"Hamburg Fındık Borsası diye bir şey yok"

"Hamburg Fındık Borsası diye bir şey yok"

"Hamburg Fındık Borsası diye bir şey yok"

DÜZCE - Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, fındık alanında Türkiyenin lider olduğunu belirterek 20-30 yıl önce Hamburg Limanında nakliye yapılması, Hamburg Borsası olarak bilinmiştir. Hamburg Borsası diye bir şey yoktur, şu an büyük alıcıların hepsi Türkiyeye gelmiştir. dedi.

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen çalıştayda, fındık alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Turan Karadeniz, Prof. Dr. Sevcan Öztemiz ve Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, fındık hastalıkları ve Türk fındığının dünyadaki yeri konularındaki çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

Programda konuşan Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Türkiyenin fındıkta lider olduğunu söyledi.

Fındıkta lider olan Türkiyede geçen sezonlarda ürünün panikle pazara indirildiğini ve bu durumun piyasayı olumsuz etkilediğini ifade etti.

Karadeniz bölgesinde alışkanlık olarak fındığın panikle pazara indirildiğini aktaran Karslıoğlu, şöyle konuştu:

Özellikle geçtiğimiz sezonda, devletin 10 lira gibi bir fiyat açıklaması sonrasında serbest piyasada, sıkışık bir panik yaratılmış olmasının bir anlamı yoktu. Özellikle Karadeniz bölgesinde böyle bir akım başladı. Fındık üreticileri, Türkiye genelinde heyecan ve panik yaşadı, bunu ben bire bir tespit ettim. Ürünü hızlıca pazara indirme paniği, fındık piyasasını olumsuz etkilemiştir. Bunun çaresi ise fındık üreticisinin ekonomisinin düzelmesinden geçmektedir. Memur kişi her ay maaş alıyor ama fındık üreticisi senede bir kere ürün alıyor.

- Büyük alıcıların hepsi Türkiyeye geldi

Hamburgda fındık borsası diye bir durum yok diyen Karslıoğlu, Hamburgda fındık borsası diye bir şey hiç bir zaman olmadı, öyle bir durum yok. Liman şehri olması nedeniyle Hamburgda depolama yapılıp sevkiyat yapılıyordu. Oluşan en büyük fiyatlar rekoltedir. Yani bundan 20-30 yıl önce Hamburg Limanında nakliye yapılması, Hamburg Borsası olarak bilinmiştir. Hamburg Borsası diye bir şey yoktur, şu an büyük alıcıların hepsi Türkiyeye gelmiştir. Zaten en büyük borsa şu an telefonla yapılmaktadır.

Fındığın dünyada 850-900 bin ton civarında tüketildiğini, Türkiyede üretilen ürünün ise yüzde 85inin ihraç edildiğini kaydeden Karslıoğlu, Fındıktaki bu ihracat ile 2 milyar dolara yakın döviz ülkemize girmektedir, ithalat girdisi sıfırdır. Bu sebeple Fındık stratejik bir üründür diyoruz. Türkiyede üretilip ihraç edilen her ürünün, bir ithalat girdisi var. Fındıkta bu oran sıfırdır. 2023te fındıkta ihracat hedefi 3,5 milyar dolardır. diye konuştu.

Prof. Dr. Turan Karadeniz de Türkiyede 18 çeşit fındık bulunduğunu ifade etti.

Karadeniz, fındıkta gelişim sağlanabilmesi için sürdürülebilirliğin inanılarak uygulanması gerektiğini vurgulayarak, Fındık fazla emek isteyen bir ürün. Kendi halinde yetişebilir ama ürün çokça azalacaktır. Ürün alabilmeniz için fındığa 12 ay boyunca emek vermek gerekir. ifadelerini kullandı.

Çalıştay, fındık alınındaki mücadele çeşitleri konusunda yapılan sunumların ardından, katılımcıların soruları ile sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2018, 13:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER