Yarın Yürürlüğe Girecek

Son olarak 23 Kasım tarihli PPK toplantısında faizleri 500 baz puan yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 6 aylık bir sürede kredi kartı akdi faizlerinin de üç katın üzerinde artış göstermesine neden oldu. Alınan son kararların ardından 1 Aralık itibarıyla kredi kartlarından kesilecek miktar netleşirken, bankaların kart sahiplerine yönelik yeni uygulamaları ortaya çıktı.

Yarın Yürürlüğe Girecek

Türkiye'de milyonlarca maaşlı çalışan ve işsiz, yüksek enflasyon ve artış gösteren fiyatlar karşısında çareyi kredi kartı limitlerine yüklenmekte buldu.

Açıklanan son verilere göre kartlı ödeme tutarı, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 122 artarak 836,4 milyar TL'ye ulaşırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi kartı sahiplerine yönelik yeni kararı 1 Aralık itibarıyla yürürlüğe girecek.

ALTI AYDA DÖRT KATA YAKIN ARTIŞ GÖSTERDİ!

28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve getirilen yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın liderliğinde değiştirilen para politikaları, en sert etkisini faiz oranları üzerinde gösterdi.

Haziran ayında yüzde 8,5 seviyesinde olan politika faizleri, 23 Kasım tarihli PPK toplantısının ardından yüzde 40'a yükseltilirken, oldukça kısa bir sürede kredi kartı akdi faizlerinin 3 katın üzerinde artış göstermesi ise vatandaşa 'eyvah' dedirtti.

Pandemi sonrası yükselen ekonomik daralmaya, hatalı para politikalarının eklenmesiyle birlikte Türkiye'de yoksulluğun tavan yapması, milyonlarca kişi için yüklü kredi kartı borçlarının ortaya çıkmasına neden olurken, atılan faiz adımlarının ardından kart borçlarının asgarisini ödeyerek mevcut borcun yükünü azaltmak imkansız hale gelecek.

KASIM VE ARALIK AYININ KARARLARI OCAK AYINDA TOPLU ŞEKİLDE UYGULANACAK

500 baz puanlık faiz artışının ardından internet sitesinden bir bilgilendirme notu paylaşaan Merkez Bankası, halihazırda 3.71 olarak uygulanan kredi kartı akdi faizinin bir defaya mahsus olmak üzere Aralık ayında değiştirilmeyeceğini belirtti.

Bir başka deyişle politika faizlerinin yüzde 40'a yükseltilmesi nedeniyle 4.17'ye çıkarılması gereken kredi kartı faizleri, bu ay için pas geçilecek ve yıl sonuna kadar 3.71 olarak kalacak.

Ancak alınan kararın tek aylık bir istisna olduğunu vurgulayan TCMB, gelecek PPK'da atacağı faiz adımıyla birlikte iki kararın toplamında oluşan faiz oranını kredi kartlarına Ocak 2024 itibarıyla yansıtmış olacak.

Ekonomi piyasaları, PPK özet metninde yer verildiği üzere Aralık ayında açıklanacak faiz kararının 250 baz puanlık artırım yönünde olacağını tahmin ederken, bu ay alınan 500 baz puanlık artışla birlikte 1 Ocak 2024'te kredi kartı faizlerinin yüzde 4.39'a çıkacağı tahmin ediliyor.

KREDİ KARTI FAİZİNDEN KURTULMANIN TEK BİR YOLU VAR

Aylar öncesinde 1.36 seviyesinde olan kredi kartı faizlerinin bu kadar kısa sürede katlanarak artış göstermesi ise kart borcu olanlar için adeta bir felakete yol açtı.

Halk arasında kart borcuna takla attırmak olarak anılan ve asgari ödeme tutarının yapılarak, borcun uygun faiz oranını ödemeyi esas alan sistem artık yürütülemez hale geldi. Kartların yalnızca asgari borcunu ödemek, ana borcun hiçbir şekilde azalmamasına neden olacak.

Bu borç sarmalından kurtulmanın tek yolu ise ekstre borcunun tamamını ödemekten geçiyor. Örneğin 20 bin liralık limitli bir kartta tek ay içerisinde tüm limitin kullanılması halinde asgari ödeme tutarı 4 bin lira olarak belirlenecek.

Alışverişi gerçekleştiren vatandaş yalnızca 4 bin lirayı öder ve kalan 16 bin liralık borcu gelecek aya bırakırsa, 16 bin lira için yüzde 3.71 oranında faiz işletilecek. Borcun tamamının ödenmesi halinde ise kartlardan ilave bir kesintiye gidilmeyecek.

NAKİT AVANS VE KMH FAİZLERİ OCAK'TA REKOR KIRACAK

Bu faiz oranlarının yanı sıra banka hesabında bakiye bulunulmaması halinde başvurulan kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanan faiz oranları da an itibarıyla yüzde 4.17 olarak devam etmekte.

TCMB'nin son faiz kararına ilaveten Aralık ayında alacağı 250 baz puanlık artış kararının da ekleneceği düşünüldüğünde, 1 Ocak itibarıyla KMH ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz seviyesi yüzde 5.16'ya çıkmış olacak.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER