BU HABERİ OKUMADAN BAYRAMDA YOLA ÇIKMAYIN

BU HABERİ OKUMADAN  BAYRAMDA YOLA ÇIKMAYIN
gundemeregli.com-Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Semih Baydar, Türkiye´de her dini bayram öncesi yolların kan gölüne döndüğünü belirterek, Trafik kurallarına uyalım, yola çıkmadan araçlarımızı kontrol edelim, Ramazan Bayramı hüzün ve yas bayramı olmasın dedi.
Baydar, yaptığı açıklamada Türkiye’de her dini bayram arifesinde ve sonrasında tüm illerden kendi hususi araçlarıyla diğer illere akraba ziyaretine gideceklerin trafik kurallarına uymamaları veya önem vermemeleri nedeniyle yollarımızın kan gölüne döndüğünü bayramın yüzlerce aile için bir yas ve üzüntü bayramı olduğunu kaydetti.
Baydar bu bağlamda geçen yıllara göre yolların daha çok güvenli ve akıcı olmasına rağmen araç kullanacak şoförlerin mutlaka trafik kurallarına uyması gerektiğini, tatile çıkmadan önce aracına mutlaka kontrol etmesi gerektiğini ifade etti.
Baydar, bayramı vatandaşların yas içinde geçirmemesi için uyması gereken kuralları şöyle sıraladı:
Uzun yola gidecek şoförlerin tecrübeli olması, mümkünse gündüz yola çıkması ve sabahleyin normal kahvaltısını yapması ve rahat elbise giymesi, aracında tüm denetleme belgelerinin olması gerekir. Aracın istiap haddinden fazla yolcu almaması, çocuk ve bebekleri kesinlikle ön koltuğa oturtmamaları, ön ve arka koltuktakilerin dahil emniyet kemeri bağlamaları, havanın sıcak olması nedeniyle yanlarına mutlaka sıvı içecek almaları, yolda her 300 kilometrede de ortalama 15-30 dakika arasında mola vererek arabadan çıkmaları ve ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir. Yolda giderken araç sürücüsünün cep telefonuyla konuşmaması, konuşmalarını mola yerlerine yapması, araç içerisinde stresli ve üzüntülü konuların konuşulmaması, araç sürücüsünün dikkatini dağıtacak her türlü hareketlerden kaçınılması ve daha çok sohbet edilerek veya hafif müzik dinlenerek yola devam edilmeli. Araç sürücülerinin hıza kesinlikle uymaları, takip mesafelerine uymaları, mıcırlı yollara girmemeli. Şehirlerarası yola otobüslerle gideceklerin kesinlikle korsan bilet veya ayakta bilet alarak güvenliksiz bir şekilde yola gitmemeli, korsan otobüslere binmemeli. Otobüs firmalarının da seferlere mutlaka D1, D2 belgeli ve bu yeterli olmaz ise Ulaştırma Bakanlığından izinli B1 ve B2 otobüsleri sefere koymalarını, mutlaka dinlenmiş ve uykusunu almış çift şoförleri sefere yazmalarını ve yolcularına uçak yolcularına nasıl ikramda bulunuluyorsa o şekilde ikramda bulunmalarını istemeli.
Baydar, Emniyet Genel Müdürlüğünün şehirlerarası yol denetimlerinde yer araçlarının yanında havadan denetim sistemini kullanarak daha geniş perspektiften denetimi yapmasını,112 Acil Servis ambulans hizmetlerinin de diğer günlere göre daha çok personelle takviye etmesi gerektiğini belirterek, Sürücü, yolcu ve denetçi olarak daha çok dikkatli ve duyarlı davranarak bir bayram tatilini daha coşkulu ve sevinçli geçirmek hepimizin elindedir.
Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2013, 07:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER