiamızın da kabul edebileceği aynı istikamette AK Parti camiasının da kabul edebileceği ortak fikirler ve çalışmalar yürütülmek zorunda. Tabi bunlar içinde biraz erken. Süreç daha yeni başladı. Ama şunu net olarak ifade edelim. Yasal ittifak söz konusuyken yerel yönetimlerde kaybetmek teşkilatları büyük sıkıntıya sokar. Hem Ak Parti açısından hem de bizim açımızdan. Zonguldak’ta kaybedilmeyecek bir yöntem benimsenmeli. Ak Parti ile dirsek temasından ziyade yakın temas içinde olunmak zorundadır. Batuhan Karamalak

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2018, 13:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER