EREĞLİ VE ALAPLI&8217;DA KABOTAJ COŞKUSU

EREĞLİ VE ALAPLI&8217;DA KABOTAJ COŞKUSU

gundemeregli.com- Ereğli ve Alaplı&[#]8217;da 1 Temmuz Kabotaj bayramı coşkuyla kutlandı.  Etkinliklere vatandaşın katılımı yoğundu.

EREĞLİ&[#]8217;DE ETKİNLİKLER

Türkiye&[#]8217;nin, kıyılarındaki limanlar arasında yapılan deniz taşımacılığı hakkının yalnız kendi bayrağını taşıyan gemilere tanınması hakkı olan &[#]8220;1 Temmuz Kabotaj Bayramı&[#]8221;, Zonguldak&[#]8217;ın Ereğli ilçesinde de etkinliklerle kutlandı.
   Atatürk Anıtı&[#]8217;na çenelklerin konulması, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı&[#]8217;nın okunması töreniyle başlayan etkinlikler, Çınaraltı mevkisindeki Bozhane Barınağı&[#]8217;nda sürdü.
   Yarış Komitesi Başkanlığını Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur&[#]8217;un, Başhakemliğini ise Metin Akman&[#]8217;ın yaptığı etkinlikler kapsamında; 100 metre Serbest Erkek Büyükler, Serbest Erkek Gençler, Sırtüstü Erkek Büyükler ve 50 metre Serbest Erkek Minikler, gerçekleştirildi. Etkinliklerde, Halat Çekme, Kürek Çekme Yarışı, Motor Yarışları, Top Kapma Yarışı, El İncesi Kapma Yarışı ve Yağlı Direk Bayrak Kapma yarışları gerçekleştirildi.
   Halat Çekme Yarışlarında birinciliği Su Ürünleri Kooperatifi kazandı. Kürek Çekme Yarışında Ünal Çümen, Motorlu Tekne Yarışlarında Mehmet Posbıyık birinci oldu. Top Kapma Yarışı yarışma kurallarının ihlali gerekçesiyle, iptal edildi. El İncesi Kapma yarışında da katılımcılar başarılı olamadı. Yüzme Yarışlarında 100 Metre Serbest Erkeklerde Adem Akman, Serbest Erkek Gençler&[#]8217;de Deniz Can Deren, Sırtüstü Erkek Büyüklerde İlhan Ölçek, 50 Metre Serbest Minikler&[#]8217;de Berkan Kurt birinci oldu.
   

   YAĞLI DİREKTE &[#]8220;İMECE&[#]8221; UYGULAMASI!
   19 yaşından büyüklerin katıldığı yağlı direkTEN Türk Bayrağı alma yarışında, direğe tırmanacak sporcular ödül konusunda pazarlık yaptı.
   İlk belirlenen fiyatın arttırılması için Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Aydın ile kıyasıya pazarlık edildi.
   Yapılan pazarlıkların ardından ödül 2 bin lira olarak açıklandı. Yağlı direkten bayrağı almak için direğe tırmanmaya çalışan yarışmacılar, zaman zaman da birbirlerine destek verdi. Zincir halkası oluşturarak bayrağa ulaşmaya çalışan yarışmacılar dengelerini kaybedince denize düşmek zorunda kaldılar.
   Hayli renkli görüntülerin yaşandığı yarışmada, katılımcılardan Birol Samat&[#]8217;ın (37) bayrağı alması ile kutlamalar sona erdi
   Halkın ilgi gösterdiği etkinlikleri Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Piyade Kıdemli Albay Bahadır Yalçın, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, bazı belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri izledi.
  ALAPLI&[#]8217;DA KUTLAMALAR


Alaplı&[#]8217;da ise Su Ürünleri Başkanlığı ile ortaklaşa düzenlenen kutlamalarda görülmeye değerdi.

Yüzme, halat yarışması ile yağlı direğe tırmanma yarışması oldukça çekişmeli geçti.

Yarışmalarda dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

Etkinliklere Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, Belediye Başkanı ile diğer yetkiler katıldı.
   KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMALARI
   Candan&[#]8217;ın mesajı
   AK parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Kabotaj Bayramı dolayısıyla yayınladığı kutlama mesajında, 1 Temmuz 1926´da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu&[#]8217;nun, denizcilik tarihindeki kapitülasyonlarla yabancılara verilmiş vesayeti kaldırmış olduğundan bir dönüm noktası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
   &[#]8220;Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ulusal egemenliğin kalıcı kılınması için bu kanuna öncelik vermiştir. Kabotaj kanunu ile denizlerdeki egemenlik haklarımız geri alınmıştır. Denizcilik sektörünün geliştirilmesi geleceğimiz açısından da büyük önem taşımaktadır. Üç tarafı denizlerle kaplı olan ülkemiz, maalesef denizlerimizi yeterince değerlendirememiştir. Denizlerimizdeki yüzme, avlanma, yük ve yolcu taşıma kullanımında eksikliklerimiz halen devam etmektedir. Deniz taşımacılığı dünyada bir gelişmişlik göstergesi sayıldığına göre, bizde denizlerimizi ziyadesiyle kullanalım.
   Son yıllarda bu sektörde yaşanan hızlı gelişmelere ayak uydurarak deniz yolu ile gerçekleştirdiğimiz dış ticaretimizi, iç ticarette de kullanmalı ve sektörü daha ilerilere taşımak için gerekli düzenlemeleri, desteklemeleri hızla hayata geçirmeye, gösterdiğimiz özene devam etmeliyiz.
   Bu vesile ile ülkemizin ve bölgemizin ´1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı&[#]8217;nı içten dileklerimle kutlar, selam ve saygılar sunarım.
   
   Posbıyık&[#]8217;ın mesajı
   Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kabotaj Yasası ile öncelikle Türk denizcliğinin gelişmesinin amaçlandığını savunarak, şöyle dedi:
   &[#]8220;Aradan geçen 86 yılın sonunda düşünmemiz gereken ise Kabotaj Kanunu ile kazandığımız avantajı, denizcilik sektörümüzün her alanında layıkıyla kullanıp kullanmadığımızı doğru biçimde sorgulamaktır. Gerek yük gerekse de yolcu taşımacılığında denizyollarını gerektiği gibi kullanamadığımız Türkiye&[#]8217;de, 8033 kilometrelik sahil şeridi ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından ülkemiz, en ucuz ve çevre dostu taşımacılık türü olarak kabul edilen deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir.
   Bu gerçekten hareketle, en azından bundan sonraki süreçte, doğru denizcilik politikalarıyla kabotaj taşımacılığını canlandırmanın yollarının aranması ve denizlerimizden daha iyi yararlanılması noktasında sorumluluk sahibi olanların hassa çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiğine inanıyorum.
   Ülkenin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Karadeniz Ereğli ve çevresinin de, liman taşımacılığı konusunda duyduğu eksikliklerin giderilmesi noktasında, son dönemlerde üzerine sorumluluk alan belediyemizin bu gayretine, bölgemizi temsil eden siyasiler başta olmak üzere konuyla ilgili herkesin ve her kesimin de, kendi alanlarında gösterecekleri emeklerle katkı vermesi gerektiğine inanıyorum.
   Türk denizciliğinin bu önemli gününde, ülkemizin bu alandaki ilerlemesine ön ayak olan tüm devlet büyüklerini ve denizcilerimizi sevgiyle anıyor, halkımızın bayramını kutluyorum.&[#]8221;
   
   Genç&[#]8217;in mesajı
   Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç de, Kabotaj Yaası&[#]8217;nın, bur anlamda Kurtuluş Savaşı&[#]8217;nın denizlerdeki zaferi olduğunu savunarak, &[#]8220;Yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyetleri bu yasanın yürürlüğe girmesi ile son bulmuştur. Denizcilik sektörünün geliştirilmesi geleceğimiz açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan, denizlerdeki mevcut potansiyelimizin en iyi biçimde değerlendirilmesi başarısını gösterebilmeliyiz. Sektöre emeği geçen herkesin, denizcilerimizin ve vatandaşlarımızın &[#]8216;Denizcilik ve Kabotaj Bayramı&[#]8217;nı kutluyorum&[#]8221; dedi.
   
   Kartal&[#]8217;ın mesajı
   CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal da, mesajında şu görüşlere yer verdi:
   &[#]8220;Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk&[#]8217;ün &[#]8216;Denizciliği Türk&[#]8217; ün Büyük Milli Ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız&[#]8217; diyerek hedef göstermesine rağmen, Dünyanın en güzel denizlerine ve en uzun kıyılarına sahip olan ülkemiz ne yazık ki yolcu gemilerini, deniz ticaret filolarını, balıkçılığını yok eden zihniyetler yüzünden denizlerimizden yeterince yararlanamıyor. Deniz taşımacılığımız adım adım yok edilerek, kara taşımacılığı öne çıkarılarak her yıl milyarlarca dolar döviz ve binlerce can kaybına yol açılıyor.
   CHP Ereğli İlçe Örgütü olarak bu gerçeklere dikkat çekerek Denizcilik ve Kabotaj bayramını kutluyoruz.&[#]8221;

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2012, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER